Άλλος ένας γύρος σαρωτικών μειώσεων ξεκινά στις τιμές τόσο των γενοσήμων, όσο και των πρωτοτύπων φαρμάκων, με το νέο μαχαίρι επί της χονδρικής αξίας
τους να φτάνει το 10%. Όπως είχε μεταδώσει και την προηγούμενη εβδομάδα το Capital.gr, εκδόθηκε τελικά από το υπουργείο Υγείας η απόφαση με την οποία μπαίνουν ξανά κόφτες στις τιμές των σκευασμάτων. Πρόκειται για τη δεύτερη κατά σειρά περικοπή μέσα σε ένα χρόνο (μετά την ανατιμολόγηση του Μαΐου), ενώ θα ακολουθήσουν ακόμη δύο γύροι μειώσεων μέσα στο 2107.
Πιο συγκεκριμένα, όπως ορίζεται στην υπουργική απόφαση που υπογράφει ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, τα γενόσημα φάρμακα μειώνονται κατά 10%, μέχρι όμως την τιμή των 6 ευρώ. Από την άλλη, η τιμή των σκευασμάτων χωρίς προστασία (που έχουν χάσει την πατέντα τους) ορίζεται με βάση τον μέσο όρο των τριών χαμηλότερων τιμών της Ευρώπης, αλλά με όριο τα 7 ευρώ. Ωστόσο στις περιπτώσεις που από την ανακοστολόγηση προκύπτει ότι το γενόσημο φάρμακο είναι ακριβότερο από το πρωτότυπο (κι όμως συμβαίνουν και αυτά), τότε το γενόσημο τιμολογείται στο 65% της μειωμένης τιμής του πρωτοτύπου.
Σύμφωνα με την απόφαση, την επόμενη χρονιά το “ψαλίδισμα” των τιμών θα είναι ακόμη μεγαλύτερο, καθώς, από την 1η Ιουνίου 2017 οι μειώσεις θα αφορούν στα γενόσημα προϊόντα με λιανική τιμή άνω των 3 ευρώ και με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0,10 ευρώ και από την 1η Ιανουαρίου 2018 θα εφαρμοστούν στα γενόσημα με λιανική τιμή άνω του 1 ευρώ και με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0,02 ευρώ. Για όσα έχουν λιανική τιμή άνω των 12 ευρώ θα ισχύσει δυναμική τιμολόγηση. Συγκεκριμένα, για κάθε 250.000 ευρώ αύξησης πωλήσεων που αντιστοιχούν σε τιμές χονδρικής το προηγούμενο έτος από τη δημοσίευση του δελτίου τιμών, οι τιμές που καθορίστηκαν μειώνονται, ώστε να υπάρχει δυναμική τιμολόγηση, περαιτέρω κατά 1% και μέχρι 15%.
Αντιστοίχως, όσον αφορά τα σκευάσματα εκτός προστασίας, από την 1η Ιουλίου 2017 η περικοπή θα εφαρμόζεται σε φάρμακα με τιμή λιανικής πώλησης άνω του 1 ευρώ και φαρμακευτικά προϊόντα με κόστος ημερήσιας θεραπείας άνω των 0,02 ευρώ. Για τα πρωτότυπα (φάρμακα αναφοράς υπό καθεστώς προστασίας), η ανώτατη τιμή παραγωγού (ex-factory), ορίζεται ως ο μέσος όρος των τριών χαμηλότερων τιμών του ιδίου φαρμάκου, ως προς τη δραστική ουσία, φαρμακοτεχνική μορφή, περιεκτικότητα και συσκευασία στα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δημοσιεύουν αξιόπιστα στοιχεία. Για να λάβει τιμή για πρώτη φορά ένα φάρμακο, πρέπει να έχει τιμολογηθεί σε τουλάχιστον τρία κράτη μέλη της Ε.Ε.
Οι ασφαλισμένοι τώρα θα δουν τις μειώσεις στις τιμές των σκευασμάτων μετά την ολοκλήρωση της ανακοστολόγησης. Εντούτοις, όπως αναφέρουν στελέχη από την αγορά των φαρμακευτικών, τα αλλεπάλληλα “χτυπήματα” στην αξία των φαρμάκων με την επιβολή “κόφτη” θα επιφέρει μείωση της παραγωγής ορισμένων φαρμάκων, ή και αναστολής τους, γεγονός που θα οδηγήσει στην κατανάλωση ακριβότερων πρωτοτύπων φαρμάκων και σε περαιτέρω επιβάρυνση της φαρμακευτικής δαπάνης. Είναι άλλωστε χαρακτηριστικό, πως ακόμη και μετά τις μειώσεις, η συμμετοχή των ασφαλισμένων για την αγορά φαρμάκων έχει ανέβει σημαντικά, φτάνοντας κατά μέσο όρο το 35%.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
capital.gr
capital.gr