Αρκετά αποκαλυπτικός ήταν ο απολογισμός δράσης του πρώην αναπλ. Υπ. Οικονομικών κ. Τρύφωνα Αλεξιάδη που δόθηκε στην δημοσιότητα από το Υπ. Οικονομικών.
Εκτός των άλλων στις λοιπές δράσεις του 2016 αναφέρεται επίσης η προώθηση
νομοθετικής ρύθμισης για παράταση εφαρμογής του άρθρου 41 του Νόμου 4172/2013, μέχρι 31.12.2018, σχετικά με υπεραξία ακινήτων.
Ειδικότερα, ο κ. Αλεξιάδης είχε αναφέρει τα παρακάτω:
Στο τεύχος που ακολουθεί επιχειρήσαμε να αποτυπώσουμε συνοπτικά, απολογιστικά αλλά και προγραμματικά, τις ενέργειες του Υπουργείου Οικονομικών σε επίπεδο αρμοδιοτήτων του Αναπληρωτή Υπουργού Οικονομικών και ειδικά σε θέματα φορολογίας, τελωνείων και δημόσιας περιουσίας.
Φυσικά ο χρόνος που έχει παρέλθει από τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης μέχρι σήμερα, δεν είναι ικανός να χωρέσει το εύρος των παρεμβάσεων, στις οποίες στοχεύουμε να προχωρήσουμε και οι οποίες θα πρέπει να γίνουν σαφώς υπό τη σκέπη ενός ενιαίου στρατηγικού σχεδίου για τη φορολογία στην Ελλάδα και με τη συνεργασία κοινωνικών και πολιτικών φορέων.
Επιπλέον, στον προγραμματισμό του 2016 δεν είναι δυνατόν να εξαντληθούν όλοι οι στόχοι που έχουν τεθεί από την κυβέρνηση και αφορούν το σύνολο της τετραετίας. Ωστόσο, από την πρώτη ανάγνωση του παρόντος, γίνεται σαφές, ότι δραστηριοποιούμαστε με βάση συγκεκριμένες προτεραιότητες, υιοθετώντας δράσεις και νομοθετικές πρωτοβουλίες, στα πλαίσια όχι μόνο της συμφωνίας, αλλά και των αναγκών που έχει η ίδια η κοινωνία, ανάγκες που γεννιούνται σχεδόν καθημερινά, τόσο μέσα από τις ταχύτατες πολιτικές εξελίξεις όσο και από την εφαρμογή της συμφωνίας.
Σε κάθε περίπτωση είμαστε πάντοτε διαθέσιμοι για διάλογο με όλους τους εμπλεκόμενους, με κοινωνικούς φορείς, με όσους επιθυμούν να συμβάλλουν στις αλλαγές που απαιτούνται στο φορολογικό μας σύστημα, προκειμένου να υπηρετούνται παράλληλα και στο βέλτιστο βαθμό οι ανάγκες των πολιτών για σύγχρονη διοίκηση, η απρόσκοπτη εκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού, η είσπραξη των δημοσίων εσόδων και η διοχέτευση των πλεονασμάτων προς την ίδια την κοινωνία, ώστε το φορολογικό μας σύστημα να επιτελεί τον ουσιαστικό του σκοπό, που είναι η αναδιανομή του παραγόμενου εθνικού πλούτου, μέσα από επενδύσεις σε αναπτυξιακά έργα, παροχές παιδείας, υγείας, εθνικής άμυνας και ασφάλειας, κλπ.
Η άσκηση δίκαιης και ισότιμης φορολογικής πολιτικής αλλά και η μάχη κατά της διαφθοράς και της φοροδιαφυγής δεν αφορούν αποκλειστικά το Υπουργείο Οικονομικών. Αφορούν κυρίως την ελληνική κοινωνία. Η πρόσφατη ιστορία έχει αποδείξει με σαφήνεια, ότι η μονομερής νομοθέτηση υπέρ όσων είχαν τις βέλτιστες προσβάσεις στην κυβέρνηση, η ασυλία, η διαπλοκή, η διαφθορά, η φοροδιαφυγή, οδήγησαν στη σημερινή οικονομική κατάσταση, από την οποία με τόσο αγώνα και προσπάθεια προσπαθούμε να αποδεσμευτούμε.
enikonomia.gr.