ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Αθήνα, 06-12-2024
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ Αριθμός απόφασης: 3333
ΥΠΟΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ
ΤΜΗΜΑ : Α4 Επανεξέτασης
Ταχ. Δ/νση : Φιλαδελφείας 8, Αθήνα
Ταχ. Κώδικας : 104 40
Τηλέφωνο : 213 1312366 – 347 E-mail : ded.ath@aade.gr
ΑΠΟΦΑΣΗ
Ο ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΗΣ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ
Έχοντας υπόψη:
1. Τις διατάξεις:
α. του άρθρου 72 του ν.5104/2024 «Κώδικας Φορολογικής Διαδικασίας και άλλες διατάξεις» (ΦΕΚ Α΄58),
β. του άρθρου 10 της Δ.ΟΡΓ.Α 1125859 ΕΞ 2020/23-10-2020 Απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ (ΦΕΚ Β΄4738/26-10-2020) με θέμα «Οργανισμός της Ανεξάρτητης Αρχής
Δημοσίων Εσόδων (Α.Α.Δ.Ε.)» όπως αναριθμήθηκε, τροποποιήθηκε και ισχύει,
γ. της ΠΟΛ.1064/12-04-2017 Απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ (ΦΕΚ Β΄1440/27-04-2017),
δ. της με αριθμό Α.1165/22-11-2022 Απόφασης του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) με θέμα «Υποβολή ενδικοφανών προσφυγών και αιτημάτων αναστολής του άρθρου 63 του Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ν.4987/2022), αποκλειστικά ψηφιακά μέσω διαδικτύου από το δικτυακό τόπο της Α.Α.Δ.Ε.» (ΦΕΚ
Β΄6009).
- Την ΠΟΛ.1069/04-03-2014 Εγκύκλιο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών.
- Την υπ’ αριθμ. Δ.Ε.Δ. 1126366 ΕΞ 2016/30-08-2016 (ΦΕΚ Β΄2759) Απόφαση του Προϊσταμένου της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών «Παροχή εξουσιοδότησης υπογραφής».
- Την με ημερομηνία κατάθεσης ……………… και με αριθμό πρωτοκόλλου …………..ενδικοφανή προσφυγή της ……………….., κατοίκου ……………… κατά της με αρ. δήλωσης ………………. και με ημερομηνία έκδοσης ……………… Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου με βάση την παρ. 2 και 3 του άρθρου 32 Κ.Φ.Δ. της Δ.Ο.Υ. Δ’ Αθηνών, φορολογικού έτους 2014 και τα προσκομιζόμενα με αυτή σχετικά έγγραφα.
- Τη με αρ. δήλωσης ………………. και με ημερομηνία έκδοσης ……………. Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου με βάση την παρ. 2 και 3 του άρθρου 32 Κ.Φ.Δ. της Δ.Ο.Υ. Δ’ Αθηνών ,φορολογικού έτους 2014 της οποίας ζητείται η ακύρωση.
- Την από ………….. έκθεση αιτιολογημένων απόψεων της Προϊσταμένης του ΚΕ.ΦΟ.Δ.Ε.
Αττικής.
- Την εισήγηση του ορισθέντος υπαλλήλου του Τμήματος Α4 της Υπηρεσίας μας, όπως αποτυπώνεται στο σχέδιο της απόφασης.
Επί της από ………………….. και με αριθμό πρωτοκόλλου ………………. ενδικοφανούς προσφυγής της …………………., η οποία κατατέθηκε εμπρόθεσμα και μετά τη μελέτη και την αξιολόγηση όλων των υφιστάμενων στο σχετικό φάκελο εγγράφων και των προβαλλόμενων λόγων της ενδικοφανούς προσφυγής, επαγόμαστε τα ακόλουθα:
ΙΣΤΟΡΙΚΟ
Την …………………………… απεβίωσε ο αδερφός της προσφεύγουσας ……………………………………. Η προσφεύγουσα αποποιήθηκε την κληρονομιά του αδερφού της σύμφωνα με την προσκομισθείσα με αρ. ……………… Έκθεση Καταχωρήσεως Δηλώσεως Αποποιήσεως Κληρονομιάς του Ειρηνοδικείου Αθηνών.
