Καθώς η Προεδρία Trump πλησιάζει, σκέφτηκα ότι θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω μια σειρά από δείκτες της αγοράς ως μέτρο για το πώς πηγαίνουν
τα πράγματα. Στο βαθμό που οι δείκτες αυτοί θα γίνονται πιο θετικοί ή πιο αρνητικοί, θα μπορούμε να προσαρμόζουμε ανάλογα την άποψή μας.
Φυσικά υπάρχει κι άλλος τρόπος να προσεγγίσει κανείς αυτό το εγχείρημα. Ίσως πιστεύετε, όπως και εγώ ορισμένες φορές, ότι η δική σας κρίση για την κυβέρνηση Trump είναι καλύτερη από εκείνη της αγοράς. Σε αυτή την περίπτωση η παρακολούθηση αυτών και άλλων ανάλογων δεικτών και το ποντάρισμα σε αυτούς είναι ένας πιθανός τρόπος να βγάλεις χρήματα.
Θα ξεκινήσω με την άποψη ότι η πιο σημαντική και ενδεχομένως πιο επικίνδυνη επίδραση του Προέδρου των ΗΠΑ είναι επί της εξωτερικής πολιτικής. Η εξωτερική πολιτική είναι ο τομέας όπου ο Πρόεδρος έχει την περισσότερη αυτονομία και τη μεγαλύτερη εμβέλεια, έτσι ώστε αν επαληθευτούν οι χειρότερες προβλέψεις για τον Trump, οι αρνητικές συνέπειες θα εκδηλωθούν σε ορισμένα από τα πιο ευάλωτα σημεία του κόσμου.
Σε ευθυγράμμιση με την παραπάνω άποψη, ο πρώτος μου υποψήφιος από την αγορά για μέτρο που σχετίζεται με τον Trump είναι ένας δείκτης μετοχών της Βαλτικής, που ονομάζεται OMX Baltic Benchmark Index. Υπάρχει σοβαρή ανησυχία πως οι διασυνδέσεις του Trump με τη ρωσική κυβέρνηση ενδέχεται να οδηγήσουν τις ΗΠΑ να εγκαταλείψουν το ΝΑΤΟ και να ενδώσουν στις απαιτήσεις του Προέδρου Βλαντιμίρ Πούτιν. Εάν συμβεί αυτό, οι χώρες της Βαλτικής είναι πιθανό να είναι μεταξύ των μεγαλύτερων χαμένων.
Στις παρυφές της Ρωσίας
Ετήσια μεταβολή του OMX Baltic Benchmark Index
Τα καλά νέα είναι ότι οι μετοχές της Βαλτικής αυξήθηκαν περίπου 20% το τελευταίο έτος και γενικά διαγράφουν ανοδική πορεία. Παρότι σημείωσαν απότομη πτώση μετά την εκλογή του Trump, κατάφεραν έκτοτε να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος και κάτι παραπάνω.
Αυτό δεν αποδεικνύει ότι η σχέση με τη Ρωσία θα έχει θετική πορεία, αλλά είναι ένα καθησυχαστικό σημάδι. Επί τη ευκαιρία, θεωρώ τις χώρες της Βαλτικής ως τον καλύτερο δείκτη επειδή, σε αντίθεση με την Ουκρανία, είναι θεμελιωδώς υγιείς οικονομίες που μπορούν να ευημερήσουν εάν οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν επιδεινωθούν.
Τι ακολουθεί; Οι αμερικανικο-κινεζικές σχέσεις είναι ίσως το πιο σημαντικό θέμα εξωτερικής πολιτικής στον κόσμο και πρόσφατα ο Trump μίλησε για επαναδιαπραγμάτευση της 45χρονης συμφωνίας που ορίζει την Ταϊβάν ως κομμάτι της ενιαίας Κίνας. Ανάλογα με την πλευρά που το βλέπεις, αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο την Ταϊβάν, ή να ενισχύσει τις προοπτικές της ή είναι απλά λόγια του αέρα. Θα χρησιμοποιήσω το σταθμισμένο δείκτη του Χρηματιστηρίου της Ταϊβάν -Taiwan Stock Exchange Weighted Index- ως ένα καλό μέτρο του κατά πόσον ο Trump ακολουθεί μια ασφαλή και υγιή πολιτική στην Κίνα. Αν τα πράγματα πάνε στραβά με την Κίνα, δύσκολα θα δούμε την Ταϊβάν να βγαίνει αλώβητη. Ωστόσο, η χώρα έχει άφθονη οικονομική δύναμη να αξιοποιεί όταν οι σχέσεις της λειτουργούν ομαλά.
