Δημοσιεύθηκε στον ιστότοπο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Προστασίας Δεδομένων η ελληνική μετάφραση των Κατευθυντηρίων Γραμμών 3/2021 σχετικά με την εφαρμογή του άρθρου 65 παρ.1α’ ΓΚΠΔ.
Σύμφωνα με την εισαγωγή του εγγράφου:
Το άρθρο 65 παράγραφος 1 στοιχείο α) του Γενικού Κανονισμού για την Προστασία Δεδομένων (στο εξής: ΓΚΠΔ) θεσπίζει έναν μηχανισμό επίλυσης διαφορών με σκοπό να διασφαλίζεται η ορθή και συνεκτική εφαρμογή του εν λόγω κανονισμού σε περιπτώσεις που αφορούν διασυνοριακή επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα. Στόχος είναι η επίλυση των αντικρουόμενων απόψεων μεταξύ της/των επικεφαλής εποπτικής/-ών αρχής/-ών και της/των ενδιαφερόμενης/-ων εποπτικής/-ών αρχής/-ών επί της ουσίας της υπόθεσης, ιδίως αν υπάρχει ή όχι παράβαση του ΓΚΠΔ, προκειμένου να διασφαλίζεται η ορθή και συνεκτική εφαρμογή του ΓΚΠΔ σε μεμονωμένες περιπτώσεις. Με τις παρούσες κατευθυντήριες γραμμές αποσαφηνίζεται η εφαρμογή της διαδικασίας επίλυσης διαφορών δυνάμει του άρθρου 65 παράγραφος 1 στοιχείο α) του ΓΚΠΔ.
Το άρθρο 65 παράγραφος 1 στοιχείο α) του ΓΚΠΔ απαιτεί την έκδοση δεσμευτικής απόφασης από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Προστασίας Δεδομένων (στο εξής: ΕΣΠΔ) οσάκις επικεφαλής εποπτική αρχή εκδίδει σχέδιο απόφασης και λαμβάνει ενστάσεις από ενδιαφερόμενες εποπτικές αρχές, τις οποίες είτε δεν ακολουθεί είτε δεν θεωρεί σχετικές και αιτιολογημένες.
Με τις παρούσες κατευθυντήριες γραμμές αποσαφηνίζονται το εφαρμοστέο νομικό πλαίσιο και τα κύρια στάδια της διαδικασίας, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΓΚΠΔ και του εσωτερικού κανονισμού του ΕΣΠΔ. Με τις κατευθυντήριες γραμμές αποσαφηνίζεται επίσης η αρμοδιότητα του ΕΣΠΔ όταν εκδίδει νομικά δεσμευτική απόφαση βάσει του άρθρου 65 παράγραφος 1 στοιχείο α) του ΓΚΠΔ. Σύμφωνα με το άρθρο 65 παράγραφος 1 στοιχείο α) του ΓΚΠΔ, η δεσμευτική απόφαση του ΕΣΠΔ αφορά όλα τα θέματα που αποτελούν το αντικείμενο της σχετικής και αιτιολογημένης ένστασης. Ως εκ τούτου, το ΕΣΠΔ θα αξιολογήσει καταρχάς αν η/οι ένσταση/-εις που προβλήθηκαν πληρούν το κριτήριο του «σχετικού και αιτιολογημένου» χαρακτήρα που καθορίζεται στο άρθρο 4 σημείο 24) του ΓΚΠΔ. Το ΕΣΠΔ θα λάβει θέση επί της ουσίας των ουσιαστικών ζητημάτων που προβάλλονται, μόνον εφόσον η ένσταση πληροί το ανωτέρω κριτήριο. Στις παρούσες κατευθυντήριες γραμμές εξετάζονται παραδείγματα ενστάσεων που υποδηλώνουν διαφωνίες μεταξύ της επικεφαλής εποπτικής αρχής και της/των ενδιαφερόμενης/-ων εποπτικής/-ών αρχής/-ών σε συγκεκριμένα θέματα και αποσαφηνίζεται η αρμοδιότητα του ΕΣΠΔ σε κάθε επιμέρους περίπτωση.
Με τις παρούσες κατευθυντήριες γραμμές αποσαφηνίζονται επίσης οι εφαρμοστέες διαδικαστικές εγγυήσεις και τα εφαρμοστέα μέσα ένδικης προστασίας, σύμφωνα με τις σχετικές διατάξεις του Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΓΚΠΔ και του εσωτερικού κανονισμού του ΕΣΠΔ. Ειδικότερα, με τις παρούσες κατευθυντήριες γραμμές εξετάζονται το δικαίωμα ακρόασης, το δικαίωμα πρόσβασης στον φάκελο και η υποχρέωση του ΕΣΠΔ να αιτιολογεί τις αποφάσεις του, και περιγράφονται τα διαθέσιμα μέσα ένδικης προστασίας.
Οι παρούσες κατευθυντήριες γραμμές δεν αφορούν την επίλυση διαφορών από το ΕΣΠΔ σε περιπτώσεις στις οποίες: 1) υπάρχουν αντικρουόμενες απόψεις σχετικά με το ποια από τις ενδιαφερόμενες εποπτικές αρχές είναι αρμόδια για την κύρια εγκατάσταση [άρθρο 65 παράγραφος 1 στοιχείο β) του ΓΚΠΔ]· ή 2) αρμόδια εποπτική αρχή δεν ζητήσει τη γνώμη του ΕΣΠΔ στις περιπτώσεις που αναφέρονται στο άρθρο 64 παράγραφος 1 ή δεν ακολουθήσει τη γνώμη του ΕΣΠΔ που εκδίδεται δυνάμει του άρθρου 64 [άρθρο 65 παράγραφος 1 στοιχείο γ) του ΓΚΠΔ].
Το πλήρες κείμενο των Κατευθυντηρίων Γραμμών 3/2021 είναι διαθέσιμο στον ιστότοπο του ΕΣΠΔ.