Το 2019 απεβίωσε η άλλη αδερφή της προσφεύγουσας …………………… η οποία όπως υποστηρίζει η προσφεύγουσα, είχε αποποιηθεί και αυτή την κληρονομιά του αδερφού της, σύμφωνα με την προσκομισθείσα με αρ. …………… Έκθεση Καταχωρήσεως Δηλώσεως Αποποιήσεως Κληρονομιάς του Ειρηνοδικείου Αθηνών της θανούσης αδερφής της. Εν συνεχεία, την ……………….. εκδόθηκε οίκοθεν Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου με βάση την παρ. 2 και 3 του άρθρου 32 ΚΦΔ, φορολογικού έτους 2014 σύμφωνα με στοιχεία που ελήφθησαν στο πλαίσιο αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών από τη φορολογική διοίκηση της Γαλλίας για τον θανόντα αδερφό της προσφεύγουσας με τελικό χρεωστικό 5.530,62 ευρώ. Την ως άνω οφειλή πληροφορήθηκε η προσφεύγουσα την ………………… επ’ ευκαιρία του με αρ. …………………… ηλεκτρονικού αιτήματός της για επιστροφή χρημάτων. Το υπόλοιπο της οφειλής ανέρχεται στα 5.008,83 ευρώ και οι τόκοι εκπρόθεσμης καταβολής στα 3.969,02 ευρώ
Η προσφεύγουσα με την υπό κρίση προσφυγή ζητά να γίνει δεκτή η παρούσα ενδικοφανής προσφυγή και να διαγραφούν οι προσαυξήσεις λόγω του ότι δεν γνώριζε την ύπαρξη της οφειλής μέχρι την ………………….
Προς επίρρωση των παραπάνω προβάλλει τα εξής:
– Οι ως άνω οφειλές προέκυψαν μετά από οίκοθεν εκκαθάριση που διενεργήθηκε το 2020, ήτοι 3 χρόνια μετά το θάνατο του αδερφού της ……………., και η οποία αφορούσε εισοδήματά του για το έτος 2014 στο πλαίσιο αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών από τη φορολογική διοίκηση της Γαλλίας. Ωστόσο, τόσο η προσφεύγουσα όσο και η αδερφή της ………………………… είχαν αποποιηθεί την κληρονομιά του αδερφού τους και ως εκ τούτου δεν είναι κληρονόμοι του.
Επειδή, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 6 του Ν. 2961/2001 η φορολογική υποχρέωση γεννιέται κατά το χρόνο θανάτου του κληρονομούμενου.
Επειδή, κληρονόμος είναι ο άμεσος καθολικός διάδοχος του φυσικού προσώπου που πέθανε. Ο κληρονόμος αποκτά την κληρονομιά άμα τη επαγωγή κατά το άρθρο 1846 ΑΚ. Η επαγωγή της κληρονομιά είναι η μεταβίβαση αυτής στον κληρονόμο. Μετά τον θάνατο του προσώπου επέρχεται αυτοδικαίως δηλαδή χωρίς οποιαδήποτε ενέργεια του κτήση της κληρονομιάς, ανεξάρτητα από τη γνώση ή όχι του κληρονόμου για αυτή και το περιεχόμενο της. Ο κληρονόμος διατηρεί το δικαίωμα του για αποποίηση εντός 4 μηνών.
Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 1813 του Αστικού Κώδικα περί της πρώτης τάξης στην εξ αδιαθέτου διαδοχή: «Ως κληρονόμοι εξ αδιαθέτου στην πρώτη τάξη καλούνται οι κατιόντες του κληρονομουμένου. Ο πλησιέστερος απ’ αυτούς αποκλείει τον απώτερο της ίδιας ρίζας. Στην θέση κατιόντος που δεν ζει κατά την επαγωγή υπεισέρχονται οι κατιόντες που μέσω αυτού συνδέονται με συγγένεια με τον κληρονομούμενο (διαδοχή κατά ρίζες). Τα τέκνα κληρονομούν κατ’ ισομοιρία».
Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 1814 του Α.Κ περί της δεύτερης τάξης στην εξ αδιαθέτου διαδοχή: «Στη δεύτερη τάξη καλούνται μαζί οι γονείς του κληρονομουμένου, οι αδελφοί, καθώς και τα τέκνα και εγγονοί αδελφών που έχουν πεθάνει πριν απ’ αυτόν. Οι γονείς και οι αδελφοί κληρονομούν κατ’ ισομοιρία …».
Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 1819 του Α.Κ περί της διαδοχής των τάξεων στην εξ αδιαθέτου διαδοχή: «Δεν καλείται στην κληρονομιά συγγενής, εφόσον υπάρχει άλλος συγγενής προηγούμενης τάξης που καλείται ως κληρονόμος».
Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 1847 του Α.Κ «Ο κληρονόμος μπορεί να αποποιηθεί την κληρονομιά μέσα σε προθεσμία τεσσάρων μηνών που αρχίζει από τότε που έμαθε την επαγωγή και το λόγο της».
Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 1850 του Α.Κ. περί δήλωσης αποποίησης: «Η αποποίηση είναι άκυρη, αν γίνει μετά την πάροδο της προθεσμίας για αποποίηση. Αν περάσει η προθεσμία, η κληρονομιά θεωρείται ότι έχει γίνει αποδεκτή».
Επειδή, σύμφωνα με το άρθρο 1856 του Α.Κ περί των συνεπειών της αποποίησης: «Αν ο κληρονόμος αποποιηθεί την κληρονομία η επαγωγή προς εκείνον που αποποιήθηκε θεωρείται ότι δεν έγινε. Η κληρονομιά: επάγεται σ’ εκείνον που θα είχε κληθεί αν εκείνος που αποποιήθηκε δεν ζούσε κατά το θάνατο του κληρονομούμενου, η επαγωγή θεωρείται ότι έγινε κατά το θάνατο του κληρονομούμενου.», ενώ σύμφωνα με το άρθρο 1857 του ίδιου Κώδικα: «Η αποδοχή ή η αποποίηση της κληρονομιάς είναι αμετάκλητη. Η αποδοχή ή η αποποίηση που οφείλεται σε πλάνη ή απειλή ή απάτη κρίνεται σύμφωνα με τις διατάξεις για τις δικαιοπραξίες, η αγωγή για την ακύρωσή τους παραγράφεται μετά ένα εξάμηνο. Η πλάνη σχετικά με το ενεργητικό ή το παθητικό της κληρονομιάς, δεν θεωρείται ουσιώδης»
Επειδή, με τις διατάξεις του ν. 5104/2024 (Κ.Φ.Δ .), ορίζονται τα ακόλουθα:
Άρθρο 36§1: «1. Πράξη προσδιορισμού φόρου είναι η πράξη με την οποία καθορίζεται το ποσό της φορολογικής οφειλής ή απαίτησης του φορολογούμενου για μια (1) ή περισσότερες φορολογικές περιόδους ή για ένα (1) ή περισσότερα φορολογικά έτη ή διαχειριστικές περιόδους ή για μια (1) ή περισσότερες φορολογικές υποθέσεις. Με την πράξη προσδιορισμού φόρου συνιστάται και βεβαιώνεται η φορολογική οφειλή ή απαίτηση του φορολογούμενου. Η πράξη αυτή καταχωρίζεται ως εισπρακτέο ή επιστρεπτέο ποσό στα βιβλία της Φορολογικής Διοίκησης. Η Φορολογική Διοίκηση είναι αρμόδια να εκδίδει τις ακόλουθες πράξεις προσδιορισμού φόρου:
α) πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου,
β) πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου,
γ) πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου και
δ) πράξη ενδιάμεσου προσδιορισμού φόρου.
………………………………………….
3. Ο προσδιορισμός φόρου κατόπιν της δήλωσης του φορολογούμενου που δεν γίνεται ταυτόχρονα με την υποβολή της φορολογικής δήλωσης, σύμφωνα με την παρ. 2, γίνεται με έκδοση πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου από τη Φορολογική Διοίκηση (διοικητικός προσδιορισμός φόρου). Η πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου εκδίδεται με βάση στοιχεία που έχουν τυχόν παρασχεθεί από τον φορολογούμενο σε φορολογική δήλωση ή κάθε άλλο στοιχείο που έχει στη διάθεσή της η Φορολογική Διοίκηση. Εάν η Φορολογική Διοίκηση προσδιορίσει τον φόρο ολικά ή μερικά με βάση στοιχεία διαφορετικά από αυτά που περιέχονται σε φορολογική δήλωση του φορολογούμενου, αναφέρει ειδικά τα στοιχεία αυτά, στα οποία βασίστηκε ο προσδιορισμός του φόρου.