Στην άκρη του Ειρηνικού
Ετήσια μεταβολή του Taiwan Stock Exchange Weighted Index
Ευτυχώς, ο δείκτης αυτός έχει αυξηθεί περισσότερο από 9% κατά τους τελευταίους 12 μήνες. Όπως και ο Baltic Index, βυθίστηκε μετά τις εκλογές αλλά έκτοτε έχει ανειρέσει και με το παραπάνω τις απώλειες αυτές. Έτσι, η ανησυχία που έχει εκδηλωθεί για το μέλλον της Ταϊβάν δεν αποτυπώνεται στην αγορά. Για να είμαστε σίγουροι, αυτή η θετική απόδοση μπορεί να αντικατοπτρίζει άλλους παράγοντες πέρα από την επερχόμενη Προεδρία του Trump, αλλά είναι ένα σημάδι πως οι αμερικανικές εκλογές δεν θα καταστρέψουν τις σχέσεις με την Κίνα.
Ποιο είναι το τρίτο μέτρο; Θα ήθελα να ορίσω το δολάριο των ΗΠΑ για δύο λόγους. Κατ ‘αρχάς, το δολάριο παραμένει ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο σε ταραγμένες περιόδους και, συνεπώς, ο δείκτης αποτυπώνει τη συνολική δύναμη της παγκόσμιας οικονομίας. Ένα υπερβολικά ισχυρό δολάριο μπορεί κάλλιστα να σημαίνει αναζήτηση ασφάλειας.
Δεύτερον, αν κάποιο μέρος του κόσμου πλήττεται από οικονομική κρίση, το ισχυρό δολάριο μπορεί να φέρει εν μέρει υπαιτιότητα. Πολλές εταιρείες αναδυόμενων οικονομιών παρουσιάζουν ανησυχητικά υψηλά επίπεδα χρέους σε δολάριο και ένα ισχυρό δολάριο αυξάνει εκείνο το βάρος του χρέους σε πραγματικούς όρους. Γενικότερα, το δολάριο θα παραμείνει η κύρια πηγή ρευστότητας στην παγκόσμια οικονομία, ειδικά εάν η Ευρωζώνη συνεχίσει να βιώνει αναταραχές.
Το πιο ακριβό δολάριο συνεπάγεται μεγαλύτερη έλλειψη ρευστότητας, και υπάρχουν ενδείξεις πως αυτό μπορεί να προοιωνίζεται ή ακόμη και να σημάνει παγκόσμια χρηματοπιστωτική και οικονομική αστάθεια. Ο Hyun Song Shin, της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών, ηγείται της προώθησης αυτής της άποψης.
Ασφαλές καταφύγιο
Η ετήσια μεταβολή του Δείκτη Δολαρίου
Από την εκλογή του Trump, το δολάριο έχει ενισχυθεί, εν μέρει επειδή η Fed αυξάνει τα επιτόκια, και επίσης επειδή ο Trump έχει υποσχεθεί δημοσιονομικά μέτρα στήριξης με τη μορφή φορολογικών περικοπών και κυβερνητικών δαπανών στις υποδομές. Αυτό είναι ένα ανησυχητικό σημάδι για τον κόσμο δεδομένου ότι εξάγεται μέρος της δημοσιονομικής μας σύσφιξης σε χώρες που μπορεί να που μπορεί να επιθυμούν υψηλότερα επίπεδα ρευστότητας. Αυτό είναι ένα παράπονο που σπάνια ακούγεται για την οικονομική πολιτική, ωστόσο μέχρι στιγμής είναι η ανησυχία που κινεί τα δεδομένα της αγοράς.
Κοιτώντας όλους τους τομείς, βρίσκω μερικά από τα παραπάνω στοιχεία αινιγματικά, επειδή η ρόδινη ανάγνωση των πρώτων δύο δεικτών δεν αντικατοπτρίζει τις μεγαλύτερες ανησυχίες μου για την επερχόμενη κυβέρνηση Trump. Και οι χρηματιστηριακοί δείκτες των ΗΠΑ είναι πάνω.
Θα παρακολουθώ με ενδιαφέρον τους δείκτες επειδή ξέρω ότι κάποιος θα αποδειχθεί λάθος και ακριβώς για αυτό υπάρχει η επιστήμη -και επενδύσεις.