Οι ελληνικές τράπεζες ερωτούνται για την ανταλλαγή ομολόγων ύψους 33 δισ ευρώ σταθερού επιτοκίου και περίοδο ωρίμανσης 30 ετών με βάση ένα σχέδιο της Ευρωζώνης που θα προστατεύσει την Ελλάδα από μελλοντικές αυξήσεις επιτοκίων, σύμφωνα με τρεις διαφορετικές πηγές.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές η ανταλλαγή αυτή είναι μέρος του πακέτου των προτεινόμενων μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου.
Τα χρεόγραφα είχαν εκδοθεί απ’ τον EFSF, τον προσωρινό ευρωπαϊκό μηχανισμό διάσωσης, προκειμένου να ανακεφαλαιοποιηθούν τα ελληνικά τραπεζικά ιδρύματα το 2013.
Με την τρέχουσα κατάσταση, τα ελληνικά τραπεζικά ομόλογα που έχει στην κατοχή του ο EFSF, έχουν έναν ορίζοντα ωρίμανσης από το 2034 ως το 2046. Όμως σε περίπτωση που προχωρήσει το swap, τα νέα ομόλογα σταθερού επιτοκίου θα λήγουν το 2047. Αυτό θα μειώσει τον κίνδυνο να εκτεθεί η Ελλάδα σε υψηλά επιτόκια
Παράλληλα όμως μπορεί να επιβαρρύνει τις ίδιες τις τράπεζες αφού θα λάβουν χρεόγραφα τα οποία θα είναι δύσκολο αργότερα να πουλήσουν. Μέχρι στιγμής βέβαια δεν έχουν αποκαλυφθεί οι τεχνικές λεπτομέρειες του swap.
«Είναι σε εξέλιξη συζητήσεις πάνω σε προτάσεις για τη βελτίωση της διατηρησιμότητας του ελληνικού χρέους», δήλωσε σε συνέντευξη του την περασμένη Πέμπτη ο Πρόεδρος της Τρ. Πειραιώς Γ. Χατζηνικολάου. «Μέρος αυτής της πρότασης είανι μία ανταλλαγή των ομολόγων που έχει εκδώσει ο EFSF με κάτι άλλο, που θα έχει τη μορφή σταθερού επιτοκίου και το οποίο θα βελτιώνει την προβλεψιμότητα της διατηρησιμότητας του προφίλ ελληνικού χρέους».
Οι ελληνικές τράπεζες όμως ίσως κληθούν να σηκώσουν το κόστος της ανταλλαγής, μία κατά τα άλλα γνώριμη διαδικασία για τους Έλληνες τραπεζίτες.
Ωστόσο ο διευθύνων σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας Λ. Φραγκιαδάκης αρνείται ότι το σχέδιο θα σημάνει και ζημιά για τα τραπεζικά ιδρύματα.
«Από τα αρχικά προσχέδια που έχω δει, φαίνεται ότι υπάρχει ένα καλά επεξεργασμένο σχέδιο που βασικά δεν οδηγεί σε οποιαδήποτε εικασία ότι οι ελληνικές τράπεζες αναλαμβάνουν επιπρόσθετο ρίσκο», δήλωσε κατά τη διάρκεια συνέντευξης του στην τηλεόραση του Bloomberg την περασμένη Πέμπτη. «Ωστόσο υπάρχουν λεπτομέρειες σε αυτό το σχέδιο που πρέπει να αντιμετωπιστούν, και σε αυτό το σημείο είναι τώρα οι συζητήσεις», πρόσθεσε.
Οι εκπρόσωποι των άλλων δύο συστημικών τραπεζών, Eurobank Ergasias SA και Alpha Bank AE, αρνήθηκαν να σχολιάσουν για τις διαπραγματεύσεις ή το πιθανό κόστος της προτεινόμενης αναδιάρθρωσης των ομολόγων. Επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει και εκπρόσωπος της ΤτΕ.
newmoney