Φόβοι ότι οι ανήλικοι θα πέσουν θύματα τζιχαντιστών ή βομβαρδισμών – Ξεκίνησε η μετακίνηση του πληθυσμού σε περιοχές της ιρακινής πόλης
Συνεχίζεται για δεύτερη ημέρα η επιχείρηση ανακατάληψης της Μοσούλης, με τις ιρακινές δυνάμεις σταδιακά να κερδίζουν έδαφος στην προσπάθεια απομάκρυνσης των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.
Εντούτοις, μη κυβερνητικές οργανώσεις προειδοποιούν ότι η μάχη μπορεί να θέσει σε κίνδυνο τουλάχιστον 500.000 παιδιά.
Η βρετανική οργάνωση War Child UK αναφέρει πως τα παιδιά ενδέχεται να είναι τα θύματα αυτής της επιχείρησης, με τον εκπρόσωπο Ρομπ Γουίλιαμς να επισημαίνει: «Η επίθεση κατά του Ισλαμικού Κράτους θα πλήξει περισσότερο τα παιδιά της πόλης. Είναι επομένως απαραίτητο εκείνοι που εξαπολύουν την επίθεση να σεβαστούν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και να κάνουν όσα περισσότερα μπορούν για να προστατεύσουν τα παιδιά να μην εμπλακούν στη μάχη».
Ο Γουίλιαμς πρόσθεσε πως με αυτό τον τρόπο θα σταλεί ένα μήνυμα στη Συρία ότι μπορεί να αντιμετωπιστεί το Ισλαμικό Κράτος δίχως να τεθούν στο στόχαστρο οι άμαχοι.
Η οργάνωση, μάλιστα, ανέφερε πως είναι έτοιμη να βοηθήσει τους εκτοπισμένους ώστε να εγκατασταθούν σε διάφορες περιοχές γύρω από τη Μοσούλη.
«Η War Child θα χειριστεί χιλιάδες παιδιά που εγκαταλείπουν την Μοσούλη. Είναι κρίσιμο η διεθνής κοινότητα να προσφέρει την απαραίτητη στήριξη ώστε να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά θα προστατευτούν», δήλωσε η διευθύντρια της οργάνωσης στο Ιράκ, Σαμίνα Γκουλ.
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η οργάνωση Save the Children, που με ανακοίνωσή της ανέφερε ότι είναι έτοιμοι καταυλισμοί για περίπου 60.000 ανθρώπους, παρότι αναμένεται οι εκτοπισμένοι να αγγίξουν το ένα εκατ. ανθρώπων.
Ο Αράμ Σακαράμ από την οργάνωση επισήμανε πως προϋπόθεση για την ασφάλεια των αμάχων είναι η ασφαλής δίοδος καθώς πολλές οικογένειες δεν έχουν επιλογή από το να μείνουν στην περιοχή κινδυνεύοντας να χάσουν τη ζωή τους από διασταυρούμενα πυρά ή βομβαρδισμούς.
Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με κουρδικά δίκτυα έχει ξεκινήσει ήδη η μετακίνηση των πολιτών, οι οποίοι κατευθύνονται σε συριακούς καταυλισμούς. Εκπρόσωπος του καταυλισμού Αλ Χολ δήλωσε ότι αρχικά ο αριθμός των ανθρώπων που έφταναν στο σημείο ήταν μικρός, αλλά σταδιακά αυξάνεται.
«Είμαστε έτοιμοι για αυτό. Σε συνεργασία με τον ΟΗΕ αγοράσαμε τέντες και εξοπλισμό», δήλωσε ο Ρόντερ Ισμαήλ Γιουνίς στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.
«Όταν απελευθερωθεί η Μοσούλη θα επιστρέψουμε στις πόλεις μας, στα σπίτια μας, στη γη μας. Θέλω ασφάλεια και θέλω να επιστρέψω στο σπίτι μου. Θέλω ασφάλεια και ειρήνη», δήλωσε ο ηλικιωμένος Χαλίλ Μάγιο Σαλέχ που βρήκε καταφύγιο στον καταυλισμό.