αφήνοντας εκτός κεντρικής φιλοσοφίας την εξυπηρέτηση 3,5 εκατ. ασφαλισμένων και 2,6 εκατ. συνταξιούχων, θα είναι ο Ενιαίος Φορέας Κοινωνικής Ασφάλισης (ΕΦΚΑ), όπως φωτογραφίζεται από το οργανόγραμμα που σχεδιάζει το υπουργείο Εργασίας. Πρόκειται για το προσωρινό οργανόγραμμα που θα καθορίσει, όμως, τη σωστή και ορθολογική λειτουργία του νέου υπερταμείου, στο άμεσο αλλά και στο απώτερο μέλλον. Και όπως εκτιμούν ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης αλλά και της δημόσιας διοίκησης, αν παραμείνει ως έχει, θα αφήσει εκτός και χιλιάδες εργαζομένους σήμερα στα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς όπως έχει σχεδιαστεί, αφορά περίπου 3.500 με 4.000 άτομα, όταν στους φορείς κύριας ασφάλισης απασχολούνται πάνω από 8.500.
Διοικήσεις των υπό ένταξη Ταμείων αλλά και η ηγεσία του υπουργείου Εργασίας διατυπώνουν σε όλους τους τόνους ότι κανείς δεν περισσεύει και όλοι οι εργαζόμενοι θα μεταφερθούν στον ΕΦΚΑ, όμως το κλίμα εργασιακής ανασφάλειας διογκώνεται, μετά και την τροπολογία του υπουργείου Εργασίας σύμφωνα με την οποία ο ακριβής αριθμός του αναγκαίου προσωπικού θα καθοριστεί έως την 1η Μαρτίου του 2017 και από την 1η Απριλίου όσοι πλεονάζουν θα έχουν μεταταχθεί σε άλλες υπηρεσίες.
Μάλιστα, πίσω από τις κλειστές πόρτες των συνεχώς συσκέψεων για το μέλλον του ΕΦΚΑ, έχει υπονοηθεί ότι το σύνολο των εργαζόμενων που θα… περισσέψει θα μεταφερθεί στους ελεγκτικούς μηχανισμούς του ΚΕΑΟ και του ΣΕΠΕ, προκειμένου να παταχθεί η εισφοροδιαφυγή και η εισφοροαποφυγή. Οπως αποκαλύπτεται, άλλωστε, από το νέο οργανόγραμμα, ενώ απουσιάζουν η Γενική Διεύθυνση Ασφάλισης, καθώς και υπηρεσίες απονομής συντάξεων, παροχών και υγείας, σε ολόκληρη την περιφέρεια προβλέπονται 11 περιφερειακά Ελεγκτικά Κέντρα Ασφάλισης (ΠΕΚΑ) ως τμήματα της Γενικής Διεύθυνσης Εισφορών και Ελέγχων. Ειδικοί στη δημόσια οργάνωση εξηγούν πως, ενώ η βασική οργανωτική θεωρία και πρακτική ορίζει ότι πρώτα αποτυπώνεται το έργο, στη συνέχεια τμηματοποιείται σε ομοειδή κατά αντικείμενο μέρη, μετατρέπεται σε αρμοδιότητες και βάσει αυτών σχεδιάζεται το οργανόγραμμα, στην περίπτωση του ΕΦΚΑ έγινε προφανώς ακριβώς το αντίθετο. Ηδη η στελέχωση του νέου υπερταμείου ξεκίνησε με τυχαίο τρόπο, χωρίς καμία ενημέρωση των ίδιων των εργαζομένων, με βάση τις προτάσεις των διοικητών, ελλείψει συγκεκριμένων κριτηρίων και χωρίς κανείς να γνωρίζει πόσους συνολικά εργαζομένους θα απασχολήσει ο ΕΦΚΑ και πόσοι διευθυντές, τμηματάρχες ή λοιπό προσωπικό απαιτούνται.
Μιλώντας στην «Κ» ο πρόεδρος των εργαζομένων σε όλα τα Ταμεία Αντώνης Κουρούκλης, επισημαίνει ότι όσο η διάταξη που προβλέπει την ύπαρξη πλεονάζοντος προσωπικού παραμένει σε ισχύ, η ανησυχία είναι έντονη και σε συνδυασμό με τις ενστάσεις για τη γενικότερη λειτουργία του ΕΦΚΑ και την έλλειψη ουσιαστικής πληροφόρησης δημιουργείται ιδιαίτερα δυσάρεστο και αρνητικό κλίμα. Μάλιστα, από το σχέδιο οργανογράμματος που παρουσιάζει σήμερα η «Κ», ο κ. Κουρούκλης εκτιμά ότι ο νέος φορέας θα έχει «αθηνοκεντρικό» χαρακτήρα, γεγονός που, εκτός από τα σοβαρά ζητήματα που θα δημιουργηθούν με τους εργαζομένους, θα υποβαθμίσει τον ρόλο και τη λειτουργία του ΕΦΚΑ στις τοπικές κοινωνίες, δημιουργώντας πρόσθετα προβλήματα σε χιλιάδες ασφαλισμένους και συνταξιούχους.
«Φανταστείτε τι θα συμβεί αν το τελικό στάδιο απονομής των συντάξεων διεκπεραιώνεται μόνο στην Αττική, υποχρεώνοντας χιλιάδες ενδιαφερομένους να σπεύδουν μαζικά από κάθε περιοχή της χώρας, προκειμένου να ενημερωθούν για την υπόθεσή τους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Κουρούκλης. Η απάντηση ενδέχεται να δοθεί εντός του Νοεμβρίου, καθώς θα επιδιωχθεί η προσομοίωση της λειτουργίας του ΕΦΚΑ.
Το πρώτο, βέβαια, και πραγματικά κρίσιμο στοίχημα του νέου φορέα θα είναι η απονομή των συντάξεων σε 2,6 εκατ. συνταξιούχους στις 31/1/2017.
Έντυπη