Ορέστης Σεϊμένης – Αρχόντισσα Ιωάννα Ντουκάκη
Μια σπουδαία και χρήσιμη απόφαση εκδόθηκε πρόσφατα από το ΣτΕ. Η απόφαση αυτή (ΣτΕ 1192/2024) αφορά τα ακίνητα «Ειδικών Συνθηκών» τα οποία δεν πρέπει να φορολογούνται με το «Φόρο Ακίνητης Περιουσίας» όταν είναι δεσμευμένα από το Κράτος.
Ειδικότερα η παραπάνω απόφαση αφορά:
- Κτίσματα δεσμευμένα που τελούν υπό αναγκαστική απαλλοτρίωση (ακόμα και πριν την κύρωση της Πράξης Εφαρμογής)
- Κτίσματα για τα οποία έχει εκδοθεί ΑΔΕΙΑ ή ΠΡΩΤΟΚΟΛΛΟ ΚΑΤΕΔΑΦΙΣΗΣ
- Οικόπεδα που δεν είναι οικοδομήσιμα και δεν μπορούν να τακτοποιηθούν
Ο ιδιοκτήτης κάποιου ακινήτου που έχει απαλλοτριωθεί και είναι «ρυμοτομικά δεσμευμένο», είναι ακίνητο Ειδικών Συνθηκών, το οποίο στερείται τη χρήση, την κάρπωση, την δόμηση και την εκμετάλλευση του μακροχρόνια, με αποφάσεις της Διοίκησης για το σχέδιο πόλεως , δεν πρέπει να επιβαρύνεται υπέρμετρα με φόρο ακίνητης περιουσίας (και μάλιστα όταν δεν έχει καταβληθεί η πλήρης αποζημίωσή και δεν έχει τελειώσει η απαλλοτρίωσή του).
Παρόλα αυτά η εφορία χρέωνε ΦΑΠ κατά το παρελθόν στα παραπάνω ακίνητα, με Ειδικό Συντελεστή 0,80% σύμφωνα με το άρθρο 32 παρ.3 περ. 3.3.2. του ν. 3842/2010 (το σωστό θα ήταν να προβλέπεται μηδενικός συντελεστής στην περίπτωση αυτή)
Η παραπάνω διάταξη κρίθηκε αντισυνταγματική με την απόφαση 1192/10-4-2024 του ΣτΕ) με το αιτιολογικό ότι πρόκειται για ακίνητα που τελούν υπό ειδικές συνθήκες από άποψη πολεοδομικών βαρών και περιορισμών, όπως είναι οι απαλλοτριώσεις λόγω ρυμοτομίας όταν δεν έχει συντελεστεί η απαλλοτρίωση
ή:
όταν η Διοίκηση δεν έχει ρυθμίσει το νέο πολεοδομικό καθεστώς ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΠΟΥ ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΘΕΙ ΔΙΚΑΣΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ για την ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΡΥΜΟΤΟΜΙΚΗΣ ΑΠΑΛΛΟΤΡΙΩΣΗΣ.
Έτσι το ακίνητο εξακολουθεί να παραμένει «ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΑ ΑΡΡΥΘΜΙΣΤΟ» και γιαυτό θα πρέπει να απαλλάσσεται από την φορολογία των ακινήτων αφού θα εξακολουθεί να επιβαρύνεται με την στέρηση της χρήσης και γενικά της αξιοποίησης του.
Για την έκδοση της παραπάνω απόφασης το ΣτΕ επικαλέστηκε και:
Α) το άρθρο 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Ε.Σ.Δ.Α.), που αφορά την προστασία της ιδιοκτησίας
Β) το άρθρο 4 του Ελληνικού Συντάγματος που αφορά την ισότητα των Ελλήνων
Γ) το άρθρο 17 του Ελληνικού Συντάγματος που αφορά την προστασία της ιδιοκτησίας και τις διαδικασίες και την αναγκαιότητα των απαλλοτριώσεων των περιουσιών των Ελλήνων, με τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους.