Δεκαπέντε επιδόματα συνολικού ύψους 247.433.000 ευρώ μπαίνουν στο τραπέζι της σημερινής σύσκεψης του οικονομικού επιτελείου με τον υπουργό Εργασίας.
Στη σύσκεψη θα πραγματοποιηθεί στις 12.30 με αποκλειστικό αντικείμενο
σύμφωνα με πληροφορίες, την περικοπή ή την αντικατάσταση κάποιων προνοιακών επιδομάτων. Σε αυτή θα συμμετέχουν ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος και η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου.
Μεταξύ των επιδομάτων που θα πρέπει να αποφασιστεί αν θα περικοπούν ή αν θα αντικατασταθούν περιλαμβάνεται το επίδομα θέρμανσης, παροχές διακοπών προς ασφαλισμένους διαφόρων ταμείων, κάρτες δωρεάν μεταφορών μέσω των ΚΤΕΛ, καθώς και προγράμματα του ΟΑΕΔ.
Η σύσκεψη εντάσσεται στην προετοιμασία της κυβέρνησης ενόψει του Eurogroup της Δευτέρας στις Βρυξέλλες, στο οποίο η Ελλάδα θα βρίσκεται τρίτο θέμα συζήτησης στην ατζέντα.
Η συνάντηση γίνεται στον απόηχο συστάσεων της Παγκόσμιας Τράπεζας για εξορθολογισμό των προνοιακών και κοινωνικών επιδομάτων. Στα βασικά σημεία της σχετικής έκθεσής καταγράφονταν 15 προνοιακά επιδόματα που θεωρούνται ως τα πλέον πιθανά για κατάργηση. Συγκεκριμένα:
1. Το επίδομα θέρμανσης
2. Παροχές διακοπών σε ανέργους
3. Καλοκαιρινό κατασκηνωτικό πρόγραμμα ΟΑΕΔ
4. Προγράμματα ΟΑΕΔ οικονομικής ενίσχυσης συνδικαλιστικών οργανώσεων (OAED Funding for Union Organizations)
5. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού ΟΑΕΔ
6. Οι δωρεάν κάρτες μεταφοράς οικογενειών μέσω των ΚΤΕΛ
7. Προγράμματα διακοπών των οικογενειών των ασφαλισμένων στο ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
8. Προγράμματα διακοπών ανέργων του ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
9. Παροχές διακοπών ΕΤΑΠ-ΜΜΕ
10. Χρηματικές παροχές διακοπών συνταξιούχων Δημοσίου
11. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού έξι ημερών με κουπόνια
12. Προγράμματα κοινωνικού τουρισμού της τρίτης ηλικίας
13. Προγράμματα διακοπών για άτομα με ειδικές ανάγκες
14. Oικογενειακά επιδόματα και επιδόματα γάμου
15. Διευκολύνσεις για την είσοδο στην αγορά εργασίας
Η έκθεση των εμπειρογνωμόνων της Παγκόσμιας Τράπεζας αποτιμά το κόστος των κονδυλίων που δαπανώνται γι’ αυτά τα προγράμματα μέσα στο 2016 σε 247.433.000 ευρώ και θωρεί ότι πρέπει να διακοπούν άμεσα ώστε να εξοικονομηθεί το συγκεκριμένο ποσό.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κατάργηση ορισμένων επιδομάτων, θα γίνει προκειμένου η κυβέρνηση να διασφαλίσει πρόσθετους πόρους για τη χορήγηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που από 1.1.2017 θα χορηγείται σε 700.000 δικαιούχους μέσω των δήμων.
aftodioikisi.gr