Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδος, την οργή των Ποντίων παλιννοστούντων για την πολυετή ταλαιπωρία τους σχετικά με το επίδομα (πάλαι ποτέ σύνταξη) ανασφάλιστων υπερηλίκων του ΟΓΑ.
Στις αρχές του μήνα, σύμφωνα με τον διοικητή του ΟΓΑ Θανάση Μπακαλέξη, έλαβαν το νέο επίδομα τα πρώτα τριακόσια άτομα, ενώ περίπου 500 ακόμα θα το λάβουν τον Ιανουάριο. Ο Οργανισμός είχε ξεκινήσει να δέχεται αιτήσεις από τις 22 Αυγούστου, αλλά «τα δικαιολογητικά είναι πολλά», σημειώνει ο κ. Μπακαλέξης, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να στέλνονται επιστολές σε αιτούντες ζητώντας περισσότερα έγγραφα (ιδιαίτερα όσον αφορά την πιστοποίηση του χρόνου διαμονής τους στη χώρα). Συνολικά έχουν κατατεθεί 16.000 αιτήσεις, αναφέρει ο διοικητής του ΟΓΑ και αναμένεται συνολικά να κατατεθούν ώς και 35.000. Το πόσες θα γίνουν δεκτές είναι ένα άλλο ερώτημα. Με τον νόμο 4093/2012, τα δύο τρίτα των 62.700 δικαιούχων της σύνταξης ανασφάλιστων υπερηλίκων, στη συντριπτική τους πλειονότητα ομογενείς, έμειναν χωρίς το πενιχρό αλλά αναγκαίο αυτό βοήθημα (ήταν τότε 340 ευρώ). Εκτοτε, σύμφωνα με τον κ. Βαρυθυμιάδη, το 30% των ανθρώπων που έχασε τη σύνταξή του έχει φύγει από τη ζωή.
Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε δεσμευθεί να χαλαρώσει τα κριτήρια παροχής, αλλά δεν πρόλαβε να νομοθετήσει. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως αναφέρει ο κ. Βαρυθυμιάδης, σε συνάντησή του με την ΠΟΕ πριν εκλεγεί πρωθυπουργός, είχε δεσμευθεί να «επαναφέρει πλήρως» τη σύνταξη. Τον Ιούνιο του 2015, με τον ν. 4331/2015, η πρώτη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ επιχείρησε να το κάνει. Ωστόσο, με το τρίτο μνημόνιο, η σχετική διάταξη καταργήθηκε.
Τον περασμένο Μάιο, ο ν. 4387/2016 (νόμος Κατρούγκαλου) θεσμοθέτησε εκ νέου την επαναφορά της παροχής, με τη μορφή επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης. Το ποσό φτάνει τα 360 ευρώ τον μήνα. Ωστόσο, παρότι κάποια κριτήρια έχουν χαλαρώσει σε σχέση με τις διατάξεις του 4093/2012, ο νόμος Κατρούγκαλου πρόσθεσε άλλα, άκρως περιοριστικά κριτήρια.
Το βασικό σημείο όπου οι νέες διατάξεις είναι πιο ευνοϊκές αφορά τον χρόνο διαμονής. Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε θέσει ως όρο χορήγησης της σύνταξης την εικοσαετή μόνιμη και νόμιμη διαμονή των αιτούντων στην Ελλάδα. Η κυβέρνηση Τσίπρα μείωσε τα απαιτούμενα έτη διαμονής σε 15, εκ των οποίων τα 10 αδιαλείπτως πριν από την κατάθεση της αίτησης. Επιπλέον, η λήψη σύνταξης από το εξωτερικό δεν αποκλείει κάποιον από το επίδομα – απλά μειώνεται το ποσό που λαμβάνει κατά το ύψος της σύνταξης αυτής.
Ακόμα κι αν δεν λαμβάνει σύνταξη από άλλη χώρα, ωστόσο, ο δικαιούχος δεν είναι βέβαιο ότι θα λάβει το σύνολο των 360 ευρώ. Με τον νέο νόμο, για κάθε έτος διαμονής κάτω των 35 ετών μειώνεται η παροχή κατά 1/35. Ενας ομογενής με 20 χρόνια διαμονής, για παράδειγμα, αν δεν λαμβάνει σύνταξη από άλλη χώρα, θα λάβει ως επίδομα περίπου 206 ευρώ (360 επί 20/35).
Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι παρεμφερή: 4.320 ευρώ ατομικό εισόδημα ή 8.640 ευρώ για έγγαμο ζευγάρι. Ωστόσο, ο παλαιότερος νόμος εξαιρούσε από τα εισοδήματα που λαμβάνονταν υπόψη όσα προέρχονταν από προνοιακά επιδόματα. Ο νόμος Κατρούγκαλου εξαιρεί μόνο συγκεκριμένες κατηγορίες (ενισχύσεις σε άτομα με αναπηρία και με νεφρική ανεπάρκεια, διατροφή ανήλικου τέκνου, επίδομα ανεργίας).
Περιουσιακά κριτήρια
Η πιο σημαντική διαφορά επί τα χείρω του νέου καθεστώτος αφορά την εισαγωγή περιουσιακών κριτηρίων. Ο ν. 4093 δεν περιλάμβανε σχετική διάταξη. Ο νόμος Κατρούγκαλου θέτει όριο ακίνητης περιουσίας στα 90.000 ευρώ – γεγονός που σημαίνει ότι ένα ηλικιωμένο ζευγάρι με ανύπαρκτα εισοδήματα που μένει σε ένα ιδιόκτητο σπίτι 60 τ.μ. στην Ηλιούπολη θεωρείται ανεπαρκώς άπορο για να λάβει το επίδομα. Επιπλέον, ο ν. 4387 θέτει, μέσω τεκμηρίων, και όριο κινητής περιουσίας. Αν αυτή, βάσει των οχημάτων στην ιδιοκτησία των αιτούντων, ξεπερνάει τα 6.000 ευρώ, η αίτηση για το επίδομα θα απορρίπτεται.
Έντυπη