Αθήνα: «Η επίλυση του Κυπριακού απότελεί έναν πρωταρχικό εθνικό στόχο όχι μονό για τον ελληνισμό και τον Κυπριακό λαό αλλά και για την Ευρώπη και την
ευρύτερη περιοχή μας», τόνισε ο Έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, στις δηλώσεις τους με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, μετά τη συνάντηση τους. «Δεν νοείται ευρωπαϊκό κράτος να είναι υπό την εγγύηση οποιασδήποτε χώρας», διεμήνυσε ο Νίκος Αναστασιάδης.
Τόνισε ότι στηρίζουμε σταθερά την εξεύρεση μια δίκαιης και βιώσιμης λύσης για το Κυπριακό επί τη βάσει των αποφάσεων του ΟΗΕ και της ιδιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας ως κράτος – μέλος της ΕΕ, χωρίς κατοχικά τουρκικά στρατεύματα και με κατάργηση του αναχρονιστικού συστήματος των εγγυήσεων.
Σημείωσε ότι δεδομένων των κρίσιμων στιγμών που διανύουμε στην περιοχή μας και την Ευρώπη οι συνομιλίες αποκτούν επιπλέον σημασία και τόνισε, όπως και χτες παρουσία του Μπαράκ Ομπάμα, ότι το Κυπριακό δεν είναι ένα διμερές αλλά ένα διεθνές πρόβλημα που ξεκίνησε από την παράνομη εισβολή και κατοχή από τα τουρκικά στρατεύματα.
Η Ελλάδα, υπογράμμισε απευθυνόμενος προς τον κ. Αναστασιάδη, στηρίζει την μεγάλη διαπραγματευτική προσπάθεια που διευθύνετε και θα καταβάλει κάθε στήριξη, θα ενθαρρύνει τις προσπάθειες σας όπως και συνολικά του κυπριακού λαού, διότι θεωρούμε ότι δίκαιη λύση του Κυπριακού προβλήματος θα είναι προς όφελος όλου του Κυπριακού λαού.
Ανέφερε ότι ενημερώθηκε πλήρως από τον Νίκο Αναστασιάδη για τη σημαντική πρόοδο που φαίνεται ότι έχει σημειωθεί αλλά και για τα καίρια θέματα που παραμένουν ανοικτά.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος Αναστασιάδης, αφού δήλωσε ότι ενημέρωσε τον Έλληνα πρωθυπουργό για τις διαπραγματεύσεις στο Μον Πελεράν, επισήμανε ότι ήταν σε τακτική επαφή και συνεννόηση με τον Αλέξη Τσίπρα για τα αποτελέσματα της συζήτησης επί του εδαφικού, της προόδου που έχει παρατηρηθεί των προοπτικών που διαγράφονται για την επόμενη συνάντηση στην Ελβετία».
«Αλλά ταυτόχρονα», πρόσθεσε, «και τις προϋποθέσεις που δημιουργούνται να οδηγηθούμε στα επόμενα στάδια της διαδικασίας με ενδεχόμενο τον ορισμό πολυμερούς διάσκεψης, και υπό την προϋπόθεση ότι μεταξύ του παρόντος και της πολυμερούς διάσκεψης θα υπάρξει μια εντατικοποίηση του διαλόγου για να ξεπεραστούν οι όποιες εναπομείνασες διαφορές αλλά και να δοθεί ο χρόνος ώστε να γίνουν διαβουλεύσεις και επί του θέματος των εγγυήσεων, της απαίτησης από τη μια της Τουρκίας να συνεχίσει να είναι εγγυήτρια και από την άλλη της δικής μας απολύτου θέσεως ότι δεν νοείται ευρωπαϊκό κράτος να είναι υπό την εγγύηση της οποιασδήποτε χώρας ιδιαίτερα δε η παρουσία κατοχικών στρατευμάτων στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας».
«Θέλω να πιστεύω», είπε, «ότι μέσα από την τακτική και κοινή πορεία που ακολουθούμε, με τη στήριξη της Ελλάδας μπορεί να επιτύχουμε τους στόχους που έχουμε θέσει».
Πρόσθεσε ότι έχουν γίνει βήματα προόδου, αλλά πως οφείλει να ομολογήσει ότι «υπάρχουν ακόμα διαφορές και πως, όπως πολύ ορθά ελέχθη από τον φίλο πρωθυπουργό, τίποτε δεν συμφωνείται αν δεν συμφωνηθεί το όλον».
«Θέλω να πιστεύω ότι και η άλλη πλευρά θα επιδείξει την ίδια καλή διάθεση και κατανόηση προκειμένου να καταλήξουμε το συντομότερο δυνατό, ιδιαίτερα αν η ρητορική από πλευράς Τουρκίας συνοδευτεί εμπράκτως με ενθάρρυνση αλλά και στήριξη του Τουρκοκύπριου ηγέτη και υποβοηθήσει έτσι ώστε να ξεπεραστούν οι δυσκολίες που σήμερα αντιμετωπίζονται», είπε.
Ο Νίκος Αναστασιάδης εξέφρασε τις θερμότατες ευγνώμονες ευχαριστίες του για το άριστο της συνεργασίας, την αμέριστη συμπαράσταση από τον πρωθυπουργό, την οποία, όπως τόνισε, νιώθει έντονα, όπως και χθες που ήταν μια δημόσια εκδήλωση αυτής της συμπαράστασης μέσα από τις επαφές που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με τον Αμερικανό πρόεδρο, Μπαράκ Ομπάμα.
Συνάντηση με Παυλόπουλο
Είναι αδιανόητο να υπάρξει οποιαδήποτε λύση που δεν σέβεται, εκτός από το Διεθνές Δίκαιο, και το Ευρωπαϊκό θεσμικό κεκτημένο και αυτό αφορά και τη νομική προσωπικότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και το θέμα της ιθαγένειας αλλά κυρίως το θέμα της κυριαρχίας τόνισε υποδεχόμενος τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο ο Προκόπης Παυλόπουλος. Ο κ. Παυλόπουλος προσέθεσε ότι αυτή η κυριαρχία δεν νοείται εφόσον υπάρχουν εγγυήσεις και, πολύ περισσότερο, εφόσον υπάρχουν στρατεύματα κατοχής και ότι αυτές είναι κόκκινες γραμμές στην όλη διαπραγματευτική διαδικασία που απορρέουν και από το ευρωπαϊκό δίκαιο.
Συμπλήρωσε ότι και η ΕΕ πρέπει να αναλάβει και τις αντίστοιχες ευθύνες της και η ΕΕ και τα αρμόδια ευρωπαϊκά fora σημειώνοντας ότι Ελλάδα και Κύπρος σέβονται τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην ΕΕ και είναι καιρός είναι να αναγνωρίσει η ΕΕ ότι κι εκείνη έχει υποχρεώσεις απέναντι στα κράτη-μέλη.
Στην αντιφώνησή του, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε μία από τις προόδους που έχει γίνει είναι ότι έχει επιτευχθεί η διασφάλιση «ότι μιλούμε πάντα για ένα κράτος με μία αληθινή προσωπικότητα, με μία κυριαρχία, μία ιθαγένεια με κατοχυρωμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα» προσθέτοντας ότι η υποσημείωση που παραμένει ότι τα πάντα εξαρτώνται από την απάλειψη αναχρονιστικών εγγυήσεων ή ρόλου που μπορεί να διαδραματίσει μία δύναμη σε ένα ανεξάρτητο και κυρίαρχο κράτος και επανέλαβε τις ευχαριστίες στις κοινές προσπάθειες για απαλλαγή και από τον κατοχικό στρατό αλλά και από το αναχρονιστικό καθεστώς των εγγυήσεων.
Ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται σε κρίσιμη φάση και θα συνεχιστεί την Κυριακή ο διάλογος για το εδαφικό. Μίλησε για, σημαντικές συγκλίσεις εκφράζοντας την ελπίδα ότι μπορεί να υπάρξει μια κατάληξη και στο εδαφικό με την έννοια της αναγνωρίσεως, τα ανθρώπινα δικαιώματα και το δικαίωμα ιδιοκτησίας αυτά τα δύο συνδέονται- άρα μέσω προσαρμογής δίκαιας που η κάθε κοινότητα κρίνει. «Αυτό, συνέχισε, ενδεχομένως θα μας οδηγήσει σε μια πολυμερή διάσκεψη που μέσα από τα όσα έχουμε συζητήσει και με τον Έλληνα Πρωθυπουργό θα πρέπει βεβαίως προ της συναντήσεως να προηγηθεί σειρά άλλων συναντήσεων προκειμένου να υπάρξει περαιτέρω πρόοδος εις τα εκκρεμούντα αλλά και σ’ όσα αφορούν τα θέματα ασφάλειας και εγγυήσεων».
Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας τόνισε ότι ορθώς και η Ελλάδα και η Κύπρος ενεργοποιούν ανελλιπώς με κάθε τρόπο κάθε στοιχείο στην ΕΕ και την φέρνουν προς των ευθυνών της, προσθέτοντας ταυτόχρονα ότι η ΕΕ έχει συμβάλει στην πρόοδο των κεφαλαίων που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα. «Μέσα σ’ αυτά τα πλαίσια είναι και η προσπάθεια που καταβάλλουμε να υπάρξουν εκείνες οι προϋποθέσεις που επιτέλους μετά από 42 χρόνια θα μας οδηγήσουν σε διασφάλιση των συμφερόντων του συνόλου του Λαού άρα και του Κυπριακού Ελληνισμού» υπογράμμισε.
Εξέφρασε την ελπίδα, κλείνοντας, ότι μπορούν να ξεπεραστούν οι δυσκολίες αρκεί και η άλλη πλευρά, και ιδιαίτερα η Τουρκία, επιτέλους να δώσει δείγματα γραφής για αυτό το οποίο η ελληνική και κυπριακή πλευρά επιδιώκουν αλλά και η ίδια δηλώνει ότι επιδιώκει.
Πηγή: news.in.gr, με πληροφορίες από ΚΥΠΕ, ΑΠΕ-ΜΠΕ