Ιδιωτικοποίηση του Οργανισμού Λιμένος Θεσσαλονίκης, μετατάξεις υπαλλήλων απο ΟΛΠ και ΟΛΘ στο δημόσιο και υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας
μεταξύ ναυτεργατών και πλοιοκτησίας, είναι τρείς κρίσιμοι φάκελοι που κληροδότησε ο Θ. Δρίτσας στον νέο υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτη Κουρουμπλή.
Με τη σύμβαση παραχώρησης του ΟΛΘ να έχει καθυστερήσει εξαιτίας αξιώσεων που προέβαλε το υπουργείο ναυτιλίας και την ολοκλήρωση της αποκρατικοποίησης να είχε προγραμματιστεί στα πλαίσια του τρίτου μνημονίου για αρχές… 2016, γίνεται αντιληπτή η πίεση χρόνου που έχει να αντιμετωπίσει.
Επιπλέον ο νέος υπουργός μπροστά του έχει και το ζήτημα του προσδιορισμού των επακριβών όρων και διαδικασιών υπό τους οποίους θα γίνουν οι μετατάξεις όσων υπαλλήλων των δυο μεγάλων λιμανιών της χώρας επιλέξουν να μην εργαστούν για τους νέους ιδιώτες βασικούς μετόχους. Οι μετατάξεις είχαν θεσμοθετηθεί μετά από πιέσεις και απεργίες των λιμενεργατών ως αντιστάθμισμα στην ιδιωτικοποίηση του ΟΛΠ και το θέμα αναμένεται να ξαναέρθει στο προσκήνιο τώρα με τον ΟΛΘ. Όμως λίγα έχουν προχωρήσει. Και αν και πηγές της λιμενικής βιομηχανίας το αποδίδουν στην συνήθη δυστοκία του υπουργείου άλλες πληροφορίες εξηγούν πως το ζήτημα έχει σκαλώσει στην ανυπαρξία θέσεων στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα τόσο καλά αμειβόμενων όσο αυτές στις δυο εισηγμένες λιμενικές επιχειρήσεις. Το θέμα θα πρέπει να διαχειριστεί το ναυτιλίας απο κοινού με την νέα υπουργό Εργασίας, Έφη Αχτσιόγλου και το υπουργείο οικονομικών καθώς οι σχετικές υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνται αφορούν και στα τρία υπουργεία.
Εξίσου μεγάλη πρόκληση όμως αποτελεί και η απαραίτητη διαμεσολάβηση ή, κατά άλλους, οι καλές υπηρεσίες κατά μια έννοια, του υπουργού ναυτιλίας μεταξύ πλοιοκτησίας και ναυτεργατικών σωματείων για την υπογραφή συλλογικών συμβάσεων εργασίας. Συμβάσεων όμως που θα διασφαλίζουν την διεθνή ανταγωνιστικότητα όσων ναυτιλιακών ομίλων επιλέξουν να απασχολήσουν έλληνες ως πληρώματα. Το ζήτημα του ανοίγματος θέσεων εργασίας στην ποντοπόρο ναυτιλία έχει την προσοχή αν όχι και τις ευλογίες του Μαξίμου αλλά οι συνδικαλιστές δεν συναινούν σε συμβάσεις με βάση τη διεθνοποιημένη φύση της ναυτιλίας που πρακτικά ισοδυναμούν με εξορθολογισμό των αμοιβών τους, εξηγούν κύκλοι σε γνώση των σχετικών διεργασιών.
Όμως υπάρχει και 4ο ζήτημα που θα πρέπει να αντιμετωπίσει ο Π. Κουρουμπλής. Αφορά στην Δημόσια Αρχή Λιμένων, τον φορέα-πνευματικό τεκνό του Θ. Δρίτσα, με τον οποίο κατηγορήθηκε πως επιχειρεί να επιβάλει πρόσθετο και αθέμιτο έλεγχο επί του ιδιωτικοποιημένου φορέα διαχείρισης του Πειραιά, δηλαδή της ΟΛΠ ΑΕ. Αν και οι ποιο κυνικοί στο λιμάνι έχουν κάνει λόγο ακόμα και “για δεξαμενή υποδοχής μεταταχθέντων υπαλλήλων”, οι ψυχραιμότεροι προειδοποιούσαν πως μπορεί να προσθέσει βαθμίδες γραφειοκρατίας όταν ήδη άλλοι φορείς όπως η ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Λιμένων, το λιμενικό και η γενική γραμματεία λιμένων χαρακτηρίζονται υπεραρκετοί για την άσκηση του απαραίτητου εποπτικού έργου του δημοσίου. Κατά την τελετή παραλαβής του υπουργείου, ο νέος υπουργός επέλεξε να μην αναφερθεί ευθέως σε κανένα απο τα τέσσερα αυτά σοβαρά ζητήματα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