«Νιώθω σαν να είμαι ξανά στη Συρία», λέει ο Αμπντουλάχ, ο οποίος περιμένει από τον περασμένο Μάρτιο να εξεταστεί το αίτημά του για άσυλο
Τις έντονες αντιδράσεις τόσο των προσφύγων όσο και των ανθρωπιστικών
οργανώσεων για τη σταδιακή επαναφορά της Συνθήκης του Δουβλίνου αποκλειστικά για την Ελλάδα, με κίνδυνο να παραταθεί η κατάσταση «ομηρίας» που βρίσκονται χιλιάδες εγκλωβισμένοι άνθρωποι στην ελληνική επικράτεια, σημειώνει με ρεπορτάζ του το politico.
«Νιώθω σαν να είμαι ξανά στη Συρία», λέει ο Αμπντουλάχ, ο οποίος περιμένει από τον περασμένο Μάρτιο να εξεταστεί το αίτημά του για άσυλο. Ο ίδιος θυμάται τις επιθέσεις των ακροδεξιών σε στρατόπεδο προσφύγων της Σούδας στη Χίο, τις πέτρες, τις βόμβες μολότοφ που πετούσαν στα αντίσκηνα και την γυναίκα έγκυο σε δίδυμα που απέβαλε ως αποτέλεσμα αυτής της κατάστασης. «Φοβάμαι ότι θα υπάρξει κι άλλη φωτιά στον καταυλισμό» δηλώνει ένα 12χρονο κορίτσι από το Ιράν και προσθέτει: «Η μητέρα μου κλαίει κάθε βράδυ».
Ως Αχμέντ, ένας ανήλικος στη Χίο, δηλώνει: «Είμαστε φυλακισμένοι σε αυτό το νησί και δεν έχουμε τρόπο να βγούμε από αυτή την κόλαση». Ο Χάνις, ενας ανήλικος Κούρδους προσθέτει: «Υπάρχουν κρυολογήματα και σοβαρές ασθένειες. Πολλοί άνθρωποι, παιδιά και γυναίκες κοιμούνται έξω στο κρύο».
Η Διεθνής Αμνηστία χαρακτηρίζει ως «εξωφρενικά υποκριτική” την απόφαση της Κομισιόν, τονίζοντας ότι η δεινή κατάσταση στην Ελλάδα οφείλεται «ως επί το πλείστον από τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας, και επιδεινώνεται από την έλλειψη αλληλεγγύης από άλλες χώρες της ΕΕ να δεχθούν πρόσφυγες».