Εκδηλη ανησυχία και προβληματισμός για τα τεκταινόμενα και την επόμενη μέρα στη Δικαιοσύνη επικρατεί στην πλειονότητα των δικαστών μετά τις τελευταίες εξελίξεις, που καθημερινώς κλιμακώνονται, με αποκορύφωμα την τρομοκρατική
επίθεση εις βάρος της εισαγγελέως Γεωργίας Τσατάνη.
Η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων και σφοδρών επικρίσεων για τους χειρισμούς της ηγεσίας της Δικαιοσύνης, ήταν η αποκάλυψη, από την ίδια την πρόεδρο του Αρείου Πάγου, ότι ετέθη στον πρωθυπουργό, κατά την πρόσφατη συνάντησή του με τους κορυφαίους δικαστικούς παράγοντες, θέμα παράκαμψης της ρητής συνταγματικής ρύθμισης, που ορίζει όριο αποχώρησης για τους ανώτατους δικαστικούς το 67ο έτος.
Μετά τη δημοσιοποίηση του θέματος, πολιτικά κόμματα και δικαστικές ενώσεις εξαπέλυσαν πυρά, κάνοντας λόγο για καταφανώς αντισυνταγματικές μεθοδεύσεις, ενώ η ρητή απαγόρευση του Συντάγματος οδήγησε το Μέγαρο Μαξίμου σε αμηχανία και σε διάψευση στη συνέχεια, από το υπουργείο Δικαιοσύνης, του θέματος σε μια προσπάθεια να κατευναστούν οι αντιδράσεις και οι σφοδρές επικρίσεις για την ηγεσία της Δικαιοσύνης. Ακόμα και η ίδια η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, που είχε αποκαλύψει τις συζητήσεις, αποδίδοντας μάλιστα στον πρωθυπουργό «θετική» αποδοχή της προτάσεως για παράταση του ορίου ηλικίας των δικαστών, που θα είχε ως αποτέλεσμα να μείνει στη θέση της, μετά τη δριμύτητα των αντιδράσεων έκανε στροφή 180 μοιρών.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ανακοίνωσε, στο πρωτοδικείο αυτή τη φορά, ότι η πρόταση αφορούσε τη συνταγματική αναθεώρηση και όχι την παράκαμψη του Συντάγματος με νόμο. Ωστόσο, το κλίμα μέσα στη Δικαιοσύνη παραμένει βαρύ από την έναρξη του φετινού δικαστικού έτους, με σειρά πράξεων ή παραλείψεων, κυρίως ηγετικών της παραγόντων, να πυροδοτούν αντιδράσεις και να προκαλούν επικρίσεις από δικαστές όλων των βαθμίδων.
Η παύση του Ισίδωρου Ντογιάκου, μετά την επανεκλογή του, αλλά κυρίως η ματαίωση της Ολομέλειας του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις άδειες από τον πρόεδρο του, κ. Νίκο Σακελλαρίου, με επίκληση «το κλίμα των ημερών», υπήρξαν γεγονότα που προκάλεσαν αντιδράσεις εντός κι εκτός Δικαιοσύνης.
Η κατάσταση που συνδέθηκε και από την πλευρά της αντιπολίτευσης με κυβερνητικές κινήσεις για παρεμβάσεις στον χώρο της Δικαιοσύνης, έγινε χειρότερη μετά τη συνάντηση της ηγεσίας της με τον πρωθυπουργό, κατά την οποία συζητήθηκαν και μισθολογικά θέματα των δικαστών.
Ομαδικά πυρά εξαπολύθηκαν από πολιτικά κόμματα που έφθασαν να μιλήσουν ακόμα και για «συναλλαγή», ενώ δικαστικές ενώσεις άσκησαν σκληρή κριτική στην ηγεσία της Δικαιοσύνης, που πήγε στο Μαξίμου να μιλήσει για μισθούς και επιδόματα. Σε μια προσπάθεια να υπερασπιστούν τις ενέργειές τους και το κύρος τους οι πρόεδροι των ανωτάτων δικαστηρίων εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση, θέτοντας τα μισθολογικά στην κατηγορία των θεσμικών θεμάτων και εντάσσοντάς τα στο αυτονόητο ενδιαφέρον τους να προασπίζονται το κύρος της Δικαιοσύνης.
