τους θα έπρεπε να αποτελεί από μόνο του είδηση, οι Σκουριές όμως βρίσκονται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος για εντελώς διαφορετικούς λόγους. Ετσι, δεν είναι ακόμα γνωστό αν η θεμελίωση του κτιρίου του 2ου π.Χ. αι. και τα υπόλοιπα ευρήματα της περιοχής, τα οποία σχετίζονται με μεταλλευτική δραστηριότητα, θα μεταφερθούν σε πιο «ασφαλή» χώρο ή θα διατηρηθούν στη θέση τους.
Το βράδυ της Τρίτης, την «ευθύνη» της απόφασης για την τύχη των αρχαιοτήτων, που αποκαλύφθηκαν στο πλαίσιο της κατασκευής των εγκαταστάσεων της «Ελληνικός Χρυσός», αποποιήθηκε –προσωρινά– για άλλη μια φορά το Κεντρικό Αρχαιολογικό Συμβούλιο, με το επιχείρημα ότι εκκρεμεί απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος σχετικά με το αν θα συνεχιστεί η εξόρυξη χρυσού στην περιοχή. Για τη γνωμοδότηση λήφθηκαν υπόψη οι τοποθετήσεις των μελών του Συμβουλίου, που στις αρχές Σεπτεμβρίου πραγματοποίησαν αυτοψία στο σημείο της σωστικής ανασκαφής και είχαν την ευκαιρία να δουν το αρχαίο οικοδόμημα – σύμφωνα με τις αρχαιολόγους Πολυξένη Βελένη και Αγγελική Κοτταρίδη, δεν αποκλείεται να είχε λατρευτικό χαρακτήρα. Θυμίζουμε ότι τον περασμένο Ιούλιο το ΚΑΣ είχε ψηφίσει υπέρ της αυτοψίας, αναβάλλοντας για δεύτερη φορά την ολοκλήρωση της συζήτησης, ενώ στα τέλη του 2015 η αναβολή είχε κριθεί απαραίτητη γιατί εκκρεμούσε η απόφαση του ΣτΕ.
Μολονότι η διοίκηση και οι εργαζόμενοι της «Ελληνικός Χρυσός» κατηγορούν το ΚΑΣ ότι εμπλέκεται σε πολιτικές σκοπιμότητες, η θέση των αρχαιολόγων είναι «δύσκολη», αφού ο αρχαιολογικός νόμος προβλέπει ότι η μετακίνηση κτιριακών καταλοίπων επιτρέπεται μόνο εάν κινδυνεύουν ή εάν η μεταφορά τους εξυπηρετεί την υλοποίηση ενός μεγάλου τεχνικού έργου, ζωτικής σημασίας για το κοινωνικό συμφέρον.
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», το Συμβούλιο θεωρεί πως δεν μπορεί να δώσει το «πράσινο φως» για την απόσπαση των αρχαιοτήτων εάν δεν είναι βέβαιο ότι το υπουργείο Περιβάλλοντος θα εγκρίνει την υλοποίηση της επένδυσης της «Ελληνικός Χρυσός» χωρίς τροποποιήσεις. Οπως αναφέρθηκε στη συνεδρίαση το κτίριο θα μπορούσε να διατηρηθεί κατά χώρα και να συνδεθεί με τις υπόλοιπες αρχαιότητες, που εντοπίζονται διάσπαρτα στην εγκατάσταση της εταιρείας.
Εφόσον η έγκριση του υπουργείου Περιβάλλοντος δοθεί, το ζήτημα θα τεθεί ξανά προς εξέταση από το ΚΑΣ –«άμεσα»– και τα μέλη του θα κληθούν να επιλέξουν μεταξύ δύο πιθανών σεναρίων: ένα ενδεχόμενο είναι η απόσπαση και μεταφορά των αρχαιοτήτων σε διαφορετικό χώρο, ενώ το δεύτερο προβλέπει τη διατήρησή τους σε κατάχωση στο συγκεκριμένο σημείο, έτσι ώστε να αναδειχθούν όταν πια θα έχει ολοκληρωθεί η εξόρυξη χρυσού στην περιοχή.
Έντυπη