Σε επιχείρηση του ΟΗΕ στο Νότιο Σουδάν
Πρόκειται για μια ιστορική, αναμφίβολα, στιγμή για τη Χώρα του Ανατέλλοντος Ηλίου. Για πρώτη φορά και περισσότερα από 70 χρόνια μετά την άνευ όρων παράδοση της Ιαπωνίας και το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και στον Ειρηνικό Ωκεανό, το Τόκιο απέστειλε 350 στρατιώτες εκτός των συνόρων της χώρας για να συμμετάσχουν σε επιχείρηση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών στο Νότιο Σουδάν.
Οι ιάπωνες κυανόκρανοι θα δραστηριοποιούνται στην Τζούμπα, πρωτεύουσα της περίκλειστης αφρικανικής χώρας, όπου θα συμβάλλουν στην κατασκευή έργων υποδομής. Υπάρχουν επίσης σχέδια για την ανάπτυξή τους περιμετρικά βάσεων του ΟΗΕ που έχουν δεχτεί επιθέσεις κατά τη διάρκεια των εμφύλιων συρράξεων που εξακολουθούν να μαίνονται στη χώρα ενώ αίσθηση προκαλεί το γεγονός ότι θα μπορούν να καταφύγουν στη χρήση βίας για να προστατέψουν αμάχους και μέλη του προσωπικού του ΟΗΕ.
Σύμφωνα με όσα ορίζει το ειρηνιστικό σύνταγμα της Ιαπωνίας – το οποίο συντάχτηκε μετά τον πόλεμο υπό τις υποδείξεις των Αμερικανών – «ο ιαπωνικός λαός αποκηρύσσει δια παντός τον πόλεμο ως κυρίαρχο δικαίωμα του έθνους, όπως και την απειλή ή τη χρήση βίας ως μέσο επίλυσης διεθνών διαφορών».
Αλλά πέρυσι η κυβέρνηση του Σίνζο Άμπε προέβη σε μια επανερμηνεία του άρθρου 9 του ιαπωνικού συντάγματος, το οποίο απαγορεύει ρητά τη συμμετοχή της χώρας σε στρατιωτικές αποστολές στο εξωτερικό, με πολλούς στη χώρα να επικρίνουν την εν λόγω ενέργεια, κάνοντας λόγο για στρατικοποίηση της Ιαπωνίας.
Ο κ. Άμπε, ωστόσο, υποστήριξε πως η διεύρυνση και, κυρίως, η ενίσχυση της ακτίνας δράσης των ιαπωνικών ενόπλων δυνάμεων παρέχει στη χώρα τη δυνατότητα να απαντήσει σε σοβαρές απειλές, όπως η ολοένα εντεινόμενη επιθετικότητα της Κίνας και οι πυρηνικές φιλοδοξίες της Βόρειας Κορέας.
Απόσχιση και εμφύλιες συρράξεις
Το Νότιο Σουδάν αποσχίστηκε από το Σουδάν το 2011. Επρόκειτο για μια ιστορική εξέλιξη η οποία χαιρετήθηκε με μαζικούς εορτασμούς από τους 12,7 εκατομμύρια κατοίκους της πλούσιας σε κοιτάσματα πετρελαίου χώρας. Οι παγκόσμιες δυνάμεις και ανθρωπιστικές οργανώσεις δεσμεύτηκαν για την παροχή βοήθειας και στήριξη του νεοσύστατου κράτους. Αλλά το 2013, ξέσπασαν, εθνοτικές κυρίως, συγκρούσεις.
Αφορμή στάθηκε η απόφαση του προέδρου της χώρας Σάλβα Κιίρ να αποπέμψει τον κύριο πολιτικό του αντίπαλο και ηγέτη της ένοπλης, κατά το παρελθόν, αντιπολίτευσης Ριέκ Μαχάρ από τη θέση του αντιπροέδρου. Υπό την απειλή επιβολής κυρώσεων από τη Δύση, υπεγράφη μια ειρηνευτική συμφωνία η οποία είχε ως αποτέλεσμα την επιστροφή του Μαχάρ στην πρωτεύουσα τον περασμένο Απρίλιο. Οι συγκρούσεις όμως μεταξύ των αντίπαλων παρατάξεων αυξήθηκαν και ο Μαχάρ διέφυγε ξανά, με τη βία να συνεχίζεται έως σήμερα.
ΒΗΜΑ