Το νέο Εργασιακό στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένο να συζητηθεί στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.
Σήμερα, πάντως, σε ερώτηση της ευρωβουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ, κας. Κωνσταντίνας Κούνεβα, η επίτροπος Απασχόλησης κα. Τισέν απάντησε πως “το δικαίωμα των εργοδοτών και των εργαζομένων να διαπραγματεύονται και να
συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις στην Ελλάδα δεν έχει τεθεί ποτέ υπό αμφισβήτηση”.
Συγκεκριμένα,η κα. Κωνσταντίνα Κούνεβα ρώτησε την Κομισιόν:
α) αν θα σεβαστεί κατά τη δεύτερη αξιολόγηση την κοινή βούληση των κοινωνικών εταίρων στην Ελλάδα για επαναφορά των συλλογικών συμβάσεων με καθορισμό του κατώτατου μισθού και για διατήρηση της ισχύουσας διαδικασίας προέγκρισης των ομαδικών απολύσεων και
β) αν κατά τη διαπραγμάτευση θα σεβαστεί τις υποχρεώσεις της που πηγάζουν από τις Συνθήκες της Ε.Ε. και τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ε.Ε.
Η Κοινοτική Επίτροπος για την Απασχόληση, κα. Τισέν απάντησε στην στα ερωτήματα της κα. Κούνεβα πως :
“Η Επιτροπή αποδίδει μεγάλη σημασία στη συμμετοχή των κοινωνικών εταίρων στις συζητήσεις σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις της αγοράς εργασίας. Στην περίπτωση της Ελλάδας θεσπίστηκε επίσημη διαδικασία διαβούλευσης για την αναθεώρηση των υφιστάμενων πλαισίων της αγοράς εργασίας, διαβούλευση η οποία διενεργήθηκε από ανεξάρτητη ομάδα εμπειρογνωμόνων. Στο πλαίσιο της εν λόγω διαδικασίας ζητήθηκε η γνώμη των κοινωνικών εταίρων. Η Επιτροπή ενθαρρύνει περαιτέρω τις ελληνικές αρχές να διαβουλεύονται με τους κοινωνικούς εταίρους κατά τον σχεδιασμό των πολιτικών που αφορούν την αγορά εργασίας και των κοινωνικών πολιτικών.
Η Επιτροπή διαβεβαιώνει την κυρία βουλευτή ότι οι απόψεις των Ελλήνων κοινωνικών εταίρων, συμπεριλαμβανομένων των κοινών θέσεων που εκφράζονται στην κοινή δήλωση της 19ης Ιουλίου 2016, λαμβάνονται δεόντως υπόψη κατά τις διαπραγματεύσεις με τις ελληνικές αρχές στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής για την Ελλάδα.
Η Επιτροπή ενεργεί σε πλήρη συμμόρφωση με τις Συνθήκες της ΕΕ και τον Χάρτη των Θεμελιωδών Δικαιωμάτων. Ειδικότερα, το δικαίωμα των εργοδοτών και των εργαζομένων να διαπραγματεύονται και να συνάπτουν συλλογικές συμβάσεις στην Ελλάδα δεν έχει τεθεί ποτέ υπό αμφισβήτηση”.
capitalgr