Η χρονοτριβή στις διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς ήταν ο βασικός λόγος για την καθυστέρηση από πλευράς της κυβέρνησης για την εισαγωγή προς ψήφιση του
νομοσχεδίου που αφορά τη ρύθμιση της αγοράς των παράνομων καταλυμάτων, ένα πάγιο αίτημα των τουριστικών φορέων.
Αυτό ανέφερε χθές ο κ. Γιώργος Τζιάλλας από το βήμα της ημερίδας για την «Οικονομία Διαμοιρασμού (sharing economy) και ζητήματα που μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στο τουριστικό προϊόν της Αθήνας», στο πλαίσιο της έκθεσης Expo Hotel. To νομοσχέδιο για τις “γκρίζες” τουριστικές μισθώσεις, οι οποίες, σύμφωνα με τους τουριστικούς φορείς (κατά τις -συντηρητικές κατά τους ίδιους εκτιμήσεις) αποστερούν έσοδα ύψους 280 εκατ. ευρώ από τα δημόσια ταμεία, είχε εξαγγελθεί πρίν από ενάμιση χρόνο, χωρίς ωστόσο να έχει έρθει μέχρι σήμερα στη Βουλή. Τώρα το υπουργείο Τουρισμού, δια στόματος και της ίδιας της κ. Ελ. Κουντουρά την περασμένη εβδομάδα υπόσχεται να φέρει άμεσα προς διαβούλευση τις σχετικές ρυθμίσεις, θέτοντας συγκεκριμένους όρους και κριτήρια για τους ιδιοκτήτες που θα επιλέξουν να μισθώνουν τις κατοικίες τους σε τουρίστες.
«Η καθυστέρηση οφείλεται στην καθυστέρηση των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς. Οι θεσμοί έχουν την άποψη ότι όλα θα πρέπει να απλουστεύονται και να αφήνονται ελεύθερα ως προς την οικονομία διαμοιρασμού. Οι ρυθμίσεις ήταν έτοιμες από τον περασμένο Μάϊο κι επί ένα εξάμηνο είμαστε σε διαβουλεύσεις, ενώ από τους ίδιους τους εκπροσώπους του ΔΝΤ εκφράστηκε η άποψη ότι οι συνθήκες στην αγορά θα έπρεπε να μείνουν ως έχουν, χωρίς ρυθμίσεις ή τουλάχιστον να αφεθούν κάτω από ένα πολύ χαλαρό καθεστώς. Μετά από οργανωμένη προσπάθεια και συνεκτιμώντας διάφορες παραμέτρους, π.χ. συνθήκες νησιωτικότητας, εποχικότητα κ.τ.λ. έχουμε καταλήξει σε ένα πλαίσιο, το οποίο θα φέρουμε πολύ σύντομα στη Βουλή», ανέφερε ο κ. Τζιάλλας.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι το ζήτημα της οικονομίας διαμοιρασμού είναι «θέμα ευρωπαϊκό και οι περισσότερες χώρες στην Ευρώπη προσπαθούν να το λύσουν σε επίπεδο δήμου, ωστόσο στην Ελλάδα σε σύντομο διάστημα, στο άμεσο, προσεχές διάστημα θα το λύσουμε σε κεντρικό επίπεδο» (σ.σ. αν και στην Ελλάδα για τους δήμους δεν προβλέπονται τέτοιου είδους διευρυμένες αρμοδιότητες).
Στις 60 μέρες το όριο για τα νησιά
Οσον αφορά τις επιμέρους ρυθμίσεις, όπως επεσήμανε ο ΓΓ, το νομοσχέδιο θα αφορά μόνο σε φυσικά πρόσωπα, με περιορισμό ανά ΑΦΜ, και εγγραφή στο σχετικό Μητρώο, ενώ θα υπάρχει ένα μέγιστο όριο μίσθωσης 90 ημερών κι ένα μικρότερο όριο 60 ημερών για τα νησιά. Ο διαχωρισμός γίνεται προκειμένου να υποστηριχθούν οι νησιωτικοί προορισμοί, οι οποίοι έχουν μικρότερη διάρκεια σεζόν.
