Για εξέλιξη που προκαλεί «ύψιστη ανησυχία» κάνει λόγο η Πολωνία, επισημαίνοντας ότι παρακολουθεί στενά την κατάσταση. Έντονη η αντίδραση και της Λιθουανίας, ενώ το ρωσικό υπουργείο Άμυνας κάνει από πλευράς του λόγο για «στρατιωτικές ασκήσεις» ρουτίνας.
Το σύστημα Iskander έχει ακτίνα δράσης έως 700 χλμ «φθάνοντας» έως το Βερολίνο.
Αξιωματούχος των αμερικανικών υπηρεσιών Πληροφοριών δήλωσε ότι η Ρωσία άρχισε να μετακινεί τους πυραύλους Iskander-M στον ρωσικό θύλακα της Βαλτικής σε μία κίνηση που έχει ενδεχομένως ως στόχο να εκφράσει τη δυσαρέσκεια της Μόσχας απέναντι στο ΝΑΤΟ -το οποίο και πρόκειται να ενισχύσει την παρουσία του σε Πολωνία, Λιθουανία, Λετονία και Εσθονία το 2007.
«Οι πυραυλικές αυτές μονάδες έχουν αναπτυχθεί περισσότερες από μία φορά στην περιοχή του Καλίνινγκραντ […] και θα αναπτύσσονται στο πλαίσιο της στρατιωτικής εκπαίδευσης των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων» ανέφερε από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.
Ο Κονασένκοφ δήλωσε ότι ένας από τους πυραύλους εκτέθηκε σκοπίμως σε έναν αμερικανικό κατασκοπευτικό δορυφόρο. «Δεν χρειάστηκε να περιμένουμε πολύ -οι Αμερικανοί εταίροι μας το επιβεβαίωσαν οι ίδιοι στη ζέση τους για αποκαλύψεις» σημειώνει σε ανακοίνωση που εξέδωσε.
Η Λιθουανία ανακοίνωσε την ίδια στιγμή ότι θα διαμαρτυρηθεί προς τη Μόσχα.
Η κίνηση αυτή, όχι μόνον αυξάνει την ένταση στην περιοχή, αλλά επίσης είναι πιθανόν ότι παραβιάζει διεθνείς συνθήκες που θέτουν όρια στην ανάπτυξη βαλλιστικών πυραύλων βεληνεκούς μεγαλύτερου των 500 χιλιομέτρων» δήλωσε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών Λίνας Λινκεβίσιους κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βίλνιους, προσθέτοντας ότι το θέμα θα τεθεί κατά τη διάρκεια του προσεχούς Συμβουλίου ΝΑΤΟ-Ρωσίας.
«Θα χρησιμοποιήσουμε όλους τους διαθέσιμους διαύλους, όχι μόνο για να θέσουμε το ζήτημα, αλλά και για να ζητήσουμε την τήρηση των διεθνών συνθηκών» είπε ο Λιθουανός υπουργός Εξωτερικών, εξηγώντας ότι ορισμένοι τροποποιημένοι τύποι των πυραύλων Iskander-M μπορεί να έχουν βεληνεκές 700 χιλιομέτρων, γεγονός που τοποθετεί το Βερολίνο στην ακτίνα δράσης τους με κέντρο το Καλίνινγκραντ.
«Πρόκειται για τη συνήθη ρωσική τακτική: κλιμάκωση της έντασης, δημιουργία διαμάχης και στη συνέχεια απαιτήσεις για υποχωρήσεις αλλού. Θέλω να ελπίζω ότι αυτό δεν θα λειτουργήσει αυτή τη φορά» ανέφερε.
Ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν πάγωσε τη Δευτέρα αμερικανο-ρωσική συνθήκη για την αναστολή της καταστροφής, οπλικού πλουτωνίου λέγοντας ότι αποτελεί απάντηση σε μη φιλικές ενέργειες της Ουάσινγκτον.