Μία εταιρεία και ένας όμιλος επενδυτών έτοιμοι να στραφούν κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας για «παραβίαση των δκαιωμάτων τους»
Μετά την ισραηλινή εταιρεία «Mekorot Enterprise», ετοιμάζεται να καταθέσει αγωγή κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας και όμιλος Ισραηλινών επενδυτών συνδεόμενος με την «Israeli Opportunity», ο οποίος αποφάσισε να απαιτήσει
όπως παραχωρηθεί στην «Cyprus Opportunity» το θαλάσσιο τεμάχιο «8» της κυπριακής ΑΟΖ ή να δοθούν αποζημιώσεις, σύμφωνα με τα μέτρα προστασίας της Σύμβασης μεταξύ Ισραήλ και Κύπρου.
Η «Israeli Opportunity» ανακοίνωσε ότι εάν η απαίτησή της δεν γίνει αποδεκτή, θα προσφύγει σε διεθνή διαιτησία κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας, στο Διεθνές Κέντρο Επίλυσης Διαφορών σε Θέματα Επενδύσεων, που ιδρύθηκε με πρωτοβουλία της Παγκόσμιας Τράπεζας και λειτουργεί στην Ουάσινγκτον. Ο ισχυρισμός αφορά σε παραβίαση των δικαιωμάτων των εν λόγω Ισραηλινών επενδυτών, επειδή η Κυπριακή Δημοκρατία αρνείται να χορηγήσει στην κυπριακή κοινοπραξία «Cyprus Opportunity», την κυριότητα του μπλοκ «8» συμπεριφερόμενη «μεροληπτικά, κακόπιστα και παραπλανητικά απέναντί της», όπως κατά λέξη αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση.
Όπως προστίθεται στην ίδια ανακοίνωση, το 2012 η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε τη διενέργεια διαγωνισμού για 12 άδειες εξερεύνησης στην ΑΟΖ της νήσου. Η «Cyprus Opportunity», που ελέγχεται από τους Rony Halman και Uri Aldouby, που ελέγχουν επίσης την εταιρεία εξερεύνησης πετρελαίου και φυσικού αερίου «Israeli Opportunity», υπέβαλε αίτηση για το τεμάχιο «8», μαζί με το νορβηγικό φορέα AGR International, με τον οποίον η «Israeli Opportunity» διαχειρίζεται άδειες για θαλάσσια αποθέματα. «Τον Μάιο του 2013, η Κυπριακή Δημοκρατία ανακοίνωσε απροσδόκητα στην κυπριακή κοινοπραξία ότι η προσφορά της απορρίφθηκε, παρά το γεγονός ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα το κράτος διεξήγαγε διαπραγματεύσεις με την κυπριακή κοινοπραξία για τους όρους της σύμβασης παραχώρησης» σημειώνεται. Παράλληλα αναφέρεται ότι «σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αμερικανικής Αρχής Αερίου, στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου που ελέγχεται από το Ισραήλ και την Κύπρο, υπάρχουν αποθέματα φυσικού αερίου της τάξης των 122 TCF (122 τρισεκατομμύρια κυβικά πόδια), ενώ μέχρι σήμερα έχουν ανακαλυφθεί περίπου 30 TCF στα ύδατα του Ισραήλ και στο Οικόπεδο ‘‘12’’ της Κύπρου υπάρχει επιπλέον δυναμικό της τάξης των 7 TCF, σύμφωνα με δημοσιεύματα της Noble Energy».