«Έχουν τα χέρια πάνω στο ‘κουμπί’ της μεταφοράς δραστηριότητων» είπε στον Observer ο Άντονι Μπράουν, επικεφαλής του Συνδέσμου Βρετανών Τραπεζιτών (BBA). «Πολλές μικρές τράπεζες σχεδιάζουν να ξεκινήσουν μετεγκατάσταση πριν τα Χριστούγεννα, μεγαλύτερες τράπεζες αναμένεται να ξεκινήσουν στο πρώτο τρίμηνο του επόμενου χρόνου».
Η βρετανική κυβέρνηση έχει δείξει πως σκοπεύει να ενεργοποιήσει το άρθρο 50 των Ευρωπαϊκών Συνθηκών μέχρι το Μάρτιο του 2017, θέτοντας έτσι σε κίνηση τις διαπραγματεύσεις για τους όρους της μελλοντικής σχέσης Λονδίνου και ΕΕ.
Εξαρχής, το τραπεζικό Σίτι ανησυχούσε για τις επιπτώσεις που θα έχει το Brexit στο «ευρωπαϊκό του διαβατήριο». Το κατά πόσο και με ποιους όρους τα ιδρύματα με έδρα τη Βρετανία θα διατηρήσουν πρόβαση στο τοπίο πέραν της Μάγχης θα καθοριστεί και από το τι θα ισχύσει στα υπόλοιπα πεδία των σχέσεων με την ΕΕ, μεταξύ άλλων και στο ζήτημα της ελεύθερης μετακίνησης.
Αν επέλθει «σκληρό Brexit» και το νυν καθεστώς το οποίο απολαμβάνουν τα βρετανικά ιδρύματα αντικατασταθεί με το πλαίσιο που ισχύει για τρίτες χώρες, ο επικεφαλής του BBA προειδοποιεί πως ο περιορισμός στην ευελιξία δραστηριοτήτων θα είναι τέτοιος που δεν θα αποτρέψει «μετακόμιση» τραπεζών από το Σίτι.
Το ζήτημα του πού θα μετέφεραν τμήμα τουλάχιστον των δραστηριοτήτων τους οι βρετανικές τράπεζες -με ό,τι αυτό συνεπάγεται- φαίνεται επίσης να παραμένει ανοικτό. Το Παρίσι έχει επανειλημμένα δείξει το ενδιαφέρον του να «διαδεχθεί» το Σίτι, και ο Μπράουν μιλά για «αποστολές» από Φρανκφούρτη, Δουβλίνο και Μαδρίτη που έρχονται σε τραπεζίτες του Λονδίνου με στόχο να τους προσελκύσουν.