Τα ηλεκτρονικά ίχνη από τις καταθέσεις και τις διαδρομές των χρημάτων σε Ελλάδα και εξωτερικό, καθώς και τα εμβάσματα μέσω από τις πλατφόρμες πληρωμών (π.χ. paypal) ψάχνει με ειδικά προγράμματα η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων για να εντοπίσει κραυγαλέες περιπτώσεις φοροδιαφυγής ή μαζικά «φαινόμενα», όπως οι ενοικιάσεις δωματίων και κατοικιών σε ξένους.
Το σχέδιο συντονίζει ο γενικός γραμματέας Δημοσίων Εσόδων κ. Γιώργος Πιτσιλής, ο οποίος διαμηνύει προς πάσα κατεύθυνση ότι οι στόχοι εντοπίζονται από τις ηλεκτρονικές διασταυρώσεις και στη συνέχεια οι ελεγκτές προχωρούν μέχρι τέλους τις διαδικασίες για την επιβολή πρόσθετων φόρων και προστίμων.
Επιβολή προστίμων
Οι ελεγκτές με έμμεσες τεχνικές ελέγχου θα προσδιορίζουν πριν καν βρεθούν στον φυσικό χώρο του επαγγελματία τα ακαθάριστα έσοδα και τις ύποπτες συναλλαγές που χρειάζονται περαιτέρω έλεγχο. Παράλληλα, εξετάζεται σχέδιο επιβολής προστίμων σε επιτηδευματίες και επιχειρήσεις που απαλλάσσονται από το καθεστώς ΦΠΑ και σήμερα δεν επιβαρύνονται με κανένα πρόστιμο στην περίπτωση που εντοπιστούν να μην εκδίδουν αποδείξεις.
Στο στόχαστρο των ελεγκτών θα βρεθούν γιατροί, ιδιωτικά σχολεία, φροντιστήρια, αλλά και επιχειρήσεις με ετήσιο τζίρο έως 10.000 ευρώ, που αποτελεί το όριο εξαίρεσης επιβολής προστίμων λόγω μη υπαγωγής στον ΦΠΑ. Το βάρος πάντως για την αύξηση των εσόδων μέσω της περιστολής της φοροδιαφυγής θα πέσει στις έμμεσες τεχνικές ελέγχων και πιλότος θα αποτελέσει το πετυχημένο μοντέλο διασταυρώσεων που εφαρμόστηκε το καλοκαίρι στα ξενοδοχεία και στα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Πλέον οι έλεγχοι θα γίνονται βάσει ειδικών αλγορίθμων που θα καθορίζουν τον βαθμό που κάποιος θεωρείται ύποπτος φοροδιαφυγής. Αυτό θα εφαρμοστεί τόσο σε ελεύθερους επαγγελματίες, όπως είναι οι γιατροί, δικηγόροι, μηχανικοί, ηλεκτρολόγοι, υδραυλικοί, λογιστές, όσο και σε επιχειρήσεις που τα τελευταία χρόνια βρίσκονται στην κορυφή από πλευράς φορολογικών παραβάσεων.
Ελεγχοι σε νησιά
Εντυπωσιακά είναι τα αποτέλεσμα των ελέγχων που πραγματοποιήθηκαν κατά τους καλοκαιρινούς μήνες σε τουριστικές και άλλες περιοχές, καθώς οι 2.188 υπάλληλοι της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων έβαλαν 110 λουκέτα σε καταστήματα, πραγματοποίησαν 39.246 ελέγχους και συνέβαλαν στην αύξηση των εσόδων πολύ πάνω από τους στόχους που είχαν τεθεί. Οι έλεγχοι ανέβασαν τις εισπράξεις ΦΠΑ στα νησιά, με τη Μύκονο να βρίσκεται στην κορυφή και να ξεπερνάει τον στόχο κατά 253%. Ακολουθεί η Ρόδος με 238,5%, η Ζάκυνθος με 132,5% υπέρβαση, η Κέρκυρα με 92,4% και η Σαντορίνη με υπέρβαση 87,7% έναντι του στόχου.
ΤΟ ΒΗΜΑ