Άρθρο 38: «Η πράξη προσδιορισμού φόρου του άρθρου 36 υπογράφεται από τον Διοικητή ή άλλον ειδικά οριζόμενο υπάλληλο της Φορολογικής Διοίκησης. Η πράξη προσδιορισμού φόρου περιέχει τις εξής πληροφορίες:
α) το ονοματεπώνυμο ή την επωνυμία του φορολογούμενου,
β) τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου του φορολογούμενου, εφόσον έχει αποδοθεί στον φορολογούμενο,
γ) την ημερομηνία έκδοσης της πράξης,
δ) το είδος της πράξης προσδιορισμού του φόρου και το αντικείμενο στο οποίο αφορά η πράξη, ε) το ποσό της φορολογικής οφειλής, στ) την ημερομηνία μέχρι την οποία πρέπει να εξοφληθεί ο φόρος,
ζ) τους λόγους για τους οποίους η Φορολογική Διοίκηση προέβη στον προσδιορισμό φόρου και τον τρόπο με τον οποίο υπολογίστηκε το ποσό του φόρου,
η) τον χρόνο, τον τόπο και τον τρόπο αμφισβήτησης του προσδιορισμού φόρου,
θ) τυχόν αλληλεγγύως υπεύθυνα πρόσωπα,
ι) λοιπές πληροφορίες.
Η πράξη προσδιορισμού φόρου κοινοποιείται στο πρόσωπο στο οποίο αφορά ο προσδιορισμός φόρου. Με την πράξη διορθωτικού προσδιορισμού του φόρου κοινοποιείται ταυτόχρονα και η οικεία έκθεση ελέγχου, εκτός από την περίπτωση του τέταρτου εδαφίου της παρ. 6 του άρθρου 36.»
Άρθρο 44: «1) Η είσπραξη των φόρων και των λοιπών εσόδων του Δημοσίου που εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του Κώδικα πραγματοποιείται δυνάμει εκτελεστού τίτλου. 2) Εκτελεστοί τίτλοι από το νόμο είναι: α) …, β) στην περίπτωση διοικητικού προσδιορισμού φόρου, η πράξη προσδιορισμού του φόρου…», σύμφωνα δε με την αιτιολογική έκθεση «Με τις διατάξεις του άρθρου 45 ορίζεται, ότι η είσπραξη του φόρου γίνεται δυνάμει άμεσα εκτελεστού τίτλου που στην περίπτωση … διοικητικού προσδιορισμού του φόρου είναι η πράξη διοικητικού προσδιορισμού του φόρου,…»
Επειδή, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.1 του άρθρου 72 «Ενδικοφανής προσφυγή» του Ν. 5104/2024 (Κ.Φ.Δ.), ορίζεται ότι:
«1. Ο υπόχρεος, εφόσον αμφισβητεί οποιαδήποτε πράξη που έχει εκδοθεί σε βάρος του από τη Φορολογική Διοίκηση ή σε περίπτωση σιωπηρής άρνησης, οφείλει να υποβάλει ενδικοφανή προσφυγή με αίτημα την επανεξέταση της πράξης στο πλαίσιο διοικητικής διαδικασίας από τη Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών της Φορολογικής Διοίκησης…» και με τις διατάξεις του άρθρου 2§4 της ΠΟΛ 1064/2017 Απόφασης του Διοικητή της ΑΑΔΕ (Β’ 1440), ότι: «Ειδικότερα, η ενδικοφανής προσφυγή ασκείται, προκειμένου για σχολάζουσα κληρονομιά από τον κηδεμόνα, για επιδικία από τον προσωρινό διαχειριστή, για μεσεγγύηση από το μεσεγγυούχο, για πτωχεύσαντα από το σύνδικο, για ανήλικο από τον ασκούντα τη γονική μέριμνα ή τον επίτροπο και επί πλειόνων από τον έναν από αυτούς ή γι’ αυτόν που τελεί σε δικαστική συμπαράσταση από το δικαστικό συμπαραστάτη και προκειμένου για θανόντα φορολογούμενο από τους κληρονόμους του και εν γένει από κάθε πρόσωπο του άρθρου 64 παρ. 1 του Κώδικα Διοικητικής Δικονομίας. …».
Επειδή, ακόμη, στην περίπτωση θανάτου του φορολογούμενου, η βεβαίωση της σχετικής οφειλής ως δημοσίου εσόδου ενεργείται, όχι επ’ ονόματι του θανόντος φορολογούμενου, αλλά εις βάρος των κληρονόμων αυτού και με συγκεκριμένο για κάθε έναν από αυτούς προσδιορισμό του οφειλόμενου ποσού, διότι μόνο με τον τρόπο αυτό προσδιορίζεται το πρόσωπο του υπόχρεου και το ύψος της υποχρέωσής του, όπως απαιτείται από τις διατάξεις των άρθρων 1885 του Α.Κ., 74 παρ. 1 και 2 του Ν. 2238/1994, 2 παρ. 2 και 4 παρ. 1 του ν.δ. 356/1974 (Κ.Ε.Δ.Ε.), περαιτέρω δε καθίσταται εφικτή η αμφισβήτηση του κύρους της βεβαίωσης ενώπιον των τακτικών διοικητικών δικαστηρίων με την άσκηση ανακοπής (πρβλ. ΣτΕ 3925/1986). Επομένως, βεβαίωση φορολογικής οφειλής ενεργηθείσα επ’ ονόματι του θανόντος υπόχρεου και κοινοποιηθείσα στους κληρονόμους αυτού, με την αποστολή σχετικών ατομικών ειδοποιήσεων, στην οποία επιπλέον, δεν προσδιορίζεται το ύψος του οφειλόμενου από έκαστο των κληρονόμων ποσού αναλόγως της κληρονομικής του μερίδας, είναι άκυρη, λόγω δε του χαρακτήρα της ακυρότητας, αφορούσης στην υπαιτιότητα των υπόχρεων και στο ύψος της οφειλής τους, τα διοικητικά δικαστήρια δεν δύνανται να τροποποιήσουν την πράξη βεβαίωσης, καθορίζοντας, το πρώτον αυτά, αλλά υποχρεούνται να προβούν στην ακύρωσή της (πρβλ. ΣτΕ 1718/2013, 1069/2001).
Επειδή, με το υπ’ αριθμ. ΔΕΛ Β ………………… έγγραφό της η διεύθυνση ελέγχων, απάντησε σε σχετικό ερώτημα της υπηρεσίας μας, ως προς τα πρόσωπα που πρέπει να αναγράφονται στην πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος αποβιώσαντος προσώπου, ότι: «Με τις διατάξεις του άρθρου 37 του ν.4174/2013 (Κ.Φ.Δ.) ορίζονται οι πληροφορίες και τα στοιχεία που πρέπει να περιλαμβάνονται στις πράξεις προσδιορισμού φόρου καθώς και τα πρόσωπα στα οποία γίνεται η κοινοποίηση τους. Αν πρόκειται για θανόντα φορολογούμενο η πράξη διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος εκδίδεται στο όνομά του για τα εισοδήματα που απέκτησε μέχρι την ημερομηνία θανάτου του, με παράλληλη αναφορά σ’ αυτό ότι εκδίδεται για λογαριασμό των κληρονόμων, οι οποίοι, σύμφωνα με τα οριζόμενα στις διατάξεις του άρθρου 1885 του Α.Κ., όπου «οι απαιτήσεις και τα χρέη της κληρονομιάς διαιρούνται αυτοδικαίως μεταξύ των συγκληρονόμων ανάλογα με τη μερίδα του καθενός», είναι τα κατά νόμω υπόχρεα για την πληρωμή του εν λόγω φόρου πρόσωπα. Τυχόν πράξεις διορθωτικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος επ’ ονόματι αποβιώσαντος, χωρίς σε αυτές να γίνεται ρητή αναφορά ότι εκδίδονται για λογαριασμό των κληρονόμων προς τους οποίους πρέπει και να κοινοποιηθούν, είναι κατ’ αρχήν άκυρες ως εκδοθείσες κατ’ ανύπαρκτου προσώπου. Κατά συνέπεια, σε περίπτωση έκδοσης άκυρων πράξεων προσδιορισμού φόρου, η Δ.Ο.Υ. θα πρέπει να εκδώσει νέες πράξεις στο όνομα του αποθανόντος στις οποίες όμως να γίνεται ρητή αναφορά, ότι εκδίδονται για λογαριασμό των κληρονόμων στους οποίους και θα κοινοποιηθούν». Επειδή, από τον συνδυασμό των ανωτέρω διατάξεων προκύπτει ότι εκτελεστός τίτλος (άρα και νόμιμος) για την είσπραξη του φόρου, είναι στην προκείμενη περίπτωση η ίδια η πράξη του διοικητικού προσδιορισμού του φόρου, και τα ελαττώματα του τίτλου επιδρούν στο κύρος της διαδικασίας της διοικητικής εκτέλεσης. Αν, δηλαδή, ελλείπει κάποιο από τα παραπάνω στοιχεία που ορίζονται στο άρθρο 38 του Κ.Φ.Δ., ο τίτλος καθίσταται άκυρος και η κατ’ ακολουθία εκτέλεση που στηρίζεται σε αυτόν είναι μη νόμιμη. Επιπλέον, καταλογιστική πράξη που εκδόθηκε κατά φυσικού προσώπου μετά το θάνατο του είναι άκυρη, ως στρεφόμενη κατ’ ανύπαρκτου, κατά τον χρόνο της έκδοσης της υποκειμένου φορολογικής ενοχής, δεδομένου ότι αυτή προϋποθέτει υφιστάμενο πρόσωπο, υποκείμενο σε δικαιώματα και υποχρεώσεις (ΣτΕ Ολ 179/1977, ΣτΕ 1014/1983, ΣτΕ 1779/1988 κ.α.)
Επειδή, σύμφωνα με τα στοιχεία του φακέλου της κρινόμενης υπόθεσης, την ……………… απεβίωσε ο αδερφός της προσφεύγουσας ……………………………..
Επειδή, την ………………………. η αρμόδια φορολογική αρχή, στο πλαίσιο αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών από τη φορολογική διοίκηση της Γαλλίας, προέβη σε οίκοθεν εκκαθάριση και εξέδωσε τη με αρ. δήλωσης ………………. Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου με βάση την παρ. 2 και 3 του άρθρου 32 Κ.Φ.Δ. της Δ.Ο.Υ. Δ’ Αθηνών, σύμφωνα με στοιχεία που ελήφθησαν για τον θανόντα αδερφό της προσφεύγουσας …………………………… με τελικό χρεωστικό 5.530,62 ευρώ.
Επειδή, στο σώμα της πράξης δεν γίνεται καμία αναφορά στα ονόματα και στα στοιχεία των κληρονόμων, οι οποίοι ήταν κατά νόμον υπόχρεοι σε σχέση με τη συγκεκριμένη οφειλή, ως εκ τούτου η εκδοθείσα ως άνω πράξη δεν είναι νόμιμος τίτλος και η βεβαίωση που έγινε βάσει αυτού είναι προφανώς παράνομη, ως στηριζόμενη σε προδήλως παράνομο τίτλο.
Επειδή, ουδέποτε κοινοποιήθηκε στην προσφεύγουσα η με αρ. δήλωσης ………………. και με ημερομηνία έκδοσης …………….. Πράξη Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου με βάση την παρ. 2 και 3 του άρθρου 32 Κ.Φ.Δ. και ως εκ τούτου δεν είχε λάβει γνώση της ως άνω οφειλής. Επιπλέον, όπως προκύπτει και από την …………….. Έκθεση Απόψεων της Προϊσταμένης του ΚΕ.ΦΟ.Δ.Ε. Αττικής, η προσφεύγουσα πληροφορήθηκε τυχαία την ………………. ότι της καταλογίστηκε η ως άνω οφειλή επ’ ευκαιρία του με αρ. …………………. ηλεκτρονικού αιτήματός της για επιστροφή χρημάτων, ήτοι τεκμαίρεται ότι την ………….. έλαβε γνώση αυτής. Συνεπώς, η υπό κρίση ενδικοφανής προσφυγή ασκήθηκε εμπροθέσμως από την προσφεύγουσα.
Επειδή, η προσφεύγουσα ισχυρίζεται ότι δεν είναι κληρονόμος του θανόντος αδερφού της, καθώς την ……………….. προέβη εμπροθέσμως σε αποποίηση κληρονομιάς του αδερφού της σύμφωνα με την προσκομισθείσα με αρ. ………………… Έκθεση Καταχωρήσεως Δηλώσεως Αποποιήσεως Κληρονομιάς του Ειρηνοδικείου Αθηνών.
Επειδή, επιπρόσθετα, η προσφεύγουσα προσκομίζει με την παρούσα ενδικοφανή προσφυγή τη με αρ. …………………. Έκθεση Καταχωρήσεως Δηλώσεως Αποποιήσεως Κληρονομιάς του Ειρηνοδικείου Αθηνών της θανούσης αδερφής της ………………. καθώς και τη με αρ. ………………….. Έκθεση Καταχωρήσεως Δηλώσεως Αποποιήσεως Κληρονομιάς του Ειρηνοδικείου Αθηνών του εν ζωή αδερφού της ……………………οι οποίες αμφότερες εκδόθηκαν την …………………., ήτοι εντός της προθεσμίας τεσσάρων μηνών που ορίζει το άρθρο 1847 Α.Κ.
Επειδή, με τις διατάξεις του άρθρου 72 § 6 του ν.5104/2024 (Κ.Φ.Δ.), ορίζεται ότι:
«6. Αν με την απόφαση [της Δ.Ε.Δ.] ακυρώνεται, μερικά ή ολικά, ή τροποποιείται η πράξη της Φορολογικής Διοίκησης, η Διεύθυνση Επίλυσης Διαφορών οφείλει να αιτιολογεί την απόφαση αυτή επαρκώς με νομικούς ή και πραγματικούς ισχυρισμούς… Η Φορολογική Διοίκηση της οποίας η πράξη ακυρώνεται για τυπικές πλημμέλειες, εκδίδει νέα πράξη, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην απόφαση της Διεύθυνσης Επίλυσης Διαφορών.»
Επειδή, παρέχεται στον προϊστάμενο της αρμόδιας φορολογικής αρχής η δυνατότητα έκδοσης νέας πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου εισοδήματος, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 72 § 6 του ν. 5104/2024.
Επειδή, η προσβαλλόμενη πράξη διοικητικού προσδιορισμού φόρου είναι καταρχήν άκυρη, διότι, κατά παράβαση των διατάξεων του άρθρου 37 του ΚΦΔ, εκδόθηκε επ’ ονόματι αποβιώσαντος προσώπου, χωρίς σ’ αυτήν να γίνεται ρητή αναφορά ότι εκδίδεται για λογαριασμό των κληρονόμων προς τους οποίους πρέπει να κοινοποιηθεί. Κατά συνέπεια, υφίσταται λόγος τυπικής πλημμέλειας για την ακύρωση αυτής, μετά δε την ακύρωσή της η αρμόδια φορολογική αρχή, λαμβάνοντας υπόψη τα στοιχεία του φακέλου (ιδιαίτερα τις προσκομισθείσες Εκθέσεις Καταχωρήσεως Δηλώσεως Αποποιήσεως Κληρονομιάς) δύναται να εκδώσει νέα πράξη – εντός της ενιαύσιας προθεσμίας από την απόφαση της ΔΕΔ – στο όνομα του θανόντος στην οποία να γίνεται ρητή αναφορά ότι εκδίδεται για λογαριασμό των κληρονόμων, οι οποίοι είναι κατά νόμον υπόχρεοι σε σχέση με τη συγκεκριμένη οφειλή, στους οποίους και θα κοινοποιηθεί.
Κατόπιν των ανωτέρω,
Α π ο φ α σ ί ζ ο υ μ ε
Την αποδοχή της με αριθμό πρωτοκόλλου ………………… ενδικοφανούς προσφυγής της ………………………………., και την ακύρωση της με αρ. δήλωσης …………………. και με ημερομηνία έκδοσης ……………… Πράξης Διοικητικού Προσδιορισμού Φόρου με βάση την παρ. 2 και 3 του άρθρου 32 Κ.Φ.Δ. της Δ.Ο.Υ. Δ’ Αθηνών, φορολογικού έτους 2014, σύμφωνα με το ανωτέρω σκεπτικό.
Εντελλόμεθα όπως αρμόδιο όργανο κοινοποιήσει με τη νόμιμη διαδικασία την παρούσα απόφαση στην υπόχρεη.
Ακριβές Αντίγραφο Ο/Η Υπάλληλος του Τμήματος Διοικητικής Υποστήριξης | ΜΕ ΕΝΤΟΛΗ ΤΟΥ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΥ ΤΗΣ Δ/ΝΣΗΣ ΕΠΙΛΥΣΗΣ ΔΙΑΦΟΡΩΝ |
Η ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΗ ΤΟΥ ΤΜΗΜΑΤΟΣ ΕΠΑΝΕΞΕΤΑΣΗΣ |
………