λειτουργίας Hot Spot στην Κω, τον Φεβρουάριο του 2016, για τις αξιόποινες πράξεις της κατοχής εκρηκτικών υλών, με σκοπό πρόκλησης κινδύνου σε άνθρωπο από κοινού, της έκρηξης με κίνδυνο για άνθρωπο από κοινού, της απλής συνέργειας από κοινού σε έκρηξη με κίνδυνο για άνθρωπο, της παράνομης οπλοφορίας, της παράνομης οπλοκατοχής και της παραμέλησης εποπτείας ανηλίκου, αποφάσισε το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών της Κω.
Το ιστορικό της υπόθεσης φέρεται να έχει ως εξής:
Την 7η Φεβρουαρίου 2016 στο Πυλί της Κω πραγματοποιούνταν εργασίες για την κατασκευή κέντρου υποδοχής και καταγραφής υπηκόων τρίτων χωρών (hotspot). Λόγω του ό,τι κάτοικοι της περιοχής είχαν κατά το προηγούμενο χρονικό διάστημα εκδηλώσει έντονες αντιδράσεις για την κατασκευή αυτού του κέντρου, ζητήθηκε από τον Αστυνομικό Διευθυντή της Β’ Αστυνομικής Διεύθυνσης Δωδεκανήσου η συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης, οι οποίοι μετέβησαν πράγματι στο σημείο, προκειμένου να διασφαλίσουν την ομαλή εκτέλεση των εργασιών και την αποφυγή επεισοδίων, εντάσεων και έκνομων ενεργειών.
Καθώς ανέβαιναν πεζοί από την κεντρική Ε.Ο Κω – Χωρίων προς τον χώρο του στρατοπέδου στο Πυλί, δέχθηκαν αιφνιδίως και πανταχόθεν επίθεση, από ομάδες νεαρών ατόμων, που είχαν καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους με κουκούλες και που εκσφενδόνιζαν συνεχώς εναντίον των αστυνομικών αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς (βόμβες μολότοφ), φωτοβολίδες και κροτίδες.
Προκειμένου να διαφυλάξουν τη σωματική τους ακεραιότητα, η οποία τέθηκε λόγω της ρίψης των εκρηκτικών υλών σε μεγάλο κίνδυνο, οι αστυνομικοί προέβησαν σε χρήση δακρυγόνων και τοιουτοτρόπως διαλύθηκε το συγκεντρωμένο πλήθος, κινούμενο προς πάσα δυνατή κατεύθυνση.
Όπως είναι φυσικό, η είδηση αναφορικά με την έκταση των επεισοδίων και την έκρυθμη κατάσταση που είχε δημιουργηθεί διαδόθηκε πολύ γρήγορα στο νησί και κάποιοι έσπευσαν στο σημείο, ώστε να διαπιστώσουν ιδίοις όμμασι τι ακριβώς συνέβαινε.
Οι πρώτος, δεύτερος και τρίτος των κατηγορουμένων, νεαρής ηλικίας άπαντες (ο πρώτος εξ αυτών ήταν ανήλικος τότε) και φίλοι μεταξύ τους, αποφάσισαν και εκείνοι, λόγω αυξημένης περιέργειας και νεανικού παρορμητισμού, να δουν από κοντά τα γεγονότα.
Βρίσκονταν σε απόσταση περίπου 100 μέτρων από το σημείο των επεισοδίων, όταν αντιλήφθηκαν κάποιους αστυνομικούς να τους παρατηρούν και να κατευθύνονται προς το μέρος τους.
Έχοντας κυριευθεί από συναισθήματα πανικού, άρχισαν να τρέχουν, ώσπου εντόπισαν σταθμευμένο αυτοκίνητο ιδιοκτησίας του έκτου κατηγορουμένου, στο οποίο επέβαιναν ως οδηγός η τέταρτη των κατηγορουμένων, σύντροφος του έκτου, και ως συνοδηγός ο πέμπτος των κατηγορουμένων, φίλος του έκτου, και επιχείρησαν να εισέλθουν, προκειμένου να διαφύγουν, όμως πρόλαβαν αστυνομικοί του Τ.Α Κω και τους συνέλαβαν.
Οι τελευταίοι διαπίστωσαν ότι οι τρεις πρώτοι κατηγορούμενοι βρίσκονταν σε πολύ κοντινή απόσταση από τον τόπο των επεισοδίων, ότι φορούσαν γάντια, κασκόλ και σκούφους, τα οποία έβγαλαν καθώς έτρεχαν, ότι στο σημείο, από όπου πέρασαν τρέχοντας, εντοπίστηκαν τρεις αυτοσχέδιοι εκρηκτικοί μηχανισμοί, δύο μαύροι σκούφοι με άσπρες νεκροκεφαλές, ένα ζευγάρι μαύρα γάντια και ένα μαύρο περιλαίμιο, ότι εντός του αυτοκινήτου του έκτου κατηγορουμένου βρέθηκε ένα ρόπαλο συνδεδεμένο με αλυσίδα – σχοινί (νουτσάκο), ότι ο πρώτος των κατηγορουμένων έφερε πάνω του ένα πτυσσόμενο γκλοπ και ένα σφυρί θραύσης κρυστάλλου και ο τρίτος έφερε πάνω του ένα σφυρί θραύσης κρυστάλλου ομοίως.
Παρ’ όλα αυτά, δεν εντοπίστηκαν ούτε κατά τις σωματικές έρευνες που διενεργήθηκαν στους τρεις πρώτους κατηγορουμένους ούτε κατά τις κατ’ οίκον έρευνες που πραγματοποιήθηκαν στις οικίες τους εκρηκτικές ύλες, εκρηκτικοί μηχανισμοί ή υλικά παρασκευής τους, δεν αναγνωρίστηκαν από κανέναν από τους αστυνομικούς της Υποδιεύθυνσης Αποκατάστασης Τάξης ως οι δράστες των ρίψεων των αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών, ενώ ακόμη και οι ίδιοι οι αστυνομικοί που προέβησαν στον εντοπισμό και στη σύλληψη τους δεν κατέθεσαν ότι τους είδαν να έχουν στα χέρια τους και να εκτοξεύουν εκρηκτικές ύλες.
Από κανένα δε έγγραφο ή μαρτυρική κατάθεση δεν προκύπτει πως οι τρεις πρώτοι κατηγορούμενοι βρίσκονταν ανάμεσα στις ομάδες εκείνες των ατόμων που επιτέθηκαν εναντίον των αστυνομικών.
Όσο για το ό,τι ήταν πέριξ του χώρου των επεισοδίων μεταξύ αστυνομικών και διαδηλωτών, ο λόγος της παρουσίας τους, το ό,τι φορούσαν γάντια και σκούφους δικαιολογείται από την εποχή (χειμώνας) και την ώρα (νυχτερινή) και το ό,τι πλησίον του τόπου σύλληψης τους υπήρχαν εκρηκτικοί μηχανισμοί δικαιολογείται από το γεγονός πως η ρίψη τέτοιων μηχανισμών ήταν σχεδόν καταιγιστική σε όλη τη γύρω περιοχή.
Αλλωστε όλα τα ανωτέρω, όπως έκρινε το δικαστικό συμβούλιο, δεν αποτελούν από μόνα τους επαρκή στοιχεία για τη στοιχειοθέτηση σε βάρος τους των κακουργηματικών πράξεων που τους αποδίδονται.Το δικαστικό συμβούλιο έκρινε ωστόσο ότι προκύπτουν αποχρώσες ενδείξεις ενοχής, για να στηριχθεί δημόσια στο ακροατήριο κατηγορία εναντίον ενός για να παραπεμφθεί ενώπιον του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου Κω, για να δικασθεί για το αδίκημα της παράνομης οπλοκατοχής.
Την υπόθεση χειρίστηκαν οι δικηγόροι κ.κ. Κώστας Ασλάνης, Δημήτρης Β. Δρόσος και Κ. Κουτσαντώνης.
Πηγή:www.dimokratiki.gr