ΤΟ ΖΕΥΓΑΡΙ ΠΟΥ ΤΑΡΑΞΕ ΤΑ ΘΑΛΑΣΣΟΔΑΝΕΙΑ ΧΑΝΕΙ ΕΝΑ ΑΠΟ ΤΑ… ΠΑΛΑΤΙΑ ΤΟΥ – ΔΕΙΤΕ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΘΟΛΕΣ ΔΙΑΔΡΟΜΕΣ ΤΟΥ ΧΡΗΜΑΤΟΣ
Σε εγγραφή κατάσχεσης σε ένα από τα «παλάτια» του ζεύγους Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα στο Παλαιό Ψυχικό προχώρησε η τράπεζα
Πειραιώς, σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες του Newsbomb.gr.
Την περασμένη Τρίτη σε πινάκιο του Πρωτοδικείου υπήρχαν 8 υποθέσεις γύρω από το συγκεκριμένο ζήτημα με εμπλεκόμενους τους δύο υπόδικους στην υπόθεση των επισφαλών δανειοδοτήσεων του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου, την Τράπεζα Πειραιώς αλλά και την Cyprus Popular Bank, «παιδί» της Marfin, που πλέον βρίσκεται υπό καθεστώς ειδικής διαχείρισης και την «τρέχει» η Πειραιώς.
Της Σοφίας Σπίγγου
Η διαμάχη ξεκίνησε το 2012 και αφορά σε δάνειο της κυπριακής τράπεζας προς εταιρία του Κυριάκου Γριβέα. Ειδικότερα, η Cyprus Popular Bank είχε δώσει μέσω αλληλόχρεου λογαριασμού, που αποτελεί ευρύτατα διαδεδομένη πρακτική στις τραπεζικές πιστοδοτήσεις και ιδίως στον βραχυπρόθεσμο δανεισμό των επιχειρήσεων, το ποσό των 500.000 ευρώ στην εταιρία Global Congress Initiatives του Κυριάκου Γριβέα.
Εγγυητές είχαν μπει με την ατομική τους περιουσία τόσο ο Γριβέας όσο και η σύζυγός του. Το πρώτο διάστημα τα δάνεια εξυπηρετούνταν κανονικά, αλλά στην συνέχεια η οικονομική κρίση και αρκετοί ακόμη παράγοντες ανέτρεψαν την κατάσταση. Από τη στιγμή που η πρωοφειλέτιδα εταιρία δεν εκπλήρωνε τις υποχρεώσεις της η τράπεζα στράφηκε κατά των εγγυητών, έχοντας ήδη εγγράψει υποθήκη σε ακίνητο του ζεύγους στο Παλαιό Ψυχικό.
Η «ΑΜΑΡΤΩΛΗ» ΕΤΑΙΡΙΑ
Το 1991 ιδρύθηκε η εταιρεία «C&C Διεθνής Ανώνυμος Ξενοδοχειακή και Τουριστική Εταιρεία» και για τις σχέσεις της στην αλλοδαπή η «C&C International S.Α». Στη συνέχεια τροποποιήθηκε πολλές φορές η εταιρεία για να μετατραπεί στις 31.10.2011 σε Global Congress Initiatives, ανώνυμη εταιρεία Συνεδρίων και εταιρεία Συμμετοχών. Στην απολογία του ο Κυριάκος Γριβέας επέμεινε ότι η αλλαγή της επωνυμίας της εταιρείας στο τελικό στάδιο «δεν έγινε προκειμένου να αποσυνδεθεί από το παρελθόν της γιατί ήθελε να κρύψει κάτι, όπως ευθέως εννοείται από το κατηγορητήριο, ούτε ήταν αδύνατη η σύνδεση της νέας επωνυμίας με το ίδιο εταιρικό σχήμα…».
Μάλιστα, εξήγησε ότι όταν άλλαξε η επωνυμία, στις 31 Οκτωβρίου, το ΤΤ είχε ήδη από τις 4 Οκτωβρίου 2011 προβεί σε καταγγελία των συμβάσεων κάλυψης των Ομολογιακών δανείων. «Για την αλλαγή της επωνυμίας είχαν ενημερωθεί όλες οι τράπεζες και οι προμηθευτές της εταιρείας. Ο μόνος λόγος που προχωρήσαμε σε αλλαγή της επωνυμίας ήταν προκειμένου να περιορίσουμε το αρνητικό αντίκτυπο που είχε στην εταιρεία μας η καταστροφική για εμάς καταγγελία των συμβάσεων από το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο και περιοριζόταν η προσπάθεια αυτή σε επίπεδο εντυπώσεων, κυρίως στους διεθνείς πελάτες μας», είχε αναφέρει.
ΤΟ ΖΕΥΓΟΣ ΚΑΙ ΤΟ ΤΤ
Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής περιόδου του 2009 φαίνεται πως ξεκίνησε η «συνεργασία» του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου με τον Όμιλο Γριβέα – Βάτσικα, σύμφωνα με το πόρισμα της εισαγγελέως κατά της Διαφθοράς Πόπης Παπανδρέου. Ο φαρμακοποιός και η σύζυγός του, φίλοι και υποστηρικτές της «πράσινης ανάπτυξης», μη πληρώντας έστω τις τυπικές προϋποθέσεις για δανειοδότηση, κατάφεραν παραμονές των εκλογών να εισπράξουν 17.000.000 ευρώ.
Το πόρισμα αναφέρεται σε δύο συμβάσεις ομολογιακών δανείων τις οποίες το Τ.Τ. συνήψε στις 23 Μαρτίου και στις 12 Αυγούστου 2009, για ποσά 7.000.000 και 10.000.000 ευρώ αντίστοιχα, με την εταιρεία «C and C International Α.Ε», των επιχειρηματιών Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα, αλλά και στη δημιουργία από κοινού εταιρίας των δύο μερών. «Τον Μάρτιο και τον Ιούλιο του 2009 η Τράπεζα χρηματοδότησε την εταιρία «C and C International Α.Ε» μέσω δύο ομολογιακών δανείων εκδόσεως της, ύψους 17.000.000 ευρώ συνολικά, τα οποία καλύφθηκαν από το Τ.Τ, που κατέστη εντεύθεν η βασική πιστοδότρια τράπεζα. Η συγκεκριμένη εταιρία – πιστούχος του Τ.Τ, συμμετείχε μέσω της θυγατρικής της ««C&C Green Α.Ε», από κοινού με την Τράπεζα, στην εταιρία «Post Bank Green Institute» (PBGI). Παράλληλα, εταιρίες του Ομίλου εισέπραξαν από την Τράπεζα ποσά, είτε ως χορηγίες σε συνέδρια είτε ως έσοδα για την οργάνωση εκδηλώσεων, ενώ εταιρίες σχετιζόμενες με τους μετόχους είχαν έσοδα από διαφημίσεις της PBGI», αναφέρεται στο πόρισμα.
«C and C International Α.Ε»
Πιο συγκεκριμένα, ο πρώτος γύρος δανεισμού ξεκινά τον Μάρτιο του 2009, όπου «η Επενδυτική Επιτροπή του Τ.Τ ενέκρινε την χορήγηση ομολογιακού δανείου ύψους 7.000.000 ευρώ διάρκειας 10 ετών, στην εταιρία «C and C International Α.Ε». Αναφερόμενος σκοπός του δανείου ήταν η κάλυψη των χρηματοδοτικών αναγκών της πιστούχου για την επόμενη δεκαετία». Προς εξασφάλιση του δανείου συνομολογήθηκε ότι «η εταιρία θα ενεχυριάσει τον λογαριασμό καταθέσεων που διατηρεί στο Τ.Τ, στον οποίο θα εμπίπτουν τα έσοδα από τα συνέδρια που έχει αναλάβει». Σχήμα οξύμωρο αποτελεί το γεγονός ότι αυτή η «εξασφάλιση» αποτελεί ταυτόχρονα και τον «κίνδυνο» για την Τράπεζας, καθώς όπως αναφέρεται «μοναδικό κίνδυνο για την Τράπεζα αποτελεί η μη είσπραξη εσόδων από την εταιρία για την παροχή των υπηρεσιών της στα συνέδρια». Ωστόσο λίγο παρακάτω αυτό δεν κρίνεται και «πολύ πιθανό, καθώς το πελατολόγιο της εταιρίας θεωρείται ιδιαιτέρως ασφαλές».
Το δεύτερο δάνειο ήρθε λίγους μήνες μετά, με την Επενδυτική Επιτροπή του Τ.Τ, να εγκρίνει το ποσό των 10.000.000 ευρώ. «Σκοπός του εν λόγω δανείου ήταν η κάλυψη «των σημαντικών κενών ρευστότητας» τα δύο πρώτα χρόνια, ενός νέου εγχειρήματος που είχε αναλάβει η εν λόγω εταιρία, ως απόρροια νέας συνεργασίας με διεθνή οίκο για την διοργάνωση ιατρικών συνεδρίων», όπως αναφέρεται στο πόρισμα. Αυτή τη φορά προς εξασφάλιση του νέου δανείου παρασχέθηκαν μεταξύ άλλων και προσωπικές εγγυήσεις των Γριβέα – Βάτσικα.
Ωστόσο, το πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος είναι «καταπέλτης» για τους όρους κάτω από τους οποίους δόθηκαν τελικά τα δάνεια. «Σύμφωνα με τα ευρήματα των αρμοδίων Επιθεωρητών Ελεγκτών της ΤτΕ, τα δύο ομολογιακά δάνεια που υπεγράφησαν, χορηγήθηκαν υπό όρους που καταφανώς δεν πληρούσαν τους συνήθεις όρους τραπεζικού δανεισμού, καθόσον περιλάμβαναν την εξαρχής εκταμίευση του συνόλου των μακροπρόθεσμων δανείων, δινόταν πολυετής περίοδος χάριτος ως προς το κεφάλαιο έναντι ανεπαρκών εξασφαλίσεων, παρά το γεγονός ότι χορηγούνταν σε μια νεοσύστατη εταιρία παροχής υπηρεσιών. Συνεπώς εξαρχής, ήτοι κατά τη συνομολόγηση των υπό έρευνα δανειακών συμβάσεων, δεν διασφαλίζονταν τα συμφέροντα και η περιουσία της δανείστριας Τράπεζας.»
Post Bank Green Institute
Τον Αύγουστο του 2009, ενώ είχαν πραγματοποιηθεί οι δύο προηγούμενες δανειοδοτήσεις, η «C and C International» ίδρυσε από κοινού με το Ταμιευτήριο μια εταιρία υπό τον τίτλο «Postbank Green Institute», στην οποία συμμετείχαν με 50% το κάθε συμβαλλόμενο μέρος. Σημειώνεται όμως , ότι «το μετοχικό κεφάλαιο ορίστηκε σε 500.000 ευρώ, από το οποίο η εταιρία C&C κατέβαλε το ποσοστό της μέσω δανεισμού από το Τ.Τ». Η πορεία της εταιρίας ήταν ζημιογόνα με αποτέλεσμα η καθαρή θέση της να καταστεί στο τέλος του 2001 αρνητική (-2.944.000 ευρώ).
Και πάλι όμως, η εν λόγω εταιρία κατάφερνε να παίρνει χρηματοδοτήσεις από το Τ.Τ, συνολικού ύψους 3.094.00 ευρώ. «Τις χρηματοδοτήσεις που έλαβε η εταιρία PBGI από την Τράπεζα, τις εκταμίευσε προς μικρής επιφάνειας εταιρίες συμφερόντων των Γριβέα – Βάτσικα, για παροχή ή δήθεν παροχή υπηρεσιών διαφημιστικής προβολής, χορηγιών και οργάνωσης εκδηλώσεων. Οι εταιρίες καρπώθηκαν από το ποσό της χρηματοδότησης 2.385.000 ευρώ». Τις χρηματοδοτήσεις αυτές, η PBGI τις εκταμίευσε σε εταιρείες συμφερόντων των Κυριάκου Γριβέα και Αναστασίας Βάτσικα έναντι υπηρεσιών ή δήθεν υπηρεσιών διαφημιστικής προβολής, χορηγιών, οργάνωσης εκδηλώσεων κ.λ.π, τις οποίες παρείχαν ή δήθεν παρείχαν στην PBGI. Τέτοιες εταιρείες συμφερόντων Γριβέα-Βάτσικα είναι οι «Modus Vivendi A.E», «Run Communications A.E» και «Fortune A.E», οι οποίες καρπώθηκαν το ποσό της δεύτερης χρηματοδότησης της Τράπεζας.
newsbomb.