είναι ελαφρώς βελτιωμένη σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2015.
Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε χθες το ΕΕΘ στο διάστημα από την 1η Ιανουαρίου έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2016 ενεγράφησαν στο μητρώο του 1.769 επιχειρήσεις, ενώ το ίδιο διάστημα διεγράφησαν 2.047. Κατά το αντίστοιχο διάστημα του 2015 οι εγγραφές νέων επιχειρήσεων ανέρχονταν σε 1.772, σχεδόν στα ίδια επίπεδα με φέτος δηλαδή, ενώ οι διαγραφές ήταν πολύ περισσότερες, 2.751.
Η πλειονότητα εγγραφών/διαγραφών αφορά τις ατομικές επιχειρήσεις (1.270/1.767), ακολουθούν οι Ομόρρυθμες (184/180) και οι Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες (ΙΚΕ) με 179 εγγραφές έναντι 14 διαγραφών.
Αποθαρρυντικά, εξάλλου, είναι τα ευρήματα του τελευταίου Βαρόμετρου που διενήργησε κατά το τελευταίο δεκαπενθήμερο του Σεπτεμβρίου το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ). Οι καταναλωτές εμφανίζονται περισσότερο απαισιόδοξοι σε σχέση με την αντίστοιχη έρευνα του Μαρτίου, ενώ από την άλλη οι επιχειρηματίες παραμένουν μεν απαισιόδοξοι, αλλά με βελτιωμένες τις προσδοκίες σε σχέση με τον Μάρτιο.
Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης διαμορφώνεται στις -52 μονάδες, ενώ από τις απαντήσεις των καταναλωτών προκύπτει πως θεωρούν ότι θα επιδεινωθεί η δική τους οικονομική κατάσταση όσο και η εθνική οικονομία. Στα ίδια επίπεδα παραμένει η απαισιοδοξία σε ό,τι αφορά την ανεργία, ενώ σταθερή είναι η απροθυμία για την πραγματοποίηση σημαντικών αγορών προς το παρόν, καθώς και απροθυμία για την πραγματοποίηση τέτοιων αγορών στο μέλλον. Επίσης, παρατηρείται πολύ χαμηλή πρόθεση για αποταμίευση. Σε σχέση με τον Μάρτιο του 2016, παρατηρείται σταθερότητα του ποσοστού όσων δηλώνουν ότι αποταμιεύουν (λίγο ή πολύ) στο 11%, ενώ το 42% δηλώνει ότι χρησιμοποιεί χρήματα από τις αποταμιεύσεις. Το 47% δηλώνει ότι τα φέρνει ίσα ίσα με τα εισοδήματά του (έναντι 49% τον Μάρτιο).
Αρνητικές παραμένουν οι προσδοκίες σε όλους τους επιχειρηματικούς κλάδους. Ωστόσο, παρατηρείται σταθερότητα στη βιομηχανία, με τους επιχειρηματίες να εμφανίζονται ελαφρώς πιο αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά τις εξαγωγές, σαφής βελτίωση σε σχέση με τον Μάρτιο στις επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, διατήρηση της απαισιοδοξίας στο λιανεμπόριο και βελτίωση του κλίματος στον κατασκευαστικό κλάδο.
Έντυπη