Χρήματα που προέρχονται από την πώληση ακινήτου στην αλλοδαπή μπορεί να χρησιμοποιηθούν για να καλυφθούν οι διαφορές που προκύπτουν από τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα.
Αυτό ισχύει υπό την προϋπόθεση ότι αποδεικνύεται η εισαγωγή του αντίστοιχου συναλλάγματος στην ημεδαπή.
Σε μια πρόσφατη υπόθεση, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών (ΔΕΔ) απέρριψε την προσφυγή φορολογούμενου που επιχείρησε να δικαιολογήσει διαφορά σε τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων, επικαλούμενος κεφάλαιο από την πώληση ακινήτου στην Αλβανία.
Ο φορολογούμενος δήλωσε το ποσό αυτό στον πίνακα ανάλωσης κεφαλαίου για να δικαιολογήσει την αγορά ακινήτου στην Ελλάδα. Ωστόσο, δεν προσκόμισε τα απαραίτητα τραπεζικά εμβάσματα που θα αποδείκνυαν την εισαγωγή του χρηματικού ποσού στην ημεδαπή.
Η φορολογική αρχή, συνεπώς, προχώρησε στην εκκαθάριση της δήλωσης του χωρίς να λάβει υπόψη της το δηλωθέν ποσό από την πώληση του ακινήτου στην αλλοδαπή. Κατόπιν προσφυγής στη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών, διευκρινίστηκε ότι η κάλυψη δαπάνης απόκτησης περιουσιακού στοιχείου στην Ελλάδα μπορεί να πραγματοποιηθεί με εισοδήματα ή άλλα ποσά αλλοδαπής προέλευσης, υπό την προϋπόθεση ότι ο φορολογούμενος θα προσκομίσει το απαραίτητο αποδεικτικό υλικό.
Πιο συγκεκριμένα, απαιτείται το πρωτότυπο παραστατικό της τράπεζας που να επιβεβαιώνει ότι ο φορολογούμενος είναι ο πραγματικός δικαιούχος του κεφαλαίου, να αναγράφεται το ύψος του ποσού, η μετατροπή του σε ευρώ και η χώρα προέλευσής του. Δεδομένου ότι ο φορολογούμενος δεν προσκόμισε τα απαιτούμενα αποδεικτικά, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών απέρριψε την προσφυγή του, επιβεβαιώνοντας τη θέση της φορολογικής αρχής.
Η απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών διευκρινίζει το τοπίο για πολλούς φορολογούμενους που αντιμετωπίζουν προβλήματα με τη δικαιολόγηση των περιουσιακών τους στοιχείων, καθώς προσκομίζοντας τα αποδεικτικά στοιχεία για την τεκμηρίωση της μεταφοράς των χρημάτων, μπορούν και διαφεύγουν προστίμων και προσαυξήσεων.