Διχασμένη εμφανίζεται η κυβέρνηση της Τερέζα Μέι όσον αφορά στο μεταναστευτικό, που αποτελεί το μεγάλο αγκάθι των διαπραγματεύσεων με τις Βρυξέλλες, και το
μοντέλο του Brexit το οποίο τελικώς θα εφαρμοστεί.
Παρά τις διαψεύσεις της Ντάουνινγκ Στριτ, ένας άτυπος εμφύλιος σοβεί στο υπουργικό συμβούλιο και εκφράζεται με τη σοβαρή διάσταση απόψεων μεταξύ του υπουργού Οικονομικών Φίλιπ Χάμποντ και των τριών υπουργών που είναι υπεύθυνοι για τις διαπραγματεύσεις αποχώρησης της Μ. Βρετανίας από την ΕΕ, Μπόρις Τζόνσον, Ντέιβιντ Ντέιβις και Λίαμ Φοξ. Οι τελευταίοι δεν έχουν κρύψει ότι επιθυμούν δραστικό περιορισμό της εσωτερικής μετανάστευσης, κάτι που οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στο αποκαλούμενο «Hard Brexit», όπως αναφέρει η Deutsche Welle.
Ο Φίλιπ Χάμοντ και οι επιτελείς του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν ότι ένα τόσο δραστικό μέτρο θα έχει καταστροφικές επιπτώσεις για την οικονομία. Προσπαθούν να αποτρέψουν ακραίες μονομερείς αποφάσεις και να διαπραγματευθούν το ζήτημα της μετανάστευσης με ρεαλισμό και ψυχραιμία, όπως απαιτούν οι περιστάσεις και το εθνικό συμφέρον.
Προϋποθέσεις για την χορήγηση αδειών εργασίας
Η αντιπαράθεση κινδυνεύει να φθάσει στα άκρα, σύμφωνα με την άριστα πληροφορημένη Daily Telegraph, η οποία επικαλείται ανώνυμο κυβερνητικό αξιωματούχο. Κάπου στη μέση βρίσκεται η πρόταση της υπουργού Εσωτερικών Άμπερ Ραντ, η οποία προβλέπει την χορήγηση αδειών εργασίας σε Ευρωπαίους μετανάστες, υπό την προϋπόθεση να έχουν προηγουμένως εξασφαλίσει εργασία.
Η πρόταση προέβλεπε αρχικά την είσοδο μόνο ειδικευμένων εργατών. Κατόπιν πίεσης των βιομηχάνων και αγροτών η υπουργός υπεχώρησε και διεύρυνε το μέτρο και για τους ανειδίκευτους και εποχικούς εργάτες. Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες των Financial Times, η Τερέζα Μέι είναι διατεθειμένη να συνεισφέρει αδρά στον κοινοτικό προϋπολογισμό επ’ αόριστον, εφόσον εξασφαλίσει την συνέχιση του «passporting» -της περιορισμένης ειδικής άδειας για ελεύθερη συναλλαγή σε ευρώ- για τον χρηματοπιστωτικό τομέα και την ένταξη στην ενιαία αγορά συγκεκριμένων βιομηχανιών.
newmoney