καταθέσεων, εισοδημάτων και άλλων περιουσιακών στοιχείων, καθώς και σε πλειστηριασμούς ακινήτων, σύμφωνα με τα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων. Συνολικά, τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει 774.321 κατασχέσεις σε επιχειρήσεις και φυσικά πρόσωπα, ενώ απειλούνται ακόμη 1.541.970 οφειλέτες για τους οποίους έχει διαπιστωθεί ότι υπάρχουν περιουσιακά στοιχεία.
Σύμφωνα με το σχέδιο του υπουργείου Οικονομικών αλλά και το τεχνικό μνημόνιο, οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών και οι πλειστηριασμοί ακινήτων θα αφορούν το 55% των οφειλετών του Δημοσίου και των ασφαλιστικών ταμείων. Οπως προκύπτει από το κείμενο του μνημονίου, τα συναρμόδια υπουργεία Οικονομικών και Εργασίας ανέλαβαν τη δέσμευση να επιτύχουν έως τον Δεκέμβριο:
• Είσπραξη 2,050 δισ. ευρώ από τις παλιές ληξιπρόθεσμες οφειλές.
• Είσπραξη του 23% συνολικά των νέων ληξιπρόθεσμων οφειλών (με βάση τα περυσινά στοιχεία περίπου 2,5 δισ. ευρώ πρέπει να εισπραχθούν από τις νέες οφειλές).
• Είσπραξη 600 εκατ. ευρώ από τους αποκαλούμενους μεγάλους οφειλέτες.
• Αύξηση της εισπραξιμότητας όλων των φόρων στο 81,5%.
• Είσπραξη από το Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Εισφορών 750 εκατ. ευρώ.
• Αύξηση της εισπραξιμότητας των ασφαλιστικών εισφορών ανά Ταμείο ως εξής: ΙΚΑ 95%, ΟΑΕΕ 65%, ΕΤΑΑ 80%, ΟΓΑ 77%.
• Επιβολή μέτρων αναγκαστικής εκτέλεσης (κατασχέσεις, πλειστηριασμοί) στο 55%.
Να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών το διάστημα Ιανουαρίου-Ιουλίου ξεπέρασαν τις 187.000 για χρέη πολιτών προς την εφορία, φθάνοντας σε επίπεδο ρεκόρ όλων των τελευταίων χρόνων. Ειδικά τον Ιούλιο, το Δημόσιο προχώρησε σε 37.000 κατασχέσεις, αντλώντας από τους τραπεζικούς λογαριασμούς 18 εκατ. ευρώ περίπου. Πρόκειται για τον υψηλότερο αριθμό κατασχέσεων που σημειώνεται σε ένα μήνα και συνδέεται με την εντατικοποίηση των προσπαθειών του Δημοσίου για την αύξηση των εσόδων και την επίτευξη των στόχων του προϋπολογισμού.
Η «επίθεση» που πραγματοποιεί το Δημόσιο στους τραπεζικούς λογαριασμούς έχει ωστόσο πενιχρά αποτελέσματα, αφού, όπως προκύπτει από τα στοιχεία, τα ποσά που αντλεί από τις κατασχέσεις δεν μπορούν να στηρίξουν τους φιλόδοξους εισπρακτικούς στόχους του κράτους, καθώς τα μέσα υπόλοιπα που βρίσκονται στους λογαριασμούς είναι μικροποσά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 97% των κατασχέσεων αφορά ποσά κάτω από 3.000 ευρώ, ενώ το μέσο ποσό που κατάσχεται με βάση τα στοιχεία του Ιουλίου είναι 496 ευρώ ανά λογαριασμό. Αντίστοιχη είναι η εικόνα που προκύπτει από τους προηγούμενους μήνες, με βάση την οποία το συνολικό ποσό που άντλησε το Δημόσιο από 187.700 κατασχέσεις δεν ξεπερνά τα 95 εκατ. ευρώ. Οι κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών με μαζικό τρόπο είναι πλέον δυνατές λόγω του μητρώου των καταθέσεων, που επιτρέπει στο Δημόσιο να έχει πλήρη πρόσβαση σε όλους τους τραπεζικούς λογαριασμούς που έχει ένας καταθέτης σε όλες τις τράπεζες.
Σε ό,τι αφορά τους πλειστηριασμούς, σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Οικονομίας χθες αναφέρεται στο θέμα που έχει προκύψει με τις «εργατικές κατοικίες» στον Εύοσμο Θεσσαλονίκης και εξηγεί ότι πρόκειται μεν για μικρά διαμερίσματα (περί τα 50 τ.μ.), αλλά ότι όλα ανήκουν σε μεγαλοκατασκευαστή, ο οποίος έχει χρέος 12,5 εκατ. ευρώ και είναι άγνωστης διαμονής, ενώ σύμφωνα με το Taxis τα συγκεκριμένα διαμερίσματα είναι κενά.
Έντυπη