Τι προβλέπει απόφαση του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Καλαμάτας για τις ζημιές σε ζευγάρι εκπαιδευτικών, στη διάρκεια της φονικής πλημμύρας του 2016 στην Καλαμάτα.
Καταπέλτης είναι η δικαστική απόφαση για τις ευθύνες που οδήγησαν ένα ζευγάρι εκπαιδευτικών να κινδυνεύσει από τη φονική και καταστροφική πλημμύρα της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 2016 στην Καλαμάτα.
Το ζευγάρι προσέφυγε καθώς μετά την καταρρακτώδη βροχή το 2016 υπερχείλισαν τα ρέματα της Λαγκάδας, του Ελαφογκρεμιού και της Καραμπογιάς, με αποτέλεσμα να υποστεί σοβαρές ζημιές η ισόγεια κατοικία τους.
Κι ενώ η καθηγήτρια- γυναίκα του ζευγαριού ήταν στον 8ο μήνα κύησης στην περιοχή της Ράχης, κινδύνευσαν και καταστράφηκε όλο το νοικοκυριό τους, ενώ αναγκάστηκαν να μετοικίσουν στο πατρικό του καθηγητή σε μια ισόγεια παλιά οικία.
Σημειώνεται πως μετά τις καταστροφικές πλημμύρες, η Μεσσηνία κηρύχθηκε σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης, αφού προηγούμενα η Καλαμάτα θρήνησε 3 νεκρούς από τις πλημμύρες και δεκάδες άνθρωποι είδαν τα σπίτια και τις περιουσίες τους να χάνονται μέσα σε λίγες ώρες.
Η δικαστική απόφαση: «Παράλειψη πραγματοποίησης των κατάλληλων έργων»
Όπως ανέφερε το protothema.gr το Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας στην απόφασή του λέει πως «υφίσταται παράνομη παράλειψη των αρμοδίων οργάνων του Δήμου Καλαμάτας και της Περιφέρειας Πελοποννήσου, η οποία συνίσταται στη μη κατασκευή των αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων, με τη διευθέτηση του ρέματος της Λαγκάδας και στην πλημμελή συντήρηση τυχόν υφιστάμενων έργων προκειμένου να εξασφαλιστεί η αύξηση της διατομής της κοίτης του ρέματος και η συνακόλουθη βελτίωση των υδρολογικών συνθηκών της περιοχής.
Επιπροσθέτως, στοιχειοθετείται παράνομη παράλειψη των αρμόδιων οργάνων, η οποία συνίσταται και στην παράλειψη πραγματοποίησης των κατάλληλων έργων καθαρισμού του επίμαχου ρεύματος πριν το επίδικο συμβάν, ιδιαιτέρως ενόψει και των πλημμυρών που είχαν ήδη εμφανιστεί σε παρελθόντα χρόνο στην ίδια περιοχή, αλλά και του χαρακτηρισμού της ευρύτερης περιοχής της Καλαμάτας ως Ζώνης Δυνητικά Υψηλού Κινδύνου Πλημμύρας».
Η αγωγή των δύο εκπαιδευτικών
Όπως τονίζεται στη δικαστική απόφαση ο Δήμος Καλαμάτας, η Περιφέρεια Πελοποννήσου και το Ελληνικό Δημόσιο υποχρεώθηκαν να αποζημιώσουν ζευγάρι εκπαιδευτικών για τις ζημιές που υπέστησαν από τη φονική και καταστροφική πλημμύρα της 6ης και 7ης Σεπτεμβρίου 2016 στην Καλαμάτα, λόγω της ανυπαρξίας έργων αντιπλημμυρικής προστασίας της περιοχής.
Οι δύο εκπαιδευτικοί προσέφυγαν στο Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας, διεκδικώντας αποζημίωση. Ειδικότερα, για τη περιουσιακή ζημιά που υπέστησαν στην κατοικία τους, ζήτησαν αποζημίωση 66.048 ευρώ και 50.000 ευρώ (από 25.000 ευρώ ο καθένας) ζήτησαν ως αποζημίωση για την ηθική βλάβη που υπέστησαν από τις παραλήψεις των αρμοδίων οργάνων της δημόσιας διοίκησης.
Στην απόφαση του Διοικητικού Πρωτοδικείου, το άτυχο ζευγάρι στην αγωγή του επισημαίνει: «Τα ξημερώματα της 07/09/2016 τεράστιος όγκος υδάτων κατέκλυσε ολόκληρη την περιοχή της Λαγκάδας. Ξύπνησαν από έντονους θορύβους που προέρχονταν από τα σταθμευμένα οχήματα που είχε παρασύρει το νερό και χτυπούσαν μεταξύ τους.
Μέσα σε λίγα λεπτά τα νερά εισήλθαν ορμητικά και με τέτοια δύναμη στην οικεία τους που έσπασαν μια μπαλκονόπορτα και κατέκλυσαν ολόκληρο τον εξωτερικό χώρο (αυλή), καθώς και ολόκληρη την κατοικία, ενώ ταυτόχρονα κόπηκε και το ρεύμα, γιατί το ύψος του νερού ξεπέρασε το ένα μέτρο, έφτασε τις μπρίζες και έγινε βραχυκύκλωμα.
Οι οδοί γύρω από την κατοικία μετατράπηκαν σε ποτάμια, «σωλήνες» απορροής όμβριων υδάτων των ρεμάτων που δεν μπόρεσαν να συγκρατήσουν τα όμβρια ύδατα, με αποτέλεσμα η όλη περιοχή να μετατραπεί σε λίμνη πνίγονται στις γύρω ιδιοκτησίες.
Το σπίτι και ο εξοπλισμός υπέστησαν τεράστια ζημιά, το κτίριο σε πολλά σημεία έπαθε καθίζηση, ενώ καταστράφηκε ολοσχερώς ο καυστήρας και το μεγαλύτερο μέρος της οικοσκευής, τα προσωπικά είδη, τα πατώματα, τα επιχρίσματα, τα κουφώματα, κ.λπ., καθιστάμενο το σπίτι μη κατοικήσιμο».
Υποχρέωση αποζημίωσης 29.000 ευρώ έκρινε το Δικαστήριο
Τελικά, το Διοικητικό Πρωτοδικείο Καλαμάτας «λαμβάνοντας υπόψη τη βαρύτητα των παράνομων παραλείψεων των οργάνων του Δήμου Καλαμάτας, της Περιφέρειας Πελοποννήσου και του Ελληνικού Δημοσίου, εξαιτίας των οποίων επήλθε το ζημιογόνο αποτέλεσμα σε βάρος των δυο εκπαιδευτικών, για το οποίο οι τελευταίοι δεν ήταν συνυπαίτιοι και για την επί μακρόν παράλειψη διευθέτησης του προβλήματος ελλιπούς αντιπλημμυρικής θωράκισης της ευρύτερης περιοχής Καλαμάτας», επιδίκασε υπέρ των δυο εκπαιδευτικών το ποσό των 29.000 ευρώ για την ηθική βλάβη που υπέστησαν συν του νόμιμους τόκους.