“Υπάρχουν σοβαρές ανησυχίες για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Στο Eurogroup οι συζητήσεις συνεχίζονται. Προσβλέπουμε σε λύση που θα καθησυχάσει τις αγορές, και τελικά να αποκαταστήσει την πρόσβαση της Ελλάδας στις αγορές” είπε το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής
Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), κ. Μπενουά Κερέ μιλώντας στο 27ο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Επιμελητηρίου “H ‘Ώρα της Ελληνικής Οικονομίας”, σημειώνοντας πως η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα είναι ευπρόσδεκτη.
Αναφερόμενος στην ποσοτική χαλάρωση και την ένταξη της Ελλάδας σε αυτή, ο κ. Κερέ ανέφερε πως η ΕΚΤ και το διοικητικό συμβούλιο αυτής, λαμβάνει τις αποφάσεις ανεξάρτητα, ανάλογα και με τις εξελίξεις του προγράμματος και ανάλογα με τη βιωσιμότητα του χρέους. “Γίνεται εσωτερική ανάλυση βέβαια και λαμβάνει υπόψη και άλλους παράγοντες”, σημείωσε ο Κερέ, αναφέροντας πως αν υπάρχει και μια επιτυχής ολοκλήρωση θα επηρεάσει τις όποιες αποφάσεις για το μέλλον. Βέβαια δεν παρέλειψε να επισημάνει πως οι ελληνικές αρχές είναι αναγκαίο να συνεχίζουν να δείχνουν προσήλωση στις μεταρρυθμίσεις, για να ενισχυθεί η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Ο Μπενουά Κερέ τόνισε πως “απαιτείται σταθερή εφαρμογή των πολιτικών και στήριξη από όλους του εμπλεκομένους”. Σημείωσε πως οι μεγάλες προκλήσεις απαιτούν σταθερή εφαρμογή των πολιτικών και στήριξη από όλους του εμπλεκομένους. Τονίζοντας πως “είναι αναγκαίο οι ελληνικές αρχές να συνεχίζουν να δείχνουν προσήλωση.”
Για τις τράπεζες και δη για τα διοικητικά συμβούλια αυτών τόνισε πως θα πρέπει έχουν μέλη ανεξάρτητα και απαλλαγμένα από κάθε πολιτική επιρροή και άλλα συμφέροντα. “Το μάνατζμεντ των τραπεζών θα πρέπει να είναι ελεύθερο πολιτικών αποφάσεων” σημείωσε για να συμπληρώσει πως “αυτό ισχύει όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην ΕΕ”.
Τόνισε επίσης πως “ενθαρρύνουμε το ΤΧΣ να ολοκληρώσει την αξιολόγηση για τις διοικήσεις των τραπεζών μέσα στις επόμενες εβδομάδες. Θέλουμε να μειώσουμε τα διαβρωτικά εμπόδια” ενώ ανέφερε πως οι τράπεζες θα κληθούν να λάβουν δύσκολες αποφάσεις ιδίως για την αντιμετώπιση των υψηλών επιπέδων των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τα οποία βρίσκονται στο 49% ενώ ο στόχος είναι να υπάρξει βελτίωση της κατάστασης, ενώ οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των επιχειρήσεων έναντι ου Δημοσίου (σ.σ. φόροι και ασφαλιστικά ταμεία) αγγίζουν τα 109 δις ευρώ.
“Θέλουμε να μειώσουμε τα εμπόδια που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις με κόκκινα δάνεια”, είπε ο ίδιος και ανέφερε πως οι ελληνικές αρχές πρέπει να εφαρμόσουν τα συμφωνηθέντα για την επιτάχυνση της δικαιοσύνης. Εκτός από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια μείζον θέμα είναι και η παροχή πιστώσεων, κομμάτι στο οποίο μέχρι στιγμής δεν έχει γίνει πολύ έργο, όπως είπε τονίζοντας πως υπάρχει πτωτική πορεία στην Ελλάδα έναντι της αυξητικής τάσης. πάνω από 2%, στην Ευρωζώνη.
Ο ίδιος σημείωσε επίσης πως η επιτυχία του προγράμματος προσαρμογής επαφίεται στην ικανότητα της Ελλάδας να διαμορφώσει τις συνθήκες που θα την κάνουν να επιστρέψει στο μονοπάτι της ανάπτυξης. Απαιτείται ανέφερε η πλήρης εφαρμογή του προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων αλλά και η πλήρης εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων του μνημονίου.
Ανέφερε επίσης πως η επιτυχία της Ευρώπης στην περίπτωση της Ελλάδα αποδεικνύει την επιτυχία της στον ίδιο της στον εαυτό. “Αν δεν το πετύχουμε αυτό θα είναι μια αποτυχία που θα μας αφορά όλους”, είπε.
capitalgr