Για το 2015 ο ΕΟΠΥΥ κλήθηκε να αποζημιώσει 68 εκατομμύρια ευρώ για επιθέματα κατακλίσεων που έλαβαν οι ασφαλισμένοι του. Η αντίστοιχη δαπάνη, τρία χρόνια πριν, το 2012, ήταν 20 εκατομμύρια ευρώ. Αντίστοιχα, πέρυσι η δαπάνη για ένα ειδικό συμπλήρωμα διατροφής, το συνένζυμο Q10, ήταν 9.650.000 ευρώ, όταν το 2012 ήταν μόλις 8.000 ευρώ!
Αυτά τα παραδείγματα χρησιμοποίησε ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός για να τονίσει ότι «παρά την περίοδο οικονομικής στενότητας και των τρομερών περικοπών στον χώρο της Υγείας, εξακολουθούν να υπάρχουν μηχανισμοί προκλητής ζήτησης και σπατάλης. Οπως ανέφερε στο 18ο Παγκρήτιο Ιατρικό Συνέδριο που πραγματοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο στο Ρέθυμνο, «η υπέρβαση της δαπάνης δεν σημαίνει πάντα αυξημένες ανάγκες που πρέπει να καλυφθούν». Είναι ενδεικτικό το παράδειγμα των διαγνωστικών εξετάσεων, όταν η «αντίδραση» ως προς την υποκοστολόγηση των μικροβιολογικών εξετάσεων (40% μεσοσταθμικά) που ίσχυσε από τις αρχές του έτους, ήταν να «εκτιναχθεί» η δαπάνη για τις απεικονιστικές εξετάσεις. Σημειώνεται ότι η υποκοστολόγηση έγινε με το σκεπτικό να μειωθεί η δαπάνη σε επίπεδα κοντά στον κλειστό προϋπολογισμό που ανέρχεται σε 314 εκατ. ευρώ ετησίως. Μάλιστα υπήρχε η εκτίμηση ότι θα μειώνονταν οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ κατά 28% σε σχέση με το 2015 (όταν είχε καταγραφεί υπέρβαση περίπου 210 εκατ. ευρώ). Σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώτου οκταμήνου 2016, έχει μειωθεί μόνο κατά 16,8%.
Ο κ. Ξανθός τόνισε ότι απαιτείται «ενίσχυση» των «φίλτρων», μέσω των διαγνωστικών πρωτοκόλλων, για το ποιες εξετάσεις απαιτείται να γίνονται στους ασφαλισμένους, καθώς και η ενσωμάτωση μηχανισμών αποτελεσματικού ελέγχου της προκλητής ζήτησης. Οπως είπε «όσο αυτό δεν γίνεται, θα διαιωνίζεται ο άδικος και ισοπεδωτικός μηχανισμός του claw back (μηχανισμός αυτόματης επιστροφής της υπέρβασης από τον προϋπολογισμό από τον πάροχο προς τον ΕΟΠΥΥ)».
Στο πλαίσιο αυτό ξεκίνησε χθες η εφαρμογή μέσω της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης των νέων περιορισμών στη συχνότητα και το είδος των διαγνωστικών εξετάσεων που γράφουν οι γιατροί στους ασφαλισμένους. Με τους νέους «κόφτες» διαχωρίζονται κατά τη συνταγογράφηση ποιες εξετάσεις και με ποια συχνότητα επιτρέπεται να γράφει ένας γιατρός για διάγνωση και ποιες για παρακολούθηση ανάλογα με τον κωδικό νόσου (ICD-10) και την ειδικότητά του. Στους νέους κανόνες περιλαμβάνεται και ο υπολογισμός της μέσης δαπάνης ανά παραπεμπτικό της κάθε ειδικότητας ανάλογα με το ICD-10. Οταν ο γιατρός ξεπερνάει το 20% του μέσου παραπεμπτικού, θα καταγράφεται η υπέρβαση. Τέλος, ενεργοποιείται και η αναγκαστική έκπτωση προς τον ΕΟΠΥΥ σε πακέτα εξετάσεων στις κατηγορίες αξονικών και μαγνητικών τομογραφιών. Π.χ., εάν σε ένα παραπεμπτικό περιλαμβάνεται ένα πακέτο εξετάσεων με μαγνητική θώρακος, μαγνητική θώρακος – καρδιάς και μαγνητική καρδιάς, ο ΕΟΠΥΥ δεν θα αποζημιώνει 236,95 ευρώ επί τρία, αλλά τη δεύτερη μαγνητική θα την αποζημιώνει με έκπτωση 50% και την τρίτη με έκπτωση 75%. Η συμμετοχή του ασφαλισμένου υπολογίζεται επί των μειωμένων τιμών.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