Ειδικότερα, το σχέδιο περιλαμβάνει τη δημιουργία μητρώου καταλυμάτων που εκμισθώνονται μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας και τη σύνδεση κάθε καταλύματος με αντίστοιχο Αριθμό Ταυτότητας Ακινήτου, τη σύναψη συμφωνιών με τις επιμέρους ηλεκτρονικές πλατφόρμες για την παροχή πληροφοριών στη φορολογική διοίκηση ως προς τα εκμισθωμένα ακίνητα, τη διενέργεια ελέγχων από μικτά κλιμάκια για την εξασφάλιση συμμόρφωσης ως προς το δημιουργούμενο μητρώο, την επιβολή διοικητικών και φορολογικών προστίμων σε περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.
Ο υποψήφιος εκμισθωτής πρέπει να είναι φυσικό πρόσωπο και να εγγραφεί σε ειδικό μητρώο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, το οποίο θα αποτελεί την ταυτότητα του προς εκμίσθωση ακινήτου και θα συνοδεύει κάθε συναλλαγή. Η μη συμμόρφωση θα επισύρει βαρύτατο πρόστιμο.
Επιπλέον, τίθεται όριο στον αριθμό των εκμισθούμενων ακινήτων ανά εκμεταλλευτή και στην ετήσια διάρκεια της μίσθωσης, επιβάλλεται φόρος βραχυχρόνιας μίσθωσης ίσος με το 5% επί της αξίας της διανυκτέρευσης, ο οποίος θα αποδίδεται στο ελληνικό Δημόσιο από οποιονδήποτε λειτουργεί ως ενδιάμεσος (κυρίως τις ηλεκτρονικές πλατφόρμες). Οι εκμεταλλευτές των ακινήτων μέσω της οικονομίας διαμοιρασμού θα θεωρούνται ότι αποκτούν εισόδημα από ακίνητα και όχι από επιχειρηματική εκμετάλλευση. Έτσι, η πλειονότητα των εκμισθωτών που διαθέτουν ένα ή δύο ακίνητα τα οποία εκμισθώνουν και αποκτούν εισόδημα έως και 12.000 ευρώ τον χρόνο θα φορολογούνται με τον χαμηλό φορολογικό συντελεστή 15%.
Αντίθετα, όσοι υποκρύπτονται πίσω από την οικονομία του διαμοιρασμού και λειτουργούν σκιώδη ξενοδοχειακά καταλύματα αποκτώντας υψηλά εισοδήματα χωρίς, μέχρι σήμερα, να αποδίδουν φόρους και ασφαλιστικές εισφορές, θα επιβαρύνονται με φορολογικούς συντελεστές 35% και 45% επί των ακαθάριστων κερδών τους, γεγονός που θα λειτουργεί ως αντικίνητρο.
Το νομοσχέδιο θα αφορά μεν την οικονομία του διαμοιρασμού, ωστόσο μόνο για τα καταλύματα, ενώ ήδη έχουν πραγματοποιηθεί από πλευράς του υπουργείου δύο συναντήσεις με τη μεγαλύτερη πλατφόρμα μίσθωσης κατοικιών, την Airbnb. Ερώτημα παραμένει το πώς θα αντιμετωπισθούν οι περιπτώσεις οργανωμένων εταιρειών που δραστηριοποιούνται στον κλάδο και συνδέουν τις εισπράξεις τους με λογαριασμούς στο εξωτερικό, καθώς επίσης και ο χρόνος της εφαρμογής των νέων διατάξεων, αν και στην περίπτωση αυτή, οι εκπρόσωποι του υπουργείου αναφέρουν ότι στόχος «είναι να υπάρξει άμεση εφαρμογή».
newmoney