Ουσιαστικά η αναστολή σε διοικητικό κλείσιμο καταστήματος που οδηγεί σε άνοιγμα, όπως έγινε πρόσφατα με το κλαμπ στη Βουλιαγμένης, θα αποτελεί εξαίρεση – Βαρύ ποινικό αδίκημα, που μπορεί να οδηγήσει στις φυλακές, η πώληση αλκοόλ σε ανηλίκους.
Αλλαγή στο σύστημα αναστολών επί κλεισίματος καταστημάτων φέρνει η πρόσφατη υπόθεση της πώλησης αλκοόλ σε ανηλίκους σε κλαμπ στη Βουλιαγμένης που τους οδήγησε τελικώς στο νοσοκομείο. Το γεγονός ότι το κλαμπ σφραγίστηκε με απόφαση του Δήμου Αθηναίων, την οποία ανέστειλε μέχρι την εκδίκαση της κύριας προσφυγής το Διοικητικό Δικαστήριο, οδηγεί, σύμφωνα μες ασφαλείς πληροφορίες, σε αναθεώρηση του συστήματος απονομής αναστολής επί το αυστηρότερον. Αυτή είναι η μία παρέμβαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης, ενώ η δεύτερη είναι η μετατροπή σε ποινικό αδίκημα (είχε καταργηθεί) της πώλησης αλκοόλ και καπνικών ειδών σε ανηλίκους, με απειλούμενη ποινή 1 έτους.
Οι αναστολές
Η παρέμβαση αποφασίστηκε με αφορμή την πρόσφατη απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου που έκρινε πως μπορεί να επαναλειτουργήσει το κλαμπ στη λεωφόρο Βουλιαγμένης, το οποίο είχε σφραγιστεί επειδή χορήγησε αλκοόλ σε ανηλίκους, με αποτέλεσμα μαθητές να μεταφέρονται σε λιπόθυμη κατάσταση σε νοσοκομεία.
Το δικαστήριο αποφάνθηκε ότι υπάρχει κίνδυνος ανεπανόρθωτης οικονομικής βλάβης και μέχρι την οριστική εκδίκαση της υπόθεσης, που μπορεί να καθυστερήσει μέχρι και δύο χρόνια, το κατάστημα θα παραμείνει ανοιχτό. Όπως ήταν φυσικό, αυτό προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις που οδηγούν σε παρέμβαση του Υπουργείου Δικαιοσύνης στη σχετική διάταξη του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας. Όπως άλλωστε είπε πρόσφατα ο Γιώργος Φλωρίδης, “θα γίνει αναθεώρηση του πλαισίου χορήγησης αναστολών από τα δικαστήρια”.
Η διάταξη
Σύμφωνα με πληροφορίες, η νέα διάταξη θα θέτει αυστηρές προϋποθέσεις για τη χορήγηση αναστολής σε επίπεδο που πιθανότατα θα καθιστά αυτό το μέτρο εξαίρεση και όχι κανόνα. Δηλαδή για να χορηγηθεί αναστολή θα πρέπει να υπάρξει ειδική και εμπεριστατωμένη αιτιολογία και να πιθανολογείται βάσιμα πως η κύρια αίτηση, με βάση τα νομικά δεδομένα της υπόθεσης, θα ευδοκιμήσει.
Βαριές ποινές
Παράλληλα ο κ.Φλωρίδης περιέγραψε πως έρχεται εντός του Ιανουαρίου σχέδιο νόμου που θα προβλέπει ποινικές κυρώσεις, όπως φυλάκιση, και αυστηρότερες διοικητικές κυρώσεις σε όσους πωλούν και διαθέτουν αλκοολούχα ποτά σε ανηλίκους ή επιτρέπουν την είσοδό τους σε σχετικά καταστήματα.
Όπως είχε αποκαλύψει το dikastiko.gr το νέο πλαίσιο θα προβλέπει ποινή φυλάκισης τουλάχιστον ενός έτους για τους υπεύθυνους καταστημάτων, ενώ θα ενεργοποιηθούν και οι υφιστάμενες διατάξεις για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων που αφορούν γονείς.
Η ποινική κύρωση για το συγκεκριμένο αδίκημα είχε καταργηθεί με τις αλλαγές που είχαν επέλθει επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την αποποινικοποίηση των πταισμάτων, αλλά επανέρχεται και θα αφορά τη διάθεση και κατανάλωση αλκοόλ, εθιστικών ή καπνικών προϊόντων από ανηλίκους και οι υπεύθυνοι του καταστήματος ή του χώρου διάθεσης των αλκοολούχων ποτών θα αντιμετωπίζουν ποινές τουλάχιστον ενός έτους, κάτι που σημαίνει με βάση τον νόμο Φλωρίδη ότι κινδυνεύουν με έκτιση μέρους της ποινής.
Ποινικές κυρώσεις αντιμετωπίζουν ήδη οι γονείς των ανηλίκων, με βάση το ισχύον πλαίσιο που προβλέπει ποινές ώς πέντε χρόνια για παραμέληση εποπτείας ανηλίκων και θα εφαρμόζονται και για κατανάλωση αλκοόλ, εθιστικών ή καπνικών προϊόντων.
Διοικητικές κυρώσεις
Με τις αλλαγές που σχεδιάζονται ο πωλητής αλκοόλ (σε κάβες, µίνι µάρκετ αλλά και χώρους διασκέδασης) θα είναι υποχρεωμένος να αναζητά διοικητικά έγγραφα (π.χ. ταυτότητα) που πιστοποιούν ότι ο αγοραστής δεν είναι ανήλικος, ενώ σχεδιάζεται και η δυνατότητα ψηφιακής επαλήθευσης. Προβλέπεται επίσης η αυστηροποίηση των διοικητικών κυρώσεων για τη συγκεκριμένη παράβαση από την πρώτη φορά.
Η εξαίρεση των ιδιωτικών εκδηλώσεων από τις γενικές διατάξεις του νόμου που έως τώρα ίσχυε θα καταργηθεί, και αυτές θα αντιμετωπίζονται ως δηµόσιες εκδηλώσεις έτσι ώστε να είναι δυνατός ο έλεγχος από τις αστυνομικές αρχές. Εφεξής οι εκδηλώσεις αυτές θα πρέπει να δηλώνονται στις αρµόδιες αρχές και να υπόκεινται στις σχετικές διατάξεις. Τον βασικό ελεγκτικό ρόλο για τα θέµατα της διάθεσης και της κατανάλωσης αλκοόλ από ανηλίκους αναλαµβάνει πλέον η ΕΛ.ΑΣ., η οποία όµως θα συνεπικουρείται από άλλες ελεγκτικές αρχές, όπως ∆ηµοτική Αστυνοµία, Λιµενικό, Εθνική Αρχή ∆ιαφάνειας.