Κατά τον ΣΕΒ, η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για τη διατηρήσιμη πρόσβαση του ελληνικού δημοσίου στις αγορές, πρέπει να αποτελέσει στόχο υψηλής προτεραιότητας, καθώς αποτελεί την κορωνίδα της επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα
Την ταχύτερη άρση των capital controls, τη μείωση της φορολογίας και την έξοδο στις αγορές προκρίνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών, ως τον ενδεδειγμένο «δρόμο» για την επαναφορά της χώρας στην κανονικότητα και την εδραίωση της ανάκμαψης της οικονομίας.
Στο εβδομαδιαίο δελτίο του, ο Σύνδεσμος εκτιμά ότι οι αγορές έχουν αρχίσει να προσβλέπουν στην ταχεία ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης και τη συμφωνία για άμεση εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων ελάφρυνσης του δημοσίου χρέους.
Μία τέτοια εξέλιξη, εκτιμά, μπορεί να οδηγήσει σε επιβεβαίωση από την ΕΚΤ ότι η χώρα έχει εισέλθει σε ένα νέο κύκλο προσαρμογής και ανάκαμψης που εξυπηρετεί τον μεσο-μακροπρόθεσμο στόχο βιωσιμότητας του χρέους.
Κατά τον ΣΕΒ, η διαμόρφωση των κατάλληλων συνθηκών για τη διατηρήσιμη πρόσβαση του ελληνικού δημοσίου στις αγορές, πρέπει να αποτελέσει στόχο υψηλής προτεραιότητας, καθώς αποτελεί την κορωνίδα της επιστροφής της χώρας στην κανονικότητα.
Άλλωστε, η εδραίωση μιας τέτοιας κατάστασης μπορεί σε δεύτερη φάση – και αν δεν ανατραπεί από αρνητικές πολιτικές ή οικονομικές εξελίξεις – να δημιουργήσει κύμα άμεσων ξένων επενδύσεων και έτσι, να επιτευχθεί ευκολότερα η ανάκαμψη της οικονομίας, η δημοσιονομική προσαρμογή και η έξοδος από την κρίση.
Στο πλαίσιο αυτό, ο ΣΕΒ εκτιμά ότι μία τέτοια πορεία μπορεί να ενισχυθεί πολλαπλώς με την ταχύτερη της αναμενόμενης άρση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων και ελάφρυνση των επιχειρήσεων από τα υπερβολικά φορολογικά βάρη – με την κυβέρνηση να προεξοφλεί πειστικά με αυτό τον τρόπο, την πλήρη εφαρμογή και επιτυχία του προγράμματος προσαρμογής.
Παράλληλα, καταλήγει ο Σύνδεσμος, η δημιουργία ενός λειτουργικού θεσμικού πλαισίου για την αποτελεσματική μείωση των κόκκινων δανείων και την αναδιάρθρωση υπερχρεωμένων αλλά βιώσιμων επιχειρήσεων, θα μπορούσε να δώσει περαιτέρω ώθηση στην προσπάθεια ταχύτερης εξόδου από την κρίση.
Πηγή: Newmoney