Παρά τους πολλούς και αυξημένους κινδύνους που στοιχειώνουν τις αγορές από το καλοκαίρι, με επίκεντρο την τραπεζική κρίση που έχει ξεσπάσει στην Ευρώπη
με τις ιταλικές και τις πορτογαλικές τράπεζες αλλά και τον γερμανικό κολοσσό της Deutsche Bank, οι οποίοι ταρακουνούν εκ νέου τα θεμέλια της Eυρωζώνης, οι διεθνείς αγορές έχουν επιδείξει μια εντυπωσιακή αντίσταση.
Αν και οι τελευταίες εβδομάδες αποδείχθηκαν αρκετά δύσκολες, λόγω των ανησυχιών σχετικά με την αναμενόμενη πλέον αύξηση των επιτοκίων της Fed, τις αναφορές για πιθανό tapering από την ΕKT, τον αντίκτυπο των επικείμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ, τα σενάρια περί “σκληρού Brexit”, την κατάσταση των ευρωπαϊκών τραπεζών και την πτώση στις τιμές του πετρελαίου μετά την ανακοίνωση του ΟΠΕΚ για αύξηση της παραγωγής τον Σεπτέμβριο, το ηχηρό sell-off δεν ήρθε ποτέ, αγγίζοντας μόνο τις μετοχές των τραπεζών.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές, οι αγορές έχουν αρχίσει πλέον να χτυπούν… “κόκκινο συναγερμό”, προειδοποιώντας, πιο δυνατά” από ποτέ, ότι έρχεται ισχυρή διόρθωση, με αρχή τη Wall Street και τους δείκτες-βαρόμετρα των διεθνών αγορών, τον S&P 500 και τον Dow Jones.
Μυρίζει… κραχ
Όπως σημειώνει η Citigroup, oι ανησυχίες γύρω από την Ευρώπη και τις ευρωπαϊκές τράπεζες, σε συνδυασμό με το Brexit και τους φόβους για τηνDeutsche Bank καθώς και τον κίνδυνο γύρω από τις αμερικανικές εκλογές, φτιάχνουν ένα επικίνδυνο κοκτέιλ για τις αγορές προσεχώς. Μάλιστα, όπως τονίζει, η πορεία του S&P 500 μοιάζει με την πορεία που είχε σημειώσει η αγορά ακριβώς πριν από το μεγάλο κραχ του 1987 και που έστειλε τη Wall Street σε ελεύθερη πτώση άνω του 22%.
Σύμφωνα με τη Citi, το επίπεδο στήριξης το οποίο πρέπει να παρακολουθηθεί για τον αμερικανικό δείκτη S&P 500 είναι οι 2.119 μονάδες, καθώς, εάν “σπάσει” προς τα κάτω, αναμένεται νέα μεγάλη πτώση, ενώ υπογραμμίζει πως το επόμενο διάστημα δεν μοιάζει και ιδιαίτερα ήρεμο.
Επίσης, η αμερικανική τράπεζα επισημαίνει ότι η πιθανότητα οι κεντρικές τράπεζες στην Ιαπωνία και την Ευρώπη να αποσύρουν μερικά από τα οικονομικά κίνητρα που έχουν προσφέρει, μειώνοντας τις αγορές ομολόγων, έχει αυξηθεί και αυτός είναι άλλος ένας παράγοντας κινδύνου για τις αγορές.
Παράλληλα, τονίζει η Citi, έχουν σημειωθεί κάποιες “περίεργες” κινήσεις στις αγορές, όπως η διακύμανση 16% στις τιμές του πετρελαίου μέσα σε μία εβδομάδα, η διόρθωση 20 μονάδων βάσεις στα 10ετή αμερικανικά ομόλογα σε πέντε ημέρες και η διακύμανση ύψους 90 δολ. στις τιμές του χρυσού σε εννέα ημέρες. Επίσης το κινεζικό γουάν και η στερλίνα σημείωσαν μεγάλες διακυμάνσεις σε σύντομο χρονικό διάστημα επίσης.
“Έρχεται ισχυρό sell-off”
Σε ανάλογα πλαίσια κινείται και η HSBC, η οποία επίσης προειδοποιεί τους επενδυτές, τονίζοντας ότι έχει σημάνει “κόκκινος συναγερμός” για ένα επικείμενο σημαντικό sell-off στις μετοχές, λόγω της κίνησης των τιμών κατά τη διάρκεια των τελευταίων εβδομάδων.
Αξίζει να σημειώσουμε ότι στα τέλη Σεπτεμβρίου η HSBC είχε προειδοποιήσει και αυτή ότι οι κινήσεις της χρηματιστηριακής αγοράς και του δείκτη Dow Jones έμοιαζαν υπερβολικά πολύ με εκείνες που προηγήθηκαν του χρηματιστηριακού κραχ του 1987, σημαίνοντας τότε “πορτοκαλί συναγερμό”.
Σύμφωνα με την HSBC, εάν ο δείκτης Dow Jones πέσει κάτω από τις 17.992 μονάδες ή ο S&P 500 υποχωρήσει κάτω από τις 2.116 μονάδες, το “σοβαρό” sell-off θα ενεργοποιηθεί.
“Όσο τα επίπεδα αυτά παραμένουν άθικτα, οι ταύροι θα εξακολουθούν να έχουν μια μικρή ελπίδα”, σημειώνει η τράπεζα. Ωστόσο, όπως προσθέτει, εάν σπάσουν αυτά τα επίπεδα προς τα κάτω και η αγορά κλείσει κάτω από αυτά, κάτι το οποίο φαίνεται εξαιρετικά πιθανό, αυτό θα αποτελέσει ένα ξεκάθαρο σήμα ότι οι bears έχουν πάρει τα ηνία της αγοράς.
Cash is king
Overweight θέσεις στα μετρητά για το επόμενο τρίμηνο και αμυντική στάση συστήνει η Goldman Sachs στους επενδυτές, υπογραμμίζοντας ότι θα πρέπει να περιμένουν για να επωφεληθούν από πιο ελκυστικά σημεία εισόδου σε περίπτωση ενός πιθανού σοκ.
Όπως επισημαίνει, μέχρι το τέλος του έτους είναι πιθανό να υπάρξουν ισχυρά σοκ, καθώς οι πολιτικοί κίνδυνοι παραμένουν αυξημένοι, λόγω των αμερικανικών προεδρικών εκλογών, του ιταλικού δημοψηφίσματος και του σχεδίου της βρετανικής κυβέρνησης για την ενεργοποίηση του Άρθρου 50 τον Μάρτιο του 2017.
Παράλληλα, τονίζει ότι ο κίνδυνος ενός σοκ από τα επιτόκια είναι ιδιαίτερα αυξημένος, λόγω των πολύ χαμηλών αποδόσεων στα ομόλογα των ανεπτυγμένων αγορών και της αβεβαιότητας γύρω από τα προγράμματα QE, τόσο της BoJ όσο και της ΕΚΤ. Επίσης, η αύξηση των επιτοκίων της Fed πριν από το τέλος του έτους είναι πλέον βέβαιη και αυτό θα χτυπήσει τα risk assets.
Η Goldman Sachs προειδοποιεί, επίσης, πως οι ανησυχίες για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, τις ιταλικές τράπεζες, και την Deutsche Bank ειδικότερα, θα μπορούσαν να χτυπήσουν εκ νέου την επενδυτική ψυχολογία. Έτσι, παραμένει ουδέτερη στις μετοχές και “Underweight” στα ομόλογα, τόσο για τους επόμενους τρεις όσο και για τους επόμενους 12 μήνες.
Βέβαια, όπως επισημαίνει, το να είναι κανείς αμυντικός στο σημερινό περιβάλλον δεν είναι εύκολο, δεδομένου του ότι πολλά “ασφαλή επενδυτικά καταφύγια”, όπως ο χρυσός, είναι ήδη ακριβά και μπορεί να χτυπηθούν από την αύξηση των επιτοκίων.
Οι αποτιμήσεις θυμίζουν “φούσκα”
Η Bank of America – Merrill Lynch προειδοποιεί πως οι μετοχές της Wall Streetκινούνται σε πολύ υψηλά επίπεδα αποτιμήσεων, που θυμίζουν μέρες της “φούσκας” των τεχνολογικών εταιρειών στις αρχές του 2000, όπου μετά το… σκάσιμό της ο Nasdaq κατέρρευσε κατά 80%.
Όπως επισημαίνει, ο δείκτης P/E των μετοχών του S&P 500 βρίσκεται πλέον στο υψηλότερο επίπεδο από το 2001 και σημαντικά ψηλότερα από τον μέσο όρο του, ενώ προσθέτει πως είναι μόλις κατά 14% χαμηλότερος από ό,τι ήταν στις αρχές του 2000, στην κορυφή της τεχνολογική “φούσκας”.
Οι μετοχές που είναι υπεύθυνες για αυτή την εικόνα της Wall Street είναι αυτές που ανήκουν στη μεσαία κεφαλαιοποίηση, ενώ τα mega-caps (εταιρείες με κεφαλαιοποίηση άνω των 100 δισ. δολ) διαπραγματεύονται πολύ κάτω των αντίστοιχων επιπέδων του 2000.
Ωστόσο, αν και οι μετοχές διαπραγματεύονται με σημαντικό premium, και οι τιμές των ομολόγων είναι πλέον πολύ ακριβές. Όπως σημειώνει η BofA, οι επενδυτές προτιμούν να αγοράζουν τα αμερικανικά κρατικά ομόλογα έναντι των ομολόγων των υπόλοιπων ανεπτυγμένων αγορών, καθώς τα επιτόκια διεθνώς έχουν μειωθεί κοντά ή και κάτω του μηδενός. Αυτή η ζήτηση αύξησε τις τιμές και μείωσε τις αποδόσεις στα treasuries, όπως εξηγεί.
capitalgr