Για παράδειγμα, αν κάποιος αγοράζει ένα διαμέρισμα και η Πράξη Προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί τη Δευτέρα, τότε έχει προθεσμία μέχρι την Πέμπτη για να καταβάλει το ποσό. Αν δεν πληρώσει μέχρι τότε, το ποσό θα αυξηθεί λόγω των προσαυξήσεων.
Η καταβολή του Φόρου Μεταβίβασης Ακινήτου (ΦΜΑ) είναι υποχρέωση του αγοραστή και πρέπει να ολοκληρωθεί μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες από τη στιγμή που εκδίδεται η Πράξη Προσδιορισμού του φόρου και η Ταυτότητα Οφειλής. Η πληρωμή μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, όπως μέσω τράπεζας, μέσω διαδικτυακής τραπεζικής (web banking) ή μέσα από την πλατφόρμα myAADE. Αν ο φόρος δεν πληρωθεί μέσα στην προθεσμία, τότε ο αγοραστής επιβαρύνεται με προσαυξήσεις.
Για παράδειγμα, αν κάποιος αγοράζει ένα διαμέρισμα και η Πράξη Προσδιορισμού του φόρου εκδοθεί τη Δευτέρα, τότε έχει προθεσμία μέχρι την Πέμπτη για να καταβάλει το ποσό. Αν δεν πληρώσει μέχρι τότε, το ποσό θα αυξηθεί λόγω των προσαυξήσεων.
Οι συμβολαιογράφοι έχουν ενεργό ρόλο στη διαδικασία, αφού είναι υπεύθυνοι για την ηλεκτρονική υποβολή της δήλωσης ΦΜΑ μέσα από την εφαρμογή myPROPERTY. Μόλις το συμβόλαιο υπογραφεί, έχουν στη διάθεσή τους δεκαπέντε εργάσιμες ημέρες για να καταχωρήσουν τα στοιχεία του συμβολαίου στην πλατφόρμα και να ανεβάσουν το σχετικό έγγραφο.
Αν μια αγοραπωλησία δεν προχωρήσει τελικά, η δήλωση μπορεί να ακυρωθεί.
Ο συμβολαιογράφος μπορεί να κάνει την ακύρωση μέσα από την εφαρμογή myPROPERTY. Για δηλώσεις που έχουν υποβληθεί μετά τις 11 Δεκεμβρίου 2023, η ακύρωση μπορεί να γίνει οποιαδήποτε στιγμή μέσα σε πέντε χρόνια. Αντίθετα, για δηλώσεις που είχαν υποβληθεί πριν από αυτή την ημερομηνία, η προθεσμία ακύρωσης είναι μόνο ένα έτος.
Για παράδειγμα, αν ένας αγοραστής ξεκινήσει τη διαδικασία για την αγορά ενός οικοπέδου και εγκριθεί η δήλωση ΦΜΑ, αλλά στη συνέχεια αποφασίσει να μην προχωρήσει με την αγορά, ο συμβολαιογράφος μπορεί να ακυρώσει τη δήλωση. Αν η δήλωση είχε γίνει στις 15 Δεκεμβρίου 2023, η ακύρωση μπορεί να γίνει μέχρι το 2028. Αν όμως η δήλωση είχε γίνει τον Νοέμβριο του 2023, τότε υπάρχει προθεσμία μόνο μέχρι τον Νοέμβριο του 2024.
Αν ο αγοραστής έχει ήδη πληρώσει τον φόρο και η δήλωση ακυρωθεί, το κράτος πρέπει να του επιστρέψει το ποσό. Σε αυτή την περίπτωση, δημιουργείται ένα ειδικό έγγραφο που ονομάζεται ΑΦΕΚ, ώστε να ξεκινήσει η διαδικασία επιστροφής των χρημάτων.
Οι αγοραστές και οι πωλητές μπορούν να ελέγξουν τη δήλωση ΦΜΑ μέσω της πλατφόρμας myAADE. Αν συμφωνούν με τα στοιχεία, την αποδέχονται, ενώ αν διαφωνούν, μπορούν να την απορρίψουν. Αν προκύψει ανάγκη για αλλαγές, μπορούν να υποβάλουν τροποποιητική δήλωση. Ανάλογα με το είδος της συναλλαγής, η τροποποιητική δήλωση υποβάλλεται είτε ηλεκτρονικά μέσα από την εφαρμογή είτε στην αρμόδια ΔΟΥ.
Για παράδειγμα, αν κατά την καταχώρηση της δήλωσης ΦΜΑ γίνει ένα λάθος, όπως λάθος τιμή του ακινήτου, ο αγοραστής μπορεί να ζητήσει διόρθωση. Ανάλογα με την περίπτωση, η διόρθωση μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά ή χρειάζεται να επισκεφθεί τη ΔΟΥ για να καταθέσει τη σχετική αίτηση.