Δείτε τι αναφέρουν οι ιστορικές πηγές
Με έκπληξη διαβάσαμε την ανάρτηση του Αλβανού πρωθυπουργού Έντι Ράμα στο Facebook, με την οποία, ούτε λίγο ούτε πολύ, ισχυρίζεται ότι η Ακρόπολη υπάρχει ακόμα, χάρη στους Αλβανούς!
Υπάρχει όμως και η πραγματική ιστορία, η οποία έχει ως εξής:
Το 1687, οι Βενετοί υπό τον Φραγκίσκο Μοροζίνι, όχι απλά πολιόρκησαν την Αθήνα και την Ακρόπολη, αλλά έπληξαν με οβίδα τον Παρθενώνα και τα Προπύλαια, που υπέστησαν τεράστιες ζημιές. Φεύγοντας, πήραν μαζί τους και τμήματα αρχαίων μνημείων (120 χρόνια περίπου πριν τον Έλγιν…), μεταξύ των οποίων τη Λέαινα του Πειραιά, που τοποθετήθηκε στην είσοδο του Ναυστάθμου της Βενετίας (Πηγή: Εγκυκλοπαίδεια ΠΑΠΥΡΟΣ-ΛΑΡΟΥΣ-ΜΠΡΙΤΑΝΙΚΑ εκδ. 2007)
Αρχιεπίσκοπος Αθηνών το 1687, δεν υπήρχε. Ο τίτλος του Προκαθημένου Αθηνών από το 732 (υπαγωγή στο Πατριαρχείο Κωνσταντινουπόλεως), ως την 31/12/1923 (ανύψωση Αθηνών εις Αρχιεπισκοπήν), ήταν Μητροπολίτης (
Επίσκοπος).
Μητροπολίτης Αθηνών από το 1686 ως το 1689, ήταν ο Αθανάσιος Β’.
Διαδέχθηκε τον Ιάκωβο Α’ (1676-1686). Συνεπώς, ΚΑΝΕΝΑΣ Γεώργιος Δούσμανης (ή Gjergi Dushmani), δεν ήταν το 1687 Μητροπολίτης (ή …Αρχιεπίσκοπος) Αθηνών!
Τέλος, για τον Γ. Δούσμανη, στη μνημειώδη «Ιστορία των Αθηναίων», του Δ. Καμπούρογλου (ς), Τόμος Γ’, αναφέρεται ότι ο Γεώργιος Δούσμανης, ΠΡΟΥΧΩΝ της Αθήνας και όχι Αρχιεπίσκοπος, που έμενε στη Γαστούνη(!), κατά την εκστρατεία των Βενετών στον Ισθμό της Κορίνθου, έσπευσε επικεφαλής οπλιτών να τους βοηθήσει και έδειξε θάρρος, καρτερία και ζήλο.
Μάλιστα τον Οκτώβριο του 1693 ο Μοροζίνι απένειμε στον Δούσμανη δίπλωμα ιππότη και το 1695 του δόθηκαν μεγάλες εκτάσεις στη Γαστούνη.
Ποια ήταν λοιπόν η σωτήρια παρέμβαση του Γ. Δούσμανη στον Φ. Μοροζίνι;
Τέλος, για το επώνυμο Δούσμανης, στην κορυφαία εγκυκλοπαίδεια ΠΑΠΥΡΟΣ-ΛΑΡΟΥΣ-ΜΠΡΙΤΑΝΙΚΑ, έκδ. 2007, βρήκαμε ότι πρόκειται για ευγενή κερκυραϊκή οικογένεια,που καταγόταν από την Ήπειρο και συγγένευε με βυζαντινούς και σερβικούς βασιλικούς και πριγκιπικούς οίκους.
Αναφέρεται για πρώτη φορά στα τέλη του 14ου-αρχές 15ου αιώνα.
Το επώνυμο Δούσμανης, προέρχεται από την τουρκική λέξη dusman, που σημαίνει εχθρός, επειδή ο πρώτος αρχηγός της οικογένειας, έκανε συνεχώς επιδρομές εναντίον τους!
Το ότι ο Γεώργιος Δούσμανης, συνεργάστηκε το 1444 με τον Γ. Καστριώτη ή Σκεντέρμπεη εναντίον των Τούρκων, δεν σημαίνει ότι ήταν Αλβανός. Ας θυμηθεί ο κύριος Ράμα ή ας του το πουν αν το αγνοεί μέχρι πού φτάνει ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ η Ήπειρος και θα καταλάβει…