Η επιμονή του Μουσταφά Ακιντζί στο θέμα της Μόρφου οδήγησε σε ναυάγιο τα ξημερώματα της Τρίτης τη διαπραγμάτευση για το εδαφικό, που διεξαγόταν υπό
την εποπτεία του ΟΗΕ στο θέρετρο Μον Πελεράν της Ελβετίας.
«Δυστυχώς, δεν υπήρξε κατάληξη στα κριτήρια του εδαφικού», έγραψε στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter ο Κύπριος κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος ενημερώνοντας τους Κύπριους δημοσιογράφους που παρακολουθούσαν τη διαπραγμάτευση στην Ελβετία τόνισε ότι αυτή «δεν είναι μια καλή βραδιά για την πατρίδα μας. Ειλικρινά λυπούμαστε που ως αποτέλεσμα της τουρκικής στάσης δεν κατέστη δυνατόν να ολοκληρωθεί μια πολύ υποσχόμενη διαδικασία» συνέχισε ο κ. Χριστοδουλίδης.
Σύμφωνα με πληροφορίες από κυπριακές πηγές, η ουσιαστική συζήτηση για τα κριτήρια του εδαφικού ξεκίνησε τη Δευτέρα και αφορούσε τρία ζητήματα: Τον αριθμό των προσφύγων που επιστρέφουν υπό ε/κ διοίκηση, την ακτογραμμή και το εδαφικό ποσοστό.
Η διαφωνία εκδηλώθηκε στο ποσοστό της επιστροφής προσφύγων, καθώς αυτό συμπεριελάμβανε εμμέσως πλην σαφώς και τη Μόρφου στα εδάφη που θα επιστραφούν. Ο Μουσταφά Ακιτντζί, ωστόσο, δεν μπόρεσε να κάνει την υπέρβαση.
Ο κ. Χριστοδουλίδης δεν έκρυψε την απογοήτευση του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη για την κατάληξη των συνομιλιών. Αναφερόμενος στον καταμερισμό των ευθυνών, που ξεκίνησε ήδη αμέσως μετά το ναυάγιο της διαπραγμάτευσης και με τους Τουρκοκύπριους να κατηγορούν την ελληνική πλευρά για μαξιμαλιστικές θέσεις, είπε πως «έχει ακούσει να γίνεται κριτική από τον εκπρόσωπο του κ. Ακιντζί που είναι καταδικαστέα και σε καμία περίπτωση δεν αντικατοπτρίζει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων.
Δεν είναι επιθυμία μας να μπούμε σε ένα παιχνίδι ευθυνών ειδικότερα αυτό το βράδυ που είναι μια δύσκολη βραδιά για την πατρίδα μας και θέλω να το ξεκαθαρίσω δεν είμαστε ευτυχείς».
Ο κ. Χριστοδουλίδης πρόσθεσε πως ο κ. Αναστασιάδης επιστρέφοντας στην Κύπρο θα ενημερώσει τον λαό ο ίδιος για τις εξελίξεις και όσα έγιναν στην Ελβετία.
«Είμαστε σταθερά αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειες τερματισμού της κατοχής της πατρίδας μας. Επιθυμούμε περισσότερο από οποιονδήποτε άλλον τον τερματισμό αυτής της απαράδεχτης κατάστασης πραγμάτων. Θα πράξουμε ότι είναι δυνατό για να πετύχουμε αυτό το στόχο», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, παραδεχόμενος πάντως πως ακόμα δεν έχουν ληφθεί αποφάσεις για το πώς θα συνεχιστεί η διαδικασία.
Οι θετικές προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί κατά την πρώτη συζήτηση του εδαφικού στο Μοντ Πελεράν εκ μέρους της τ/κ πλευράς, την περασμένη εβδομάδα δεν επαληθεύτηκαν.
Αν χθες ωστόσο υπήρχε συμφωνία στα κριτήρια οδηγούσε σε αποτύπωση σε χάρτες, η Κυπριακή αποστολή ήταν έτοιμη ακόμη και να δώσει ημερομηνία για πολυμερή διάσκεψη.
«Μια ημερομηνία για την πολυμερή θα μπορούσε, ήταν καθορισμένη, αν υπήρχαν αυτά που έπρεπε να γίνουν. Συμφωνία στα κριτήρια και αποτύπωση στο χάρτη. Αν υπήρχε αυτή η πρόοδος ήμασταν έτοιμοι απόψε, σε συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση να ανακοινωθεί ημερομηνία για την πολυμερή», δήλωσε ο κ. Χριστοδουλίδης, ο οποίος εξέφρασε παρά ταύτα την ελπίδα, πως θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενδεχομένως το πρώτο δεκαήμερο του Δεκεμβρίου.
