Ο υψηλός πληθωρισμός των τελευταίων ετών έχει επηρεάσει προς τα πάνω και το ύψος της σύνταξης που θα λάβουν όσοι θα αποχωρήσουν από εδώ και στο εξής από την ενεργό δράση. Και αυτό διότι επηρεάζονται οι λεγόμενες «συντάξιμες αποδοχές» οι οποίες με τη σειρά τους, σε συνδυασμό με τα χρόνια ασφάλισης, οδηγούν και στον τελικό υπολογισμό του ύψους της σύνταξης.
Όσο υψηλότερες οι μηνιαίες αποδοχές, όσο περισσότερα τα χρόνια ασφάλισης και όσο μεγαλύτερος είναι ο πληθωρισμός, τόσο υψηλότερη είναι και η σύνταξη που βγάζει η «μαθηματική φόρμουλα» του ασφαλιστικού νόμου. Από μόνος του, κανείς δεν μπορεί να υπολογίσει το ύψος της σύνταξης που θα του βγάλει ο νόμος καθώς απαιτούνται πολλές μαθηματικές πράξεις. Ουσιαστικά, και η τελευταία μεταβολή αποδοχών κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου (ουσιαστικά το σύστημα μετράει από το 2002 και μετά) μπορεί να έχει αντίκτυπο στο ύψος της σύνταξης. Το ίδιο ισχύει και με τον πληθωρισμό καθώς ειδικά από το +9% του 2022 έχει παίξει σημαντικό ρόλο στον υπολογισμό των συντάξιμων αποδοχών και θα εξακολουθήσει να παίζει μέχρι να έρθει η ώρα της συνταξιοδότησης.
Το fpress.gr επικαιροποίησε το εργαλείο υπολογισμού των συντάξεων προσθέτοντας τα στοιχεία του πληθωρισμού όλων των τελευταίων ετών. Το μόνο που χρειάζεται για να εκτιμήσετε το ύψος της σύνταξης που θα πάρετε, είναι να αναγράψετε τις μέσες ετήσιες αποδοχές σας ανά έτος εργασίας καθώς και τον συνολικό χρόνο ασφάλισης.