Το ρόλο του μεσολαβητή για μια λύση για χρέος στην οποία θα συμφωνήσουν ΔΝΤ και Ελλάδα αναλαμβάνει πλέον η ΕΚΤ βάζοντας στο τραπέζι και το
ενδεχόμενο πρόωρης ένταξης της Ελλάδας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.
Κατά την χθεσινή συνάντηση που είχε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας με τον αντιπρόεδρο της Κυβέρνησης κ. Γιάννη Δραγασάκη και τον υπουργό Οικονομικών Τσακαλώτο, έγινε μια σχετική ενημέρωση για τις επόμενες κινήσεις της Κεντρικής Τράπεζας του ευρώ.
Από τις αρχές του μήνα, πριν την ετήσια σύνοδο του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας γίνονται – με πρωτοβουλία και της ΕΚΤ -πραγματοποιήθηκαν διαδοχικές συναντήσεις με στελέχη των θεσμών ώστε να βρεθεί μια μέση λύση το ΔΝΤ να ενταχθεί ενεργά στο πρόγραμμα και η ελληνική οικονομία να ξεκινήσει σιγά σιγά να σταθεροποιείται σε μόνιμη βάση.
Μέχρι στιγμής, το εγχείρημα δεν έχει κάποιο ουσιαστικό αποτέλεσμα αλλά τουλάχιστον υπάρχει διαβούλευση ««Όλοι μιλάνε με όλους υπάρχουν πολλοί παίκτες που ενδιαφέρονται να βρεθεί λύση, και αυτό μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι» είπε μετά την χθεσινή σύσκεψη ο κ. Τσακαλώτος αφήνοντας να εννοηθεί και το πιο ενεργό ρόλο που αποφάσισε να παίξει για το επόμενο διάστημα.
Την πρωτοβουλία άφησε να εννοηθεί και ο αντιπρόεδρος της Κεντρικής Τράπεζας του ευρώ κ. Μπενουά Κερέ κατά την ακρόαση που είχε την Δευτέρα στο Ευρωκοινοβούλιο. Απαντώντας σε ερωτήσεις παραδέχθηκε ότι η ΕΚΤ βρίσκεται σε επαφές ώστε να βρεθεί μια λύση που θα καταστήσει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.
Πάντως χθες , ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας επανήλθε στην γνωστή του θέση, ότι της ελάφρυνσης του χρέους, προηγείται η ολοκλήρωση με επιτυχία του προγράμματος, ώστε να ξεκαθαρίσει το τοπίο και να δείξει ότι η Γερμανία είναι δύσκολο αν όχι αδύνατο να αλλάξει τώρα γνώμη καθώς ο μεγάλος συνασπισμός που απαρτίζει την σημερινή Γερμανική Κυβέρνηση κινδυνεύει με διαρροή ψήφων προς την άκρα δεξιά.
Στο τραπέζι και το QE
Εκτός από τις διαπραγματεύσεις που θα συνεχίζονται παρασκηνιακά για το ελληνικό πρόγραμμα και τους επόμενους μήνες η ΕΚΤ επανεξετάζει και την στάση της για την ένταξη της Ελλάδας στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης μετά το τέλος της δεύτερης αξιολόγησης.
Με την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει περίπου το 85% των μέτρων για τα οποία δεσμεύτηκε στο τρίτο μνημόνιο το καλοκαίρι ρου 2015.
Η ένταξη στο QE θα άλλαζε την εικόνα της Ελλάδας προς τις αγορές και θεωρείται ότι θα κινητοποιούσε άμεσα και τους τρείς οίκους αξιολόγησης η οποία θα προχωρούσαν σε αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας για πρώτη φορά μετά από τρία χρόνια στασιμότητας και αρνητικής κριτικής.
Θα ενίσχυε το ρόλο της Ευρωπαϊκή Επιτροπής στο να πιέσει για την εφαρμογή της συμφωνίας της 24ης Μαϊου και να υπάρχει τουλάχιστον μια ολοκληρωμένη και κοστολογημένη λύση για το ελληνικό χρεός έστω και αν αυτή εφαρμόζονταν μετά το 2018.
Επίσης θα ενίσχυσε την ρευστότητα των τραπεζών με 7 – 8 δις ευρώ φρέσκο χρήματα σε μια εξαιρετικά κρίσιμη συγκυρία για την πραγματική οικονομία.
Το περιθώρια για την ένταξη της Ελλάδας στην ποσοτική χαλάρωση δίνει το γεγονός ότι η ΕΚΤ δεν δεσμεύεται από την έκθεση βιωσιμότητας του ΔΝΤ η οποία μπορεί να καθυστερήσει αν η κόντρα με την Γερμανία δεν έχει κάποια θετική κατάληξη μέχρι και το τέλος του χρόνου.
enikonomia.gr