Η εξέλιξη αυτή πάντως καθιστά άνευ αντικειμένου τη συνάντηση, για την οποία, όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές χθες είχε σκοπό να γεφυρώσει την απόσταση που χωρίζει Αθήνα και Άγκυρα στο θέμα των εγγυήσεων.
Η ελληνική πλευρά δεν ήθελε, σε περίπτωση συμφωνίας να πάει σε μια πολυμερή διάσκεψη όπου θα συζητούνταν τα θέματα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και να βρεθεί απομονωμένη.
Ως εκ τούτου, ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησε την περασμένη Παρασκευή με τον Τούρκο πρόεδρο Ερντογάν το ενδεχόμενο μιας διμερούς συνάντησης Τουρκίας Ελλάδας για το θέμα αυτό.
Την Κυριακή το βράδυ, σε τηλεφωνική επικοινωνία του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Αναστασιάδη, συμφωνήθηκε ότι για να δοθεί ημερομηνία πραγματοποίησης πολυμερούς συνάντησης για το Κυπριακό, θα πρέπει να έχει προηγηθεί συνάντηση του έλληνα πρωθυπουργού με τον τούρκο Πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν.
Όπως ξεκαθάριζαν κυβερνητικές πηγές, η συνάντηση αυτή θα αφορούσε μόνο το θέμα των εγγυήσεων και της ασφάλειας και τίποτε άλλο. Η πρόθεση αυτή βέβαια δεν θα εμπόδιζε τον Τούρκο Πρόεδρο να βάλει και άλλα θέματα στο τραπέζι.
Μάλιστα η ελληνική πλευρά τόνιζε, ότι «έχει συμφωνήσει συμμετοχή σε πολυμερή διάσκεψη υπό την αίρεση ότι θα υπάρξει προηγούμενη συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας για τα θέματα των εγγυήσεων και της ασφάλειας» και δήλωνε ότι «Άνευ διεξαγωγής της συγκεκριμένης συζήτησης, η Ελλάδα δεν πρόκειται να προσέλθει σε πολυμερείς συνομιλίες και αυτό οφείλει να γίνει κατανοητό από όλους, του κ. Έιντε συμπεριλαμβανομένου», δηλαδή εξαρτούσε τη συμμετοχή της σε πολυμερή από την συμφωνία για την Τουρκία για τις εγγυήσεις, δεν θα ήταν καθόλου δύσκολο για την Άγκυρα να οδηγήσει τη συνάντηση σε αποτυχία και να μεταφέρει την ευθύνη για την συνολική αποτυχία της διαπραγμάτευσης στην ελληνική πλευρά.
Αυτό μάλιστα είχε ξεκινήσει να γίνεται με τουρκοκυπριακές διαρροές ήδη από το πρωί της Δευτέρας. Η αποτυχία της διαπραγμάτευσης στο Μον Πελεράν αποτρέπει μια απευθείας και διμερή εμπλοκή Αθήνας και Άγκυρας στη διαπραγμάτευση που αν γινόταν, θα ήταν η πρώτη από το 1959.
Την αποτυχία των διαπραγματεύσεων επικύρωσε και ο ΟΗΕ με ανακοίνωση του τις πρώτες πρωινές ώρες που αναφέρει τα εξής:
«Ο Ελληνοκύπριος ηγέτης Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί έχουν εμπλακεί σε σοβαρές και διαρκείς διαπραγματεύσεις κατά τη διάρκεια των δυο τελευταίων ημερών στο Μοντ Πελεράν.
Παρά τις καλύτερες των προσπαθειών τους, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί δεν μπόρεσαν να επιτύχουν τις απαραίτητες περαιτέρω συγκλίσεις στα κριτήρια για εδαφικές προσαρμογές που θα άνοιγαν το δρόμο για την τελευταία πράξη των συνομιλιών.
Οι δυο πλευρές αποφάσισαν να επιστρέψουν στην Κύπρο και να προβληματιστούν (reflect) για τη μετέπειτα πορεία». Ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ των ΗΕ Έσπεν Μπαρθ Έιντε θα θέσει αυτές τις εξελίξεις υπόψη του Γενικού Γραμματέα.
ΠΗΓΗ: real.gr