Το χτύπημα
Και ενώ η κατάσταση κάπως «μαζεύτηκε», η αποκάλυψη της προέδρου του Αρείου Πάγου για την παράταση του ορίου ηλικίας των δικαστών εκτίναξε και πάλι το θερμόμετρο των αντιδράσεων στα ύψη, ενώ πολλαπλασιαστικά λειτούργησε η τρομοκρατική επίθεση εις βάρος της εισαγγελέως Εφετών Γεωργίας Τσατάνη. Το χτύπημα εις βάρος μιας έμπειρης εισαγγελέως, που για χρόνια επόπτευε υποθέσεις τρομοκρατίας, εκτιμήθηκε ως πολύ σοβαρό και πυροδότησε τον προβληματισμό και το βαρύ κλίμα στον χώρο της Δικαιοσύνης. Πολλοί ήταν εκείνοι μέσα στο δικαστικό σώμα που μιλούσαν ανοικτά για στοχοποίηση δικαστών και εισαγγελέων με αβάσιμες κατηγορίες, με αποτέλεσμα να ρίχνονται «βορά» στα χέρια και τρομοκρατικών ομάδων.
Οι απόψεις αυτές βασίστηκαν στο γεγονός ότι η Γεωργία Τσατάνη, η οποία αποτέλεσε στόχο των «Πυρήνων», είχε δεχθεί μπαράζ επικρίσεων για τους χειρισμούς της σε υποθέσεις κυρίως του επιχειρηματία Ανδρέα Βγενόπουλου, είχε πειθαρχικά τιμωρηθεί για τον λόγο αυτό με πρωτοβουλία της προέδρου του Αρείου Πάγου και είχε καταγγείλει για παρεμβάσεις στο έργο της τον αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης Δημ. Παπαγγελόπουλο.
Στη διαδικασία του κοινοβουλευτικού ελέγχου, που ακόμα είναι ανοικτή, η ίδια επέμεινε στις καταγγελίες της, τις οποίες όμως διαρρήδην αρνήθηκε ο αναπληρωτής υπουργός. Πάντως, η τρομοκρατική επίθεση εις βάρος της, σε συνδυασμό με τις προειδοποιητικές απειλές στην προκήρυξη των «Πυρήνων» ότι τα χειρότερα έπονται και για άλλους δικαστές, εκλαμβάνονται από τους ίδιους ως σκληρός εκβιασμός για να καμφθεί «το ανεξάρτητο φρόνημα των δικαστών».
Τα εκβιαστικά φαινόμενα, άλλωστε, έχουν λάβει ανεξέλεγκτες διαστάσεις με επιθέσεις κατά δικαστικών, ακόμα και υψηλόβαθμων και δεδομένου κύρους, με κίτρινα δημοσιεύματα εν μέσω δικαστικών εκκρεμοτήτων για μείζονος σημασίας υποθέσεις. Τα κρούσματα αυτά έχουν ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων στο δικαστικό σώμα, κυρίως το Συμβούλιο της Επικρατείας, όπου έτσι κι αλλιώς το κλίμα ήταν –και παραμένει– τεταμένο, μετά τις ηχηρές παραιτήσεις δύο αντιπροέδρων του Δικαστηρίου από την Ενωσή τους (Αικατερίνη Σακελλαροπούλου και Χρήστου Ράμμου), που επέκριναν με δριμύτατα χειρισμούς του προέδρου του Δικαστηρίου για τη ματαίωση της Ολομέλειας για τις τηλεοπτικές άδειες. Σε κάθε περίπτωση, ζητούμενο παραμένει το να επικρατήσει κλίμα ηρεμίας και νηφαλιότητας μέσα στη Δικαιοσύνη σε μια περίοδο όπου κρίνονται μείζονος σημασίας θέματα.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ
Έντυπη