Για πέμπτη συνεχή χρονιά μειώθηκε ο τζίρος της παγκόσμιας εξοπλιστικής βιομηχανίας όπως καταδεικνύει η νέα έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη SIPRI. Ένδειξη μιας γενικότερης
Παρά τις πολυάριθμες εστίες κρίσης, τις ένοπλες συρράξεις και τις πολιτικές εντάσεις ανά τον κόσμο, οι πωλήσεις όπλων μειώθηκαν εκ νέου το 2015 και δη για πέμπτη συνεχή χρονιά. Σύμφωνα με τη νέα έκθεση του Ινστιτούτου Ερευνών για την Ειρήνη SIPRI, την περασμένη χρονιά οι 100 μεγαλύτερες εξοπλιστικές βιομηχανίες πούλησαν όπλα καθώς και στρατιωτικό εξοπλισμό και υπηρεσίες συνολικής αξίας 370,7 δισ. δολαρίων, δηλαδή περίπου 350 δις ευρώ. Σε σχέση με το 2014 ο τζίρος έχει μειωθεί ελαφρώς κατά 0,6%.
Οι ειδικοί του Ινστιτούτου πάντως δεν αξιολογούν την εξέλιξη αυτή ως ένδειξη ενός γενικότερου ρεύματος αφοπλισμού. Κάθε άλλο. Το SIPRI συμπεραίνει ότι η μείωση των πωλήσεων που ξεκίνησε το 2010 έχει εν τω μεταξύ αποδυναμωθεί και θα μπορούσε μάλιστα να είναι και το προανάκρουσμα μιας νέας, αντίθετης τάσης, αναφέρει η Οντ Φλεράν, διευθύντρια του προγράμματος στρατιωτικών δαπανών του SIPRI.
Στις ΗΠΑ η μερίδα του λέοντος
“Το 2015 ο αριθμός των πωλήσεων των 100 μεγαλύτερων βιομηχανιών ήταν αυξημένος κατά 37% σε σύγκριση με το 2002. Πρόκειται για αξιοσημείωτη αύξηση. Και αυτό παρ’ ό,τι οι πωλήσεις των εν λόγω 100 βιομηχανιών μειώθηκαν τα τελευταία 4-5 χρόνια, με αποκορύφωμα το 2010. Οι καθοδική τάση των τελευταίων ετών αποδυναμώνεται. Ενδεχομένως να έχουμε μια αλλαγή της τάσης”.
Σχεδόν τα 2/3 των εσόδων από τις πωλήσεις αμυντικού εξοπλισμού και υπηρεσιών, δηλαδή περίπου 210 δισ. ευρώ, κατέληξε στα ταμεία αμερικανικών επιχειρήσεων, μολονότι οι πωλήσεις τους εν γένει μειώθηκαν κατά 3% σε σχέση με το 2014. Σύμφωνα με την Οντ Φλεράν, μεγαλύτερη εξοπλιστική βιομηχανία του κόσμου παραμένει η Lockheed Martin. Αρνητικό ρόλο στις αμερικανικές εξαγωγές όπλων έπαιξαν την περασμένη χρονιά οι καθυστερήσεις στην παράδοση μεγάλων οπλικών συστημάτων, η μείωση των αμερικανικών αμυντικών δαπανών καθώς και η ενίσχυση της ισοτιμίας του δολαρίου.
Στα ύψη οι γαλλικές εξαγωγές
Μετά τη μείωση που παρουσίασαν το 2014, οι πωλήσεις όπλων των βιομηχανιών της δυτικής Ευρώπης κατέγραψαν την περασμένη χρονιά σημαντική αύξηση της τάξης του 6,6%, με τον αντίστοιχο τζίρο να κυμαίνεται στα 95,7 δισ. δολάρια. Η εξέλιξη αποδίδεται κυρίως στη γαλλική “υπερδραστηριότητα”, με τις γαλλικές εξαγωγές όπλων προς Αίγυπτο και Κατάρ να ενισχύονται σημαντικά. Η γαλλική Dassault Aviation Group μάλιστα κατάφερε να αυξήσει το τζίρο της κατά 70%.
“Το 2015 οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις αναπτύχθηκαν πολύ καλά, ειδικά οι γαλλικές. Στη Μεγάλη Βρετανία ανακόπηκε η αρνητική τάση των τελευταίων ετών. Οι γερμανοί παραγωγοί συνεχίζουν να αναπτύσσονται. Αυτό εξισορροπεί τις αμερικανικές απώλειες. Σημαντική αύξηση παρουσιάζουν και ορισμένες αναδυόμενες οικονομίες, ειδικά η Νότια Κορέα οι οποία αύξησε τις πωλήσεις όπλων πέρσι κατά 30%”.
Σημαντική αύξηση κατέγραψαν και οι πωλήσεις της ρωσικής εξοπλιστικής βιομηχανίας, κυρίως όμως για να καλύψουν την αυξημένη ζήτηση στο εσωτερικό. Συνολικά όμως αποδυναμώθηκε η θέση της Ρωσίας στον παγκόσμιο εξοπλιστικό χάρτη.