υποχώρηση 7,4% στις πωλήσεις (πηγή: εταιρείες μέτρησης κατανάλωσης), ποσοστό μείωσης που δεν φαίνεται να μαζεύεται τις τελευταίες ημέρες του Δεκεμβρίου, όπου παραδοσιακά πραγματοποιείται το 20-25% του ετήσιου τζίρου.
Αντιθέτως προμηθευτές, λιανέμποροι και εταιρείες μέτρησης της κατανάλωσης, εκτιμούν ότι η χρονιά θα κλείσει με απώλειες άνω του 7% (σ.σ. η πρώτη εκτίμηση που είχε γίνει τον Μάρτιο έκανε λόγο για απώλειες 3,9%), με τους προμηθευτές να μιλούν για διψήφιο ποσοστό υποχώρησης, ήτοι 10%, στους ταχυκίνητους κωδικούς (π.χ. τρόφιμα όπως γάλα, είδη προσωπικής υγιεινής, κ.α.).
Οι απώλειες αυτές αποδίδονται κυρίως στην κατάρρευση του δικτύου της Μαρινόπουλος. Αυτός όμως τελικά δεν είναι ο μοναδικός λόγος. Η κατάρρευση του μέσου εισοδήματος, η φοροεπιδρομή και η ανασφάλεια έχει αναγκάσει τους καταναλωτές να περιορίσουν στο ελάχιστο το “καλάθι” τους σε φθηνότερα και λιγότερα προϊόντα. Κάτι που αποτυπώνεται και στην πορεία των μεγεθών των υπολοίπων παικτών της αγοράς.
Όχι, οι μεγάλοι του κλάδου δεν εμφανίζουν απώλειες, αντιθέτως “τρέχουν” στη χειρότερη, με υψηλό μονοψήφιο ποσοστό αύξησης πωλήσεων και στην καλύτερη με χαμηλό διψήφιο ποσοστό αύξησης της τάξεως του 10-14%. Ωστόσο το γεγονός ότι δεν έχουν καταφέρει να απορροφήσουν τους κραδασμούς από την κατάρρευση του δικτύου της Μαρινόπουλος, και να δελεάσουν όσο θα ήθελαν τους καταναλωτές με τις προσφορές και τις χαμηλές τιμές, είναι μια σοβαρή ένδειξη για το πώς θα κινηθεί η αγορά από εδώ και στο εξής.
Με βάση εκτιμήσεις στελεχών της αγοράς, το 2017 αναμένεται νέα υποχώρηση της τάξεως του 1-3%, από τα φετινά χαμηλά επίπεδα. Σενάριο το οποίο βασίζεται στην υπόθεση ότι το deal διάσωσης της Μαρινόπουλος από τη Σκλαβενίτης θα ολοκληρωθεί και ότι δεν θα υπάρξει κάποιο ατύχημα. Σε αντίθετη περίπτωση “θα αναγκαστούμε να αναθεωρήσουμε επί τα χείρω τις προβλέψεις μας για το 2017”, έλεγε στο Capital.gr στέλεχος της αγοράς.
Το συγκεκριμένο σενάριο, δηλαδή πιθανό ναυάγιο στο deal Μαρινόπουλος – Σκλαβενίτης, υπάρχει στο πίσω μέρος του μυαλού όχι μόνο των εταιρειών μέτρησης της κατανάλωσης αλλά κυρίως των προμηθευτών, οι οποίοι έχουν δεχθεί και τη μεγαλύτερη πίεση από την πτώση της Μαρινόπουλος τη φετινή χρονιά και την κατάρρευση της κατανάλωσης των τελευταίων ετών.
Με βάση συντηρητικούς υπολογισμούς, οι απώλειες στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων από το ξέσπασμα της κρίσης μέχρι σήμερα ξεπερνούν το 1,5 δισ. ευρώ, με τις μεγαλύτερες απώλειες να σημειώνονται τη φετινή χρονιά.
“Αρμαγεδδών” για το οργανωμένο λιανεμπόριο το 2016
Με “σπασμένα” τα φρένα συνεχίζει να κινείται η κατανάλωση στο οργανωμένο λιανεμπόριο τροφίμων. Ήδη στο ενδεκάμηνο καταγράφεται
capitalgr