«Θέλω να αδράξω αυτή την ευκαιρία για να επαινέσω την Ελλάδα, καθώς είναι ο ένας από τους πέντε συμμάχους του ΝΑΤΟ, που καταβάλει το 2% του ΑΕΠ του
για την Άμυνα- ένας στόχος που έχουμε με συνέπεια θέσει, αλλά που δεν έχει εκπληρωθεί από όλους. Η Ελλάδα το έχει πράξει ακόμα και σε αυτή τη δύσκολη οικονομικά εποχή. Εάν η Ελλάδα μπορεί να ανταπεξέλθει στη δέσμευσή της στο ΝΑΤΟ, όλοι οι σύμμαχοί μας πρέπει να είναι σε θέση να το κάνουν», ανέφερε κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, ο απερχόμενος πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπάρακ Ομπάμα, εκφράζοντας την ευγνωμοσύνη του προς την Αθήνα για την υπευθυνότητα που έχει δείξει απέναντι στη συμμετοχή της στη Βορειοατλαντική Συμμαχία.
Με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύει η ερευνήτρια του Bruegel, Justine Feliu , από τις 28 χώρες- μέλη του ΝΑΤΟ, εκτός από την Ελλάδα, που είναι πρώτη σε δαπάνες στην Ευρώπη, μόνο η Εσθονία, η Πολωνία, το Ηνωμένο Βασίλειο και οι ΗΠΑ διαθέτουν πάνω από το 2% του ΑΕΠ τους. Η Γαλλία ξόδεψε το 2015 λιγότερο από το 1,8% του ΑΕΠ της για την Άμυνα, ενώ Ιταλία και Γερμανία λιγότερο από το 1,2%.
Ανεξαρτήτως, η Βορειοατλαντική Συμμαχία προβλέπει ότι οι χώρες που συμμετέχουν στο ΝΑΤΟ θα αυξήσουν τις δαπάνες για την Άμυνα μέσα στο 2016, κυρίως λόγω της προσφυγικής κρίσης και των ανησυχιών για μία πιθανή ρωσική απειλή.
Οι δαπάνες του κάθε μέλους για την Άμυνα ως ποσοστό του ΑΕΠ για το 2009, το 2015, καθώς και οι προβλεπόμενες συνολικές δαπάνες για το 2016.
Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ στις ΗΠΑ έχει επαναφέρει τις ευρωπαϊκές αμυντικές δαπάνες στο προσκήνιο, αφού ο εκλεγμένος πρόεδρος υπήρξε ιδιαίτερα επικριτικός κατά την προεκλογική του εκστρατεία απέναντι στο ΝΑΤΟ και τη συνεισφορά της Ουάσιγκτον στη χρηματοδότησή του. Ο Τραμπ έχει χαρακτηρίσει δυσανάλογο το μερίδιο που πληρώνουν οι ΗΠΑ σε σχέση με τα άλλα μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας.
Η στάση του Αμερικανού μελλοντικού προέδρου δημιουργεί ερωτήματα για τις εγγυήσεις που έχει ανά διαστήματα προσφέρει η Ουάσιγκτον στην Ευρώπη μέσω του ΝΑΤΟ, ιδιαίτερα στις παρούσες συνθήκες, που η πλειοψηφία των συμμάχων έχει συρρικνώσει τις δαπάνες της.
Το Bruegel υποστηρίζει ότι μία πιθανή «στροφή» των ΗΠΑ κατά την τετραετία Ντόναλντ Τραμπ θα αναγκάσει, τους 21 από την Ε.Ε. των 27 να ξοδεύουν συνολικά 96 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως, δηλαδή πολύ περισσότερο από τις παρούσες δαπάνες που καταβάλουν.
Υπενθυμίζεται ότι η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ υποχρεώνει τα μέλη να συνεισφέρουν στον κεντρικό προϋπολογισμό της οργάνωσης με βάση το ΑΕΠ τους και αναμένεται, σύμφωνα με τον κανονισμό να αφιερώνουν το 2% του ΑΕΠ τους για την Άμυνα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