«Το Βήμα της Κυριακής» αποκαλύπτει το περιεχόμενο απόρρητων εγγράφων που φέρεται να έχει στείλει τον τελευταίο χρόνο προς το υπουργείο Δικαιοσύνης διευθυντικό στέλεχος των φυλακών Κορυδαλλού που πρόσφατα μετακινήθηκε σε άλλη θέση. Σε αυτά καταγράφονται σειρά περιστατικών που μπορεί να έχουν – σύμφωνα με στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. – ιδιαίτερη σημασία μετά και την προ δέκα ημερών βομβιστική επίθεση στην κατοικία της εισαγγελέως κυρίας Γεωργίας Τσατάνη, την οποία ανέλαβαν οι «Πυρήνες», στο πλαίσιο του νέου σχεδίου δράσης τους με την ονομασία «Νέμεσις».
Παράλληλα, στα έγγραφα αυτά αποκαλύπτεται από τα πλέον επίσημα χείλη «σειρά παρανομιών εντός Κορυδαλλού που οδηγούν στην ασυδοσία ποινικών ή ορισμένων αντιεξουσιαστών με τη συνδρομή σωφρονιστικών υπαλλήλων, αλλά και τμηματαρχών σε διοικητικές υπηρεσίες των φυλακών».
Στο έγγραφο αυτό προσδιορίζεται η εισαγωγή ύποπτων αντικειμένων ακόμη και από υπαλλήλους εταιρειών τροφοδοσίας των φυλακών, η δημιουργία κλίματος τρόμου από κρατουμένους, οι ύποπτες συνεννοήσεις κρατουμένων μέσω Διαδικτύου, η προσπάθεια συγκάλυψης καταστάσεων από σωφρονιστικούς υπαλλήλους αλλά και οι ανενόχλητες συναντήσεις αντιεξουσιαστών και ποινικών, παρά τη σχετική απαγόρευση.
Ολα αυτά φέρεται να έχουν συμβεί λίγους μήνες μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε από την απόδραση του Χριστόδουλου Ξηρού και του «ρεβεγιόν» του με μέλη των «Πυρήνων» την Πρωτοχρονιά του 2014 αλλά και τις αποκαλύψεις τον Ιανουάριο του 2015 για – καθοδηγούμενη μέσα από τον Κορυδαλλό – επίθεση ποινικών και αντιεξουσιαστών στο συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα.
Πινελιές ζόφου
Στο εν λόγω έγγραφο περιγράφει μια ζοφερή κατάσταση: «Καθημερινά διαπιστώνουμε πως εξακολουθούν να εμφανίζονται δυσάρεστα φαινόμενα και καταστάσεις τα οποία προσβάλλουν και θίγουν βάναυσα το σωφρονιστικό μας σύστημα, το κύρος της υπηρεσίας. Εξακολουθεί ανεξέλεγκτη η κατοχή και η χρήση εκ μέρους των κατηγορουμένων απαγορευμένων ειδών και κυρίως κινητών τηλεφώνων, τελευταίας μάλιστα τεχνολογίας, με δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο, ναρκωτικών ουσιών, αυτοσχέδιων μαχαιριών κ.λπ. Επίσης εξακολουθούν καθημερινά να εμφανίζονται μεταξύ των κρατουμένων φαινόμενα εκβίασης και άσκησης σωματικής και ψυχολογικής βίας, κακοποίησης και διαπόμπευσης.
Καθημερινά γινόμαστε δέκτες αιτημάτων κρατουμένων για μετακίνηση σε άλλη πτέρυγα ή για παροχή προστασίας της σωματικής τους ακεραιότητας. Επίσης καθημερινά κρατούμενοι εμφανίζονται στο ιατρείο με σημάδια κακοποίησης (μώλωπες, τραύματα κ.λπ.) τα οποία οι ίδιοι αποδίδουν σε αυτοτραυματισμό, φοβούμενοι αντεκδίκηση εκ μέρους των δραστών αν τους αποκαλύψουν στην υπηρεσία». Δεν είναι τυχαίο που πολλοί κρατούμενοι εκφράζουν την αγωνία τους ζητώντας ανθρώπινες συνθήκες κράτησης.
«Κλίμα τρόμου»
Είναι ενδεικτικό ότι στο ίδιο έγγραφο μνημονεύονται 11 συνολικά μέτρα που ελήφθησαν για την αποτροπή εισαγωγής υπόπτων αντικειμένων στις φυλακές Κορυδαλλού. Ανάμεσά τους, «απαγορεύθηκαν οι μετακινήσεις κρατουμένων στον χώρο του διοικητηρίου από όπου παρελάμβαναν τα ύποπτα αντικείμενα, απαγορεύθηκε η χρήση κινητών τηλεφώνων από υπαλλήλους» αλλά και «αιφνιδιαστικοί έλεγχοι σε οχήματα προμηθευτών της υπηρεσίας καθώς και στα προς προμήθεια είδη».
Ουίσκι και «συγκάλυψη»
Αναφέρεται λοιπόν ότι «στις 31 Δεκεμβρίου 2015, παρά τις ισχύουσες απαγορεύσεις, επιτράπηκε στον κρατούμενο (σ.σ.: αναφέρεται το όνομα ποινικού) να εξέλθει της πτέρυγας όπου διαμένει και να μεταβεί στην είσοδο της Α’ Πτέρυγας, όπου συναντήθηκε επί 20 λεπτά με κρατουμένους μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς. Για το περιστατικό αυτό υπάρχει οπτικό υλικό σε ψηφιακό δίσκο». Σημειώνονται επίσης οι περιπτώσεις… ανενόχλητης εισαγωγής φιαλών ουίσκι προς γνωστούς κρατουμένους για την υπόθεση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και άλλες σχετικές περιπτώσεις.
ΠΑΡΑΙΤΗΣΕΙΣ
Εντυπωσιάζει τμήμα νεότερου εγγράφου στο οποίο το τότε διευθυντικό στέλεχος – είχε υποβάλει παλαιότερα δύο φορές παραίτηση, που δεν είχε γίνει δεκτή – αναφέρεται και σε ύποπτο ρόλο άλλων διοικητικών στελεχών των φυλακών Κορυδαλλού. Οπως σημειώνει, «υπάλληλοι οι οποίοι έχουν κληθεί από την κυρία επόπτη εισαγγελέα στο πλαίσιο της αρμοδιότητάς της προς λήψη ένορκης κατάθεσης ή προς παροχή διευκρινίσεων σε υπό διερεύνηση υπόθεση έχουν δεχθεί φραστικές υποθέσεις από προϊσταμένους τμημάτων ή μετακίνηση σε δυσμενέστερη θέση εργασίας ή και παραινέσεις προς αποφυγή ενημέρωσής μου και συγκάλυψης των υπαλλήλων που παρατυπούν στο πλαίσιο του “ομαδικού πνεύματος”, το οποίο, όπως ισχυρίζονται, οφείλει να προστατεύεται και να επικρατεί στην υπηρεσία».