Σε δίκη ένας δασοφύλακας και ένας δημοτικός υπάλληλος στη Θεσσαλονίκη
Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης προτείνεται να παραπεμφθούν ένας δασοφύλακας κι ένας δημοτικός υπάλληλος, κατηγορούμενοι ότι εξαπάτησαν το Δημόσιο, προσκομίζοντας πλαστά δικαιολογητικά, με τα οποία, ο πρώτος πέτυχε το διορισμό του κι ο δεύτερος τη
μονιμοποίησή του. Πρόκειται για δύο ξεχωριστές εισαγγελικές προτάσεις που υποβλήθηκαν προς το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης, το οποίο, με την έκδοση ισάριθμων βουλευμάτων, θα αποφανθεί για την παραπομπή τους ή μη δε δίκη.
Στην περίπτωση του δασοφύλακα, η αντεισαγγελέας Εφετών Ολυμπία Παπακώστα – Γάκη, εισηγείται την παραπομπή του σε δίκη για απάτη κατά του Δημοσίου, διότι ο κατηγορούμενος φέρεται ότι προσκόμισε το 1991 πλαστό απολυτήριο Λυκείου, με το οποίο -ως αναγκαίο τυπικό προσόν- πέτυχε αρχικά την εισαγωγή του στη Σχολή Δασοθηροφυλάκων και στη συνέχεια, αφού ολοκλήρωσε τη φοίτησή του σ’ αυτή, το διορισμό και την τοποθέτησή του στο Δασαρχείο Κασσάνδρας Χαλκιδικής.
Κατά την ίδια πρόταση, ο 51 ετών δασοφύλακας, κατηγορείται ότι από το 1997 έως και το 2015 -διάστημα κατά το οποίο «παρείχε την εργασία του χωρίς όμως να έχει τις νόμιμες προϋποθέσεις για το διορισμό του»- εισέπραξε μηνιαίες αποδοχές συνολικού ύψους 240.000, ποσό που αποτελεί τη βλάβη για το Δημόσιο.
Σε ό,τι αφορά την περίπτωση του δημοτικού υπαλλήλου, ο αντεισαγγελέας Εφετών Λεωνίδας Νικολόπουλος, ζητεί να παραπεμφθεί σε δίκη για πλαστογραφία με χρήση και απάτη, πράξεις που στρέφονται κατά του Δημοσίου. Όπως περιγράφεται στην εισαγγελική πρόταση, πρόκειται για υπάλληλο του δήμου Κορδελιού – Ευόσμου.
Ο κατηγορούμενος φέρεται ότι με την προσκόμιση πλαστής άδειας οδήγησης ικανότητας για τις κατηγορίες Β’ και Γ’ οχημάτων, μεταφέρθηκε ως πλεονάζων προσωπικό στο δήμο από την Επιχείρηση Τοπικής Ανάπτυξης του ίδιου δήμου, καταλαμβάνοντας προσωρινή προσωποπαγή θέση ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου στον κλάδο Οδηγών Αυτοκινήτων (με βαθμό Ε’) κι αργότερα -κατόπιν μετάταξης- προσωρινή προσωποπαγή θέση μόνιμου υπαλλήλου στον κλάδο Επόπτη Καθαριότητας (με βαθμό Δ’).
Η ζημιά για το δήμο, σύμφωνα με την πρόταση, ξεπερνάει τις 187.000 ευρώ, για το διάστημα 2008-2015, ενώ στο ποσό αυτό περιλαμβάνονται τόσο οι μηνιαίες μικτές αποδοχές του όσο και οι εργοδοτικές του εισφορές.
newsbeast.gr