Νένας Μαλλιάρα
Τον “χάρτη” των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων ξεκινούν να μοιράζουν οι τράπεζες, προετοιμάζοντας τις επόμενες κινήσεις τους για τις αναδιαρθρώσεις
που θα ακολουθήσουν αυτήν του ομίλου Μαρινόπουλου.
Καθώς μέχρι τα τέλη του μήνα αναμένεται ο νόμος για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, ο οποίος θα απαιτήσει από τους πιστωτές των υπερχρεωμένων επιχειρήσεων να καθίσουν στο ίδιο τραπέζι, οι τράπεζες ξεκινούν τις διαδικασίες “διαμοιρασμού” των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων ούτως ώστε να μπορούν να εκπροσωπηθούν στον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Ειδικότερα, έχουν ξεκινήσει τις πρώτες μεταξύ τους επαφές προκειμένου οι αναδιαρθρώσεις των επιχειρηματικών δανείων να “τρέξουν” αμέσως μόλις ο εξωδικαστικός συμβιβασμός τεθεί σε ισχύ, και σε αυτόν το κάθε “κόκκινο” επιχειρηματικό δάνειο να εκπροσωπηθεί από την τράπεζα με το μεγαλύτερο άνοιγμα.
Οι επαφές αυτές θα εντατικοποιηθούν το προσεχές διάστημα, καθώς οι τράπεζες θεωρούν εξαιρετικά σημαντικό για την επίλυση του προβλήματος της υπερχρέωσης των επιχειρήσεων, να γίνει καταμερισμός των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων και η κάθε τράπεζα να αναλάβει επικεφαλής σε κάθε ένα από τα “κόκκινα” κοινοπρακτικά δάνεια.
Σημειώνεται ότι τα μεγάλα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια που είναι κοινοπρακτικά υπολογίζονται σε 35 – 40 δις. ευρώ. Το σύνολο των δανείων προς μεγάλες επιχειρήσεις ανέρχεται σε 54,2 δις. ευρώ, εκ των οποίων στο “κόκκινο” βρίσκεται το 28%.
Στο σύνολό τους, τα επιχειρηματικά ανοίγματα των τραπεζών ανέρχονται σε 148 δις. ευρώ, εκ των οποίων το 44% είναι μη εξυπηρετούμενα. Από αυτά, ποσοστό 40% είναι ήδη καταγγελμένα και ποσοστό 31% σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών, ενώ το υπόλοιπο 29% αντιστοιχεί σε δάνεια είτε σε καθυστέρηση μικρότερη των 90 ημερών ή τα οποία θεωρούνται αβέβαιης είσπραξης.
Την κατηγοριοποίηση των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων στη βάση ενός μηχανισμού των τραπεζών, είχε προτείνει η μελέτη της McKinsey που εκπονήθηκε για λογαριασμό του ΤΧΣ και τέθηκε προς διαβούλευση με τις τράπεζες.
Βάσει της μελέτης της McKinsey, 168 όμιλοι με 820 επιχειρήσεις, οι οποίοι έχουν περίπου 11 δις. ευρώ μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα επί συνολικής δανειακής έκθεσης περίπου 15 δις. ευρώ, θα μπορούσαν να υπαχθούν στο εύρος εφαρμογής του μηχανισμού των τραπεζών για τις αναδιαρθρώσεις.
Σε άμεση προτεραιότητα, ωστόσο, τίθενται μη εξυπηρετούμενα δάνεια 4,5 δις. ευρώ από 5 κλάδους της Οικονομίας.Πρόκειται για δάνεια επιχειρήσεων, με συνολικό δανεισμό 7,5 δις. ευρώ, από τους τομείς του τουρισμού, των τροφίμων και ποτών, της υγείας και φαρμάκων, των μεταφορών και των ιχθυοκαλλιεργειών, στα οποία υπάρχουν περιθώρια παρεμβάσεων για αναδιαρθρώσεις από τις τράπεζες.
Τα συγκεκριμένα μεγάλα “κόκκινα” επιχειρηματικά δάνεια αποτελούν μέρος ενός υποσυνόλου δανείων που ανήκουν σε 21 επιχειρηματικούς κλάδους, αυξημένης σπουδαιότητας για την Οικονομία δεδομένων της συμβολής τους στην προστιθέμενη αξία του ΑΕΠ, της επίπτωσής τους στην απασχόληση και του χαρακτήρα τους (εξαγωγικού ή μη).
Ο εξωδικαστικός συμβιβασμός προωθείται ούτως ώστε να βρίσκονται λύσεις για τις υπερχρεωμένες επιχειρήσεις πριν αυτές καταφύγουν στο άρθρο 99 του Πτωχευτικού Κώδικα. Θα αποτελεί μια διαδικασία αξιολόγησης της βιωσιμότητας της επιχείρησης και ρύθμισης των οφειλών της σε τράπεζες, δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, την οποία θα αποφασίζει η επιτροπή των πιστωτών μετά από εισήγηση ειδικού αξιολογητή (ελεγκτικές εταιρίες για πολύ μεγάλες επιχειρήσεις). Η τελική απόφαση θα επικυρώνεται από το δικαστήριο.
capitalgr