Δημόσιο, τράπεζες, προμηθευτές και εργαζομένους
Υπενθυμίζεται ότι ο προαναφερόμενος νόμος επέκτεινε τη διευθέτηση των οφειλών όχι μόνο προς τις τράπεζες αλλά και προς τις εφορίες, ασφαλιστικά ταμεία και δήμους. Ωστόσο, επειδή, φαίνεται να υπάρχει παρερμηνεία, δηλαδή να θεωρείται ότι ο οφειλέτης πρέπει να έχει χρέη είτε μόνο προς τις τράπεζες είτε και προς αυτές και το Δημόσιο, θα εκδοθεί η προαναφερόμενη εγκύκλιος των υπουργείων Οικονομικών και Οικονομίας. Βέβαια, οι οφειλέτες προς το Δημόσιο για να σώζουν την κύρια κατοικία τους από τους πλειστηριασμούς θα πρέπει να βρίσκονται σε μόνιμη οικονομική αδυναμία αλλά και να πληρούν τα ακόλουθα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια, τα οποία κλιμακώνονται ανάλογα με την οικογενειακή τους κατάσταση και την αξία της στέγης τους.
– Για ένα άτομο με μηνιαίο εισόδημα μέχρι 1.159,4 ευρώ και αντικειμενική αξία κατοικίας έως 180.000 ευρώ.
– Για ένα ζευγάρι με μηνιαίο εισόδημα 1.972 ευρώ και αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας έως 220.000 ευρώ.
– Για ένα ζευγάρι με ένα παιδί και μηνιαίο εισόδημα έως 2.448 ευρώ και αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας έως 240.000 ευρώ.
– Για ένα ζευγάρι με δύο παιδιά και μηνιαίο εισόδημα 2.924 ευρώ και αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας έως 260.000 ευρώ.
– Για ένα ζευγάρι με τρία παιδιά και μηνιαίο εισόδημα μέχρι 3.400 ευρώ και αντικειμενική αξία κύριας κατοικίας έως 280.000 ευρώ.
Επιπλέον με το νομοσχέδιο που ετοιμάζει ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού Γιώργος Σταθάκης για την καθιέρωση του εξωδικαστικού μηχανισμού διευθέτησης οφειλών, μικρομεσαίοι αλλά και μεγαλύτεροι επιχειρηματίες θα μπορούν να περιφρουρούν την κύρια κατοικία τους από τους πλειστηριασμούς έναντι ληξιπρόθεσμων οφειλών τους προς τράπεζες, Δημόσιο, εργαζομένους και προμηθευτές.