Δημήτρη Κατσαγάνη
Εκτός ατζέντας ενδέχεται να βρεθούν οι ομαδικές απολύσεις στον β’ γύρο διαπραγμάτευσης κυβέρνησης-θεσμών για τη 2η αξιολόγηση, ο οποίος
αναμένεται να ξεκινήσει στις 14 Νοεμβρίου με την επάνοδο των ανωτάτων κλιμακίων των δανειστών στην Αθήνα.
Και αυτό γιατί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου σχετικά με την υπόθεση των ομαδικών απολύσεων στην ΑΓΕΤ-Lafarge το 2012 (την οποία η ελληνική πλευρά επιθυμεί να χρησιμοποιήσει ως “πιλότο” για τις ανατροπές συνολικά στο πλαίσιο των ομαδικών απολύσεων) δεν προβλέπεται να εκδοθεί μέχρι τις 8 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του Capital.gr. Yπενθυμίζεται πως ο προκάτοχος της νέας υπουργού Εργασίας, κ. Έφης Αχτσιόγλου (ο κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, δηλαδή) είχε θέσει ως όρο την έκδοση της σχετικής απόφασης από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να ξεκινήσει η διαπραγμάτευση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις. Μάλιστα, ο πρώην υπουργός Εργασίας, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, είχε προσδιορίσει την έκδοση της εν λόγω κρίσιμης απόφασης για τέλη Οκτωβρίου-αρχές Νοεμβρίου. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έγινε και δεν προβλέπεται καταρχάς να γίνει πριν τις 8 Δεκεμβρίου.
Αν δεν ανατραπεί ο αρχικός προγραμματισμός εκδόσεων αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου τουλάχιστον μέχρι τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, οπότε αναμένεται να φύγουν τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών από την Αθήνα, τότε είναι πολύ πιθανό να “δυναμιτισθεί” ο β’ κύκλος της διαπραγμάτευσης του υπ. Εργασίας με τα ανώτατα κλιμάκια των θεσμών σε σχέση με το κρίσιμο αυτό μέτωπο του νέου Εργασιακού, δεδομένου ότι θέση της ελληνικής πλευράς παραμένει πως πρέπει να προηγηθεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ΑΓΕΤ πριν ξεκινήσει η ουσιαστική συζήτηση για την αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τις ομαδικές απολύσεις.
Ο προκάτοχος, μάλιστα, της κ. Αχτσιόγλου, κ. Γιώργος Κατρούγκαλος, είχε επανειλημμένως δηλώσει πως όχι μόνο θα σεβαστεί τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τις ομαδικές απολύσεις που έγιναν στην εν λόγω εταιρεία, αλλά και με βάση αυτές τις αποφάσεις θα αλλάξει συνολικά το πλαίσιο που διέπει τις ομαδικές απολύσεις.
Υπενθυμίζεται πως ο Εισαγγελέας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, το περασμένο καλοκαίρι, είχε εισηγηθεί να κριθούν οι αποφάσεις του ελληνικού Ανωτάτου Συμβουλίου Εργασίας σχετικά με τις απολύσεις στην ΑΓΕΤ ως μη συμβατικές με την κοινοτική οδηγία που διέπει τις ομαδικές απολύσεις.
Σημειώνεται πως οι θεσμοί, στηριζόμενοι σ’ αυτήν την οδηγία, πιέζουν για την αύξηση του μέγιστου επιτρεπόμενου ορίου ομαδικών απολύσεων στις επιχειρήσεις με 100-300 άτομα στο 10% του μόνιμου προσωπικού (έναντι του 5% ), αλλά και στην απεμπλοκή του κράτους από κάθε τέτοια απόφαση.
Το υπ. Εργασίας έχει ταχθεί ενάντια σε μια τέτοια προοπτική και μέχρι τώρα είχε αρνηθεί να εισέλθει σε κατ’ ουσίαν συζητήσεις με τους θεσμούς σε σχέση με τις ομαδικές απολύσεις, ζητώντας από τους θεσμούς να περιμένουν αμφότεροι τη μελλοντική έκδοση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της ΑΓΕΤ.
Το πόρισμα, το οποίο εξέδωσε τον περασμένο Σεπτέμβριο η διεθνής επιτροπή των εμπειρογνωμόνων, αποφεύγει να πάρει θέση στο θέμα της αλλαγής του θεσμικού πλαισίου που διέπει τις ομαδικές απολύσεις, προτείνοντας μόνο μέτρα αποφυγής του και συγκεκριμένα την παραπέρα διευκόλυνση των επιχειρήσεων να λειτουργούν με μειωμένο ωράριο με παράλληλη επιδότηση των μερικώς εργαζομένων που απασχολούνται σ’ αυτήν.
capitalgr