μετανάστες στην Ευρώπη με πτήσεις charter από το αεροδρόμιο του Ηρακλείου. Πρόκειται για εννέα αλλοδαπούς από τη Συρία και τον Λίβανο και δύο Ελληνες, υπαλλήλους εταιρειών επίγειας εξυπηρέτησης. Απολογήθηκαν χθες ενώπιον του ανακριτή, ο οποίος διέταξε την προφυλάκισή τους.
Η οργάνωση διέθετε «πυρήνες» σε Κωνσταντινούπολη, Αθήνα, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο. Οσοι αλλοδαποί είχαν την οικονομική δυνατότητα, προωθούνταν ακτοπλοϊκώς στην Κρήτη (μέσω Αθήνας) και από εκεί με προγραμματισμένες πτήσεις στην Ευρώπη. Οι υπόλοιποι κατευθύνονταν στη Θεσσαλονίκη και στη συνέχεια οδικώς στην Κεντρική Ευρώπη μέσω του «βαλκανικού άξονα». Η έρευνα της ΕΛ.ΑΣ. ξεκίνησε τον Ιούλιο ύστερα από πληροφορία ότι πέντε υπάλληλοι του τοπικού αεροδρομίου συμμετείχαν σε κύκλωμα που, στη διάρκεια του καλοκαιριού, προωθούσε σε Γαλλία, Γερμανία και Βέλγιο παράνομους μετανάστες και πρόσφυγες από τη Συρία. Τους μήνες που ακολούθησαν, προέκυψε ότι πράγματι κεντρικό ρόλο στη δράση του κυκλώματος διαδραμάτιζε 29χρονος στο check-in του «Ελ. Βενιζέλος». Είχε εργαστεί παλαιότερα στο αεροδρόμιο του Ηρακλείου και αποτελούσε τον σύνδεσμο των δουλεμπόρων με την 45χρονη υπάλληλο του «Νίκος Καζαντζάκης», που επίσης συνελήφθη και προφυλακίστηκε.
Για τον ρόλο του στην υπόθεση τα δικαστικά έγγραφα αναφέρουν: «Αποτελούσε τον αποκλειστικό σύνδεσμο των διαχειριστών του πυρήνα της Κρήτης με την υπάλληλο εταιρείας επίγειας εξυπηρέτησης στον κρατικό αερολιμένα Ηρακλείου». Για τον ρόλο της 45χρονης, αντίστοιχα, η δικογραφία επισημαίνει: «Παρείχε έγκαιρη ενημέρωση στους διαχειριστές του πυρήνα της Κρήτης για τις πτήσεις που η ίδια εξυπηρετούσε ως υπεύθυνη ελέγχου ταυτοπροσωπίας στη θύρα αναχωρήσεων, ώστε να μεριμνούν για την έκδοση εισιτηρίων στις πτήσεις αυτές». Μέσω του συνηγόρου της, πάντως, Διονύση Βέρρα, η 45χρονη υποστήριξε πως σε μια μόνο περίπτωση συνεργάστηκε με το κύκλωμα κατόπιν υπόδειξης του 29χρονου με τον οποίο συνδέονται με οικογενειακές σχέσεις.
Από τις παρακολουθήσεις κινητών τηλεφώνων προέκυψε ότι ο 29χρονος είχε προτείνει σε μια ακόμα υπάλληλο του αεροδρομίου Ηρακλείου να συνεργαστεί με το κύκλωμα και να διευκολύνει έναντι αμοιβής την έξοδο παράνομων μεταναστών από τη χώρα. Εξεταζόμενη από αστυνομικούς επιβεβαίωσε ότι ο 29χρονος είχε και προ τριετίας προσπαθήσει να την προσεταιριστεί. Σε ό,τι αφορά τη χερσαία διακίνηση μεταναστών αποκαλύπτεται ότι ο «πυρήνας» της Θεσσαλονίκης αναζητούσε «πελάτες» στα κέντρα φιλοξενίας της Β. Ελλάδας. Τη 10η Οκτωβρίου, ενδεικτικά, το κύκλωμα ανέλαβε να προωθήσει με αυτοκίνητα παράνομους μετανάστες από camp της Θεσσαλονίκης στη Σερβία.
Έντυπη