“Τορπίλη” στην αγορά της Υγείας αποτελεί το ύψος των αναγκαστικών επιστροφών- προκειμένου να καλυφθεί η υπερβάλλουσα δαπάνη σε σχέση με τον
“κλειστό” προϋπολογισμό του ΕΟΠΥΥ– και των εκπτώσεων προς τον Οργανισμό (επιστροφές claw back και rebate αντίστοιχα). Σύμφωνα με στοιχεία του ΥΠΟΙΚ και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου προς επιχειρήσεις και ιδιώτες, το σύνολο των υποχρεώσεων claw back και rebate μέχρι και το Σεπτέμβριο ανέρχονταν σε 1,164 δισ. ευρώ, ποσό το οποίο πρόκειται να συμψηφιστεί με τις πληρωμές του ΕΟΠΥΥ.
Μόνο σε ό,τι αφορά στο κονδύλι του φαρμάκου, όπου καταγράφονται οι μεγαλύτερες υπερβάσεις, φορείς του κλάδου υπολογίζουν πως μέχρι το τέλος της χρονιάς ο προϋπολογισμός του ΕΟΠΥΥ θα έχει πέσει έξω κατά περίπου 400 εκατ. ευρώ, ενώ άλλα 220 εκατ. εκτιμάται ότι θα είναι η υπέρβαση στο κονδύλι των δημόσιων νοσοκομείων.
Τα παραπάνω αντιστοιχούν στις επιστροφές του claw back που θα κληθούν να καλύψουν οι επιχειρήσεις, ενώ αν προστεθεί η επιπλέον επιβάρυνση από τις εκπτώσεις που κάνουν οι εταιρείες για τους ασφαλισμένους, ύψους 304 εκατ. ευρώ περίπου όπως αναμένεται, τότε το φετινό “φέσι” θα ξεπεράσει τα 930 εκατ. ευρώ. Και οι δαπάνες για τις διαγνωστικές εξετάσεις όμως ακολουθούν ανάλογη πορεία εκτροχιασμού: παρά τη μεγάλη μείωση των τιμών αποζημίωσης από τον ΕΟΠΥΥ που ισχύουν από τις αρχές του έτους, το πρώτο εξάμηνο η δαπάνη ανήλθε σε 183 εκατ. ευρώ, έναντι 157 εκατ. με βάση τον προϋπολογισμό του Οργανισμού.
Ο συμψηφισμός των μηναίων πληρωμών του ΕΟΠΥΥ και των υποχρεώσεων των επιστροφών οδηγεί τελικά στο να πληρώνονται οι επιχειρήσεις τους μισούς σχεδόν μήνες του έτους- και αυτούς με καθυστέρηση. Είναι ενδεικτικό πως αν και διανύουμε ήδη το Νοέμβριο, μόλις πριν από λίγες ημέρες ξεκίνησαν οι εκκαθαρίσεις μηνός Μαΐου.
Οι θεσμοί από την πλευρά τους έχουν απαιτήσει να δοθεί τέλος στο δυσθεώρητο κάθε χρονιά ύψος των επιστροφών. Μέχρι το Δεκέμβριο το υπουργείο Υγείας θα πρέπει να λάβει πρόσθετα μέτρα –τα οποία πιθανότατα θα πρέπει και να νομοθετήσει– προκειμένου να διασφαλιστεί ότι το άνοιγμα μεταξύ της δαπάνης του 2017 και των επιστροφών θα μειωθεί κατά 30% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος.
Ανάλογα μέτρα πρέπει να ληφθούν, ώστε να υπάρξει περαιτέρω μείωση 30% και το 2018. Με την επιστροφή άλλωστε των θεσμών στα μέσα του μήνα αναμένεται να ζητηθεί λεπτομερής ενημέρωση για το πως η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Υγείας θα επιτύχει τον παραπάνω στόχο.
Την ίδια στιγμή, συναγερμός έχει χτυπήσει στην ιδιωτική αγορά της περίθαλψης, καθώς τα ληξιπρόθεσμα χρέη συνεχίζουν να τραβούν την ανηφόρα. Τα τελευταία στοιχεία από το ΓΛΚ (για το μήνα Αύγουστο) δείχνουν ότι τα χρέη του ΕΟΠΥΥ φτάνουν τα 1,698 δισ. ευρώ, ενώ οι οφειλές των δημόσιων νοσοκομείων ανέρχονται σε 907 εκατ.
Βασιλική Κουρλιμπίνη
capital.gr
capital.